Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asin, etmesi, hicret, ibrahim, mısıra

Hz. İbrâhîm (A.S)'İn Mısır'a Hicret Etmesi:

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz. İbrâhîm (A.S)'İn Mısır'a Hicret Etmesi:

Hz İbrâhîm (as)'in Mısır'a Hicret Etmesi:

Kıtlık ve kuraklık bütün Şam bölgesindeki ve Filistin'deki şehirleri kaplamıştı Bunun üzerine Hz İbrâhîm (as), Mısır'a hicret etti

Mısır yolculuğu sırasında ona, karısı Sare arkadaşlık etmişti Sare övülecek bir güzelliğe sahipti

İşte Hz İbrâhîm (as), beraberinde hanımı Sare olduğu halde Mısır'a girdi Bunlar Mısır'a girdiği sırada şehrin giriş kapısında bulunan görevli adamlardan birisi Sare'nin bu güzelliğini görünce, onun güzelliğini hemen gidip Mısır kralına haber verdi

Mısır şehrinin bu kralı, zorbacı ve zalim bir kimseydi Bu kral, Amâlikalı olan Arap krallarından birisiydi, ismi Sinan b Ulvan idi Bu zâlim ve tağut kralın adetlerinden birisi de, bir adamın yanında güzel bir kadının bulunduğunu işittiğinde o kadını, o adamdan zorla almasıydı

Hz İbrâhîm (as)'da Mısır ülkesinde konaklayınca bu zalim kral, Hz İbrâhîm (as)'ın hanımı olan Sare'ye zulmetmeyi yani sarkıntılık etmeyi ve onu kendisine ayırmayı istedi Bunun üzerine Hz İbrâhîm (as)'ı yanına çağırtıp ona, Sare ile olan akrabalık bağını sordu Hz İbrâhîm (as), (Sare hakkında "benim hanımımdır" diyecek olursa onun yüzünden kendisinin öldürüleceğinden çekindiğinden dolayı) "O kızkardeşimdir" dedi Hz İbrâhîm (as) bu sözüyle din kardeşliğini kastetmiştir Çünkü müminler ancak birbirleriyle kardeştir(Hucurât: 49/10)

Kral, Hz İbrâhîm (as); Sâre'yi kendisine göndermesini emretti Bunun üzerine Hz İbrâhîm (as), hemen kralın huzurunda çıkıp Sare'nin yanma gelerek ona:

- Bu zorba senin, "benim hanımım" olduğunu öğrenirse, senin için bana galebe çalar Eğer sana (benim neyin olduğumu) soracak olursa, "kızkardeşinı olduğunu söyle!" Çünkü sen, zaten "İslami yönden (din) kardeşimsin Bu yeryüzünde (yani Mısır ülkesinde) senden ve benden başka bir mümin bilmiyorum" dedi

Kral, (adam göndererek) Sare'yi yanma getirtti Sare'de geldi (Sare'nin gidişinin akabinde) Hz İbrâhîm (as), hemen namaza durdu

Sare, kralın yanma girince kral (onu ayakta karşıladı Fakat elini ona uzatamadı Eli şiddetli bir şekilde tutulu kaldı Artık ayaklarıyla tepinmeye başlamıştı Sare'ye:

- "Elimi salması için Allah'a dua et! Sana bir zarar vermeyeceğim!" dedi Sare'de Allah'a dua etti Bunun üzerine kralın eli -eskisi gibi- serbest bırakıldı Ama kral, ikinci defa tekrar Sare'ye sataşmak istedi Fakat eli Önceki gibi veya ondan daha şiddetli bir şekilde tutuldu Sare'ye:

- "Elimi salması için Allah'a dua et! Sana bir zarar vermiyeceğim!" dedi Sare'de Allah'a dua etti Bunun üzerine kralın eli -eskisi gibi- serbest bırakıldı (Ama kral normal hale dönüp) tekrar Sare'ye sataşmak istedi Kralın eli, önceki iki seferden daha şiddetli bir şekilde tutuldu Sare'ye:

- "Elimi salması için Allah'a dua et! Sana bir zarar vermeyeceğim!" dedi Sare'de Allah'a duâ etti Bunun üzerine kralın eli -eskisi gibi- serbest bırakıldı Kral," kadını getiren adamı çağırıp ona:

- "Sen bana insan değil, bir şeytan getirmişsin! Bunu ülkemden hemen çıkar!" diye emir verdi

Kral, (Sare'de gördüğü bu hallerden dolayı) ona "Hacer" adında bir cariyeyi hediye olarak verdi Bunun üzerine Sare Hz İbrâhîm (as)'m yanma geldi O sırada Hz İbrâhîm (as), namaz kılıyor (ve hanımım zalim kraldan kurtarması için dua ediyordu) Sare'nin geldiğini hissedince namazını bitirip ona eliyle işaret ederek:

- "Nasılsın? Ne haber?" dedi Sare'de:

- "(Hayırdan başka bir şey yoktur) Allah tam zamanında kafirlerin hilesini geri çevirdi (Yani bana zarar vermek için uzattığı eli, Allah tararından tutula kaldı) ve (kral) bana da "Hacer" adında bir cariyeyi hediye olarak verdi" dedi

(Hadisi anlatan) Ebu Hureyre (ra): "Ey gök suyunun oğulları! (Yani ey gök suyu ile istifade eden kimseler!) Bu kadm (yani Hacer, sizin annenizdir), Allah onu her türlü kötülükten ve Hz İbrâhîm Halil(as) bir ikram olarak (kralın zulmünden) korunmuştur" dedi[54]

[54] Buharî, Enbiyâ 9 Büyü 100, Hibe 36, Nikah 12 İkrah 6; Müslim, Fazâil 154(2371); Ebu Dâvud, Talâk 16(2212): Tirmizî, Tefsir sure-i Enbiya 3165, Müsncd 2/404: îbn Hacer el-Askalanî, Fethü'1-Bâri 6/388 (ç)

Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 365-367

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com