![]() |
Peygamberimiz (S.A.V.)'Den Hutbe 1 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimiz (S.A.V.)'Den Hutbe 1PEYGAMBERİMİZ (S ![]() ![]() ![]() قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ : أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ﴿ مَا يُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَيَّ وَمَا أَنَا بِظََلاَّمٍ لِلْعَبِيدِ ﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ ![]() وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ : , ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhterem Müslümanlar ! İnsanlar konuşarak duygularını ifade ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'a hamd olsun, O'na hamd ediyor O'ndan yardım istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün kalbinizle Allah'ı seviniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Size, Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbinden korkup çekinerek amel edenler için bu Allah korkusu, Ahiretle ilgili isteklerine kavuşmasında gerçek bir yardımcıdır ![]() Her kim, kendisiyle Allah arasındaki gizli ve açık ilişkilerini düzeltir ve bununla yalnız Allah'ın rızasını amaçlarsa, bu hareketi kendisi için dünya hayatında güzel bir anış, ölüm sonrası için de "kişinin önceden gönderdiklerine muhtaç olacağı anda" bir azık olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim huzurumda söz değiştirilmez ve ben kullara zulmedici değilim ![]() O halde, dünya ve ahiretinizle ilgili işlerde, kapalı ve açık her yerde Allah'tan korkunuz ![]() ![]() ![]() Allah korkusu, (insanı) Allah'ın gazabından, azabından ve hoşnutsuzluğundan korur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ı çokça anınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıymetli Mü’minler ! Şüphesiz ki, Resulullah doğruyu söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah-û Tealâ’nın rahmeti, bereketi ve peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- [1] Kaf Suresi: Ayet 29 [2] Sahih-i Buhari Terc ![]() [3] Kaf Suresi: Ayet 29 [4] Hayatü’s Sahabe: 4/260 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimiz (S.A.V.)'Den Hutbe 1PEYGAMBERİMİZ (S ![]() ![]() ![]() HUTBELER (2) قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ : أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ﴿قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ ![]() وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ : ,تُوبُوا إِلَى اللهِ قَبْلَ أَنْ تَمُوتُوا ، وَ بَادِرُوا بِلأَعْمَالِ الصَّالِحَاِت قَبْلَ أَنْ تُشْغَلُوا ![]() ![]() Kıymetli Müslümanlar! Geçen haftaki hutbemizde, Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey insanlar! Ben size Allah'ın emrettiklerinden başkasını emretmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! Ölmeden önce Allah(ın yolun)’a dönünüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! Hiç şüphesiz, şeytan bu topraklarınızda hakimiyet kurma gücünü kaybetmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşüncesi ahiret olan kimsenin dağınıklığını Allah bir araya getirir, zenginliğini gözleri önüne koyar, dünya, o kimseye boyun eğerek gelir ![]() ![]() Benden sonra bir peygamber, sizden sonra da başka bir ümmet yoktur ![]() Aman zulüm yapmayınız ![]() ![]() ![]() Müslümanları çekiştirmeyin, gizli hallerini araştırmayın ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! Yalan yere şahitlik, Allah'a şirk koşmaya denk tutuldu ![]() ![]() (Bir) Adamın faizden elde ettiği bir dirhem, Allah katında günah bakımından, otuz altı defa zina yapan bir adamın günahından (daha) ağırdır ![]() ![]() Değerli Müslümanlar! Sözlerin doğrusu peygamberimizindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "De ki; Allah'a itaat edin, peygamberine itaat edin, eğer yüz çevirip dönerseniz şunu bilin ki peygamberin vazifesi; kendisine düşen (tebliğ görevini yapmak)tır ![]() ![]() ![]() ![]() أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- [1] Nur Suresi: 54 [2] Kütüb-i Site : 17/49 [3] Hayatü's sahabe M ![]() ![]() [4] Aynı eser: 4/267 [5] A ![]() ![]() [6] A ![]() ![]() [7] A ![]() ![]() [8] A ![]() ![]() [9] A ![]() ![]() [10] Hac Suresi: 30 [11] Hayatü's sahabe: 4/280 [12] Nur Suresi: 54 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimiz (S.A.V.)'Den Hutbe 1PEYGAMBERİMİZ (S ![]() ![]() ![]() HUTBELER (3) قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ : أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ﴿مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ وَمَنْ تَوَلَّى فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ ![]() وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ : ,وَ لَوْ تَعْلَمُونَ مَا أَعْلَمُ لَضَحِكْتُمْ قَلِيلاً وَ لَبَكَيْتُمْ كَثِيرًا-[2] صَدَقَ رَسُولُ اللهِ فِيمَا قَالَ ![]() Kıymetli Müslüman kardeşlerim! Allah'û Tealâ, Nisa suresinin 80 ![]() ![]() ![]() ![]() Anlaşılan o ki; Kim peygamberin yolunda gider ve O'na tabi olursa, Allah'ın yolunda gitmiş ve Allah'a tabi olmuş olur ![]() ![]() Allah Azze ve Celle'ye hamd olsun ki, birer Mü'min olarak o peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey insanlar! Âlemlerin Rabbi hakkında güzel zanda bulunun (O'nun size rahmet edeceğini umun) ![]() ![]() ![]() ![]() Bana salâvat getiren kimseye, salâvat getirdiği sürece melekler de durmadan ona salâvat getirirler (onun için istiğfar ederler) ![]() ![]() Ateşten uzaklaştırılıp cennete konulmayı isteyen kimse, Allah'a ve ahiret gününe (inanmış bir şekilde) ölsün ![]() ![]() Bana cennet ve cehennem gösterildi ![]() ![]() ![]() Yarım hurma ile de olsa ateşten korununuz ![]() ![]() ![]() Sözlerin en doğrusu, Allah'ın kitabıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Körlüğün fenası, kalp körlüğüdür ![]() ![]() ![]() Faydasız özür (geçersiz tevbe), ölümün gelip çattığı anda yapılanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalplere yerleştirilenlerin en hayırlısı, kesin inançtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! Kazançların en kötüsü, faiz kazancıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz, her birinizin varacağı yer, dört arşınlık bir yerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Gelecek olan her şey yakındır ![]() ![]() Mü'minin etini yemek (gıybet ve dedikodusunu yapmak), Allah'a karşı gelmektir ![]() ![]() ![]() Allah, bağışlayanı bağışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ım beni ve ümmetimi bağışla, Allah’ım beni ve ümmetimi bağışla, Allah'ım beni ve ümmetimi bağışla! Allah'tan kendim ve sizler için , mağfiret dilerim ![]() Evet kıymetli Müslüman kardeşlerim! Böylece efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- [1] Nisa Suresi: 80 [2] Riyaü’s Salihin: C ![]() ![]() [3] Buradaki ana karnındaki bahtsızlık; Allah’ın o kişinin gelecekte ne yapacağını bilmesi ve kaderinin ana karnında iken ona göre yazılmasıyladır ![]() [4] Hayatü's Sahabe, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimiz (S.A.V.)'Den Hutbe 1PEYGAMBERİMİZ (S ![]() ![]() ![]() HUTBELER (4) قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ : أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ﴿ لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَ الْيَوْمَ ا لأخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا ﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ ![]() وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ : , ![]() ![]() ![]() ![]() Muhterem Müslümanlar! Allah'û Tealâ bütün mahlûkatı, âlemlere rahmet olarak gönderdiği bir insanın güzelliği için yaratmış, O mübarek insanı da, biz seçkin ümmete peygamber olarak göndermiş ve şöyle tanıtmıştır: “(Ey iman edenler) Sizler için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok ananlar için Allah’ın elçisinde güzel bir örnek vardır ![]() O peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() Ey İnsanlar! "Karanlık geceler gibi içinden çıkılmaz işlerle karşılaştığınızda, Kur'an'a sarılınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu söyleyen doğru söylemiş, onunla amel eden sevap kazanmış, onunla hükmeden adalet yapmış, Onunla ibadet eden dosdoğru yola iletilmiştir ![]() Ey insanlar! Sanki ölüm bizden başkaları için yazılmış; sanki hak, bizden başkaları için farz kılınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne mutlu kazancı helâl, içi temiz, dışı güzel, yolu doğru olana ![]() ![]() Malının fazlasını infak edene, fuzuli (şeyleri) konuşmayana, sünneti yaşayıp bid'ate düşmeyene ne mutlu ![]() Ey insanlar! Allah'tan hakkıyla utanın! İçinizden her kim Allah'tan utanıyorsa; ölümünü (düşünüp) gözleri önüne getirmeden hiç bir gece yatmasın ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! Bir kitap vardır ki, Allah o kitapta cennetlikleri adları ve soyadları ile yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cennetlik olan kimse hangi ameli işlerse işlesin, en son ameli cennetliklerin ameliyle mühürlenir ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! İyi kimselerin iyi, kötü kimselerin de kötü oldukları hakkında şehadette bulunun ![]() Cennet halkı üç sınıftır ![]() 1- Adaletli, başarılı ve cömert idareci ![]() 2- Yakınlarına ve Müslümanlara karşı yufka yürekli ve merhametli kişi ![]() 3- İffetli, ailesi kalabalık ve cömert fakir ![]() Cehennemlikler de beş sınıftır ![]() 1- Kendilerini lüzumsuz şeylerden uzak tutacak bir akla sahip olmayan, çoluk çocuk ve mal istemeyen, başkalarının sırtından geçinen fakirler ![]() 2- (Her) Fırsat bulduğunda en ufak bir şeye dahi hıyanet eden hainler ![]() 3- Akşam sabah sizlerin (insanların) ailesine ve malına karşı tuzak kurmaya çalışanlar ![]() 4- Cimri ve yalancılar ![]() 5- Ahlâkları pek kötü olanlar ![]() Allah'ım beni ve ümmetimi bağışla, Allah'ım beni ve ümmetimi bağışla, Allah'ım beni ve ümmetimi bağışla ![]() ![]() Kıymetli Müslümanlar! Şüphesiz ki peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() Ne mutlu peygamberin sesine kulak verip, sünnetine uyanlara ![]() Ne mutlu Kur'an'ı rehber bilip, itaat edenlere ![]() Ne mutlu ümmetin yolunda, ne mutlu cennetin yolunda olanlara ![]() أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- [1] Ahzab Suresi: 21 [2] Kütüb-i Site : 4/225 [3] Ahzab Suresi: 21 [4] Hayatü's Sahabe M ![]() ![]() ![]() ![]() Evrensel Hutbeler Hasan Ortakaya |
![]() |
![]() |
|