Feda Et Zamani,Namaz'a |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Feda Et Zamani,Namaz'aFeda Et Zamani,Namaz'a FEDA ET ZAMANI, NAMAZA ‘Vay o namaz kilanlarin haline ki, onlar namazlarindan gafildirler(Kildiklari namazin degerini bilmezler, namaza gereken ihtimami göstermezler)…’ (ma, un 107/5–7) Biz geçmiste ne zorluklarla kildik namazi… Ama yinede birakmadik O yüregimize islemis Kim söküp atacak oradan! Birakmadik namazi Her seye ragmen… Bulundugumuz yere yüksek rütbeli adam, mevki makam sahibi, önemli bir sahis gelse, ya da biz onu görmeye gitsek, takinacagimiz hal saygidir Yani hosa gitmeyecek davranislardan sakinmak Bizleri yaratan Allah, bizlere Kur’an göndermis Kur’an’da da namazi emretmis Namaza kiymet vermemizi, özen göstermemizi ögütlemis Insanda tembellik kulagi vardir Yani her insanda zaman zaman tembellik olur Dinlenmek iyidir Uyku ne büyük nimet Ama uykuyu tembellige dönüstürmek kötü Uyuyalim amma, uyku sabah nazina engel olmasin Tembellik duygumuz içimizden üflüyor; Ya hu yat! Açlik kulagimizla açligimizi hissediyoruz mesela Organlarin insanlara hükmetmesidir bu Vücut diyor ki, ben yorgunum! Onun sözüne kulak asip yatiyoruz Ben bu yasa geldimdüsünüyorum;elimde bir sey yokÖldügüm anda elimde kalacak tek sey ibadetler…Tek karim ibadetlergerisi bos…Çok güzel yemek yedikHepsi gitti,gezdik eglendik,hepsi geçtiPara biriktirdik,yiyemedikSöhretimiz daglar kadar yükseldiElimizde tek bir sey kaldiIman ve ibadet…Sanki ömrümüz bosa geçtiHer sey bosmus… Bir ömür boyu nefes alip verdik Yeter artik nefes almayacagim! Diyor muyuz? Bir ömür boyu su içtik Artik su içmeyecek miyim? Diyor muyuz? Öyle bir iman gerek ki, namaz su gibi, hava gibi olsun… ‘Kilmasam yasayamam’diye bilmek… Ben öyle sahislar gördüm ki, odada bir tek rahle var Kendisi kibleye dönmüs, namazda oturur gibi oturuyor Uykusu gelirse, basini rahleye koyuyor Her ani secdede… Namaza doyamiyorum diyor Bu sahis ölüyor uzatmayalimda kefenleyelim demisler Adami uzatamamislar Rahlenin basinda oturur gibi oturuyor Basi rahlede… Pozisyonunu degistirememisler Adam, kabirde bile namazda oturur gibi… Eglenceler, dünya hayatinin mesgaleleri bize hastalik verirken, namaz kilmak, hastaliklarimiza ilaç gibi tesir ediyor Kalbimiz rahatliyor Üzüntümüz hafifliyor Kalbimiz rahatliyor Üzüntümüz hafifliyor Elemler geçiyor… Biz namazi bitirdik, sarhos kadehi bitirdi, kumarbaz oyunu bitirdi… Bugün suan ölsek,namazimiz bize arkadasGerisi burada kalacak… Elmalili Hamdi Yazir ne güzel söylemis: Namazin öneminde gaflet edip onu gerektigi gibi ciddi vazife gibi yapmamaktir ki kilinip kilinmadigina aldirmamak, vaktine dikkat etmemek, geçip geçmedigine aldiris etmeyip, vaktinden geri birakmak, terk etmekten üzülmemek, kildigi vakitte Allah için halis niyet ile kilmayip, dünyaya ait bir takim maksatlar, gayetler için münafikça bir sekilde kilmak, açikta, el yaninda kilarsa gizlide kilmamak, kildiklarini da hakkin huzurunda hayatin ruhani ve cismani bütün degisimlerini temessül ettirecek bir kulluk ve tazim olarak ta degil de Hz Mevlana’nin dedigi gibi’bas yerde kuyruk havada’yahut Türkçe bir deyimle söylendigi gibi’iki yatis, bit kintis bakis’tan ibaret bir gösteris veya bir eglenti halinde yapmak… Peki, namaza gereken itimat nasil gösterilir? Sartlarina, vaciplerine, sünnetlerine uymak, namazi husu ile kilmak, namazdaki hareketleri okumak, namaza gösterilen özendir Denizde giden bir geminin hangi ülkeye ait oldugunu tasidigi bayraktan anlariz Namaz da dinin diregidir! Namaz kilan Ben müslümanim diye ilan eder Insanlarin patronuna gösterdikleri itimadi, Allaha göstermemeleri mantiksizdir Ise geç kalmamak için erkenden kalkmak, namaz için erken kalkmamak mantiksizdir Midemizin gidaya ihtiyaci oldugu gibi, ruhumuzunda gidaya ihtiyaci vardir Namazlara dikkat etmek, ruhu ayakta tutar! Ruhu aç birakanin derdi bitmez! Namaz, öyle dünyevi islelerimiz arasinda gecistiriliverecek kadar önemsiz bir is degildir O,bizim için en mühim mesgaledir bu itibarla da o her zaman ciddiyete alinmali ve öyle eda alinmalidir Degil baska bir is yüzünden ihmale veya aceleye getirilmesi, gerektiginde her türlü isimiz feda edilmelidir, diyor hoca Fettullah Gülen hoca efendi Göklere melekler yükselir, miraca melekler çikar Namazda insan meleklesir Bu hal, insan için ne yüksek makamdir… Ahireti görmedik ama inaniyoruz, Peygamberi görmedik ama o’na (sas) ümmet olduk, Melekleri görmedik ama onlar bizi görüyor diye saygili olduk, Namazin mükafatini görmedik ama rabbimizin bize, cennet gibi bir ücret verecegini umut ediyoruz… ‘Rabbim, beni ve zürriyetimi namaz kilanlardan eyle! Rabbimiz, duami kabul buyur Rabbimiz, hesap görülecek günde beni, anami, babami ve bütün mü’minlerinleri bagisla!’ Hekimoglu Ismail |
|