İç Anadolu Bölgesi Tarım Ve Hayvancılık |
07-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Bölgesi Tarım Ve Hayvancılıkİç Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Tarım ürünleri • Buğday : İklim buğdaya elverişlidir Sulanan toprak oranının azlığı alanları arttırmıştır • Arpa : Bira yapımı için sulanan verimli topraklara ekilir Bu yönüyle endüstri bitkisidir • Şeker Pancarı : Ankara,Eskişehir,Kayseri,Konya ve Niğde illerinde üretilen pancar , 1 tarlaya genelde 2 yılda bir ekilir Çünkü fabrikalar , her yıl değişik yörelerin pancarlarını alır Hayvancılık Büyükbaş Hayvancılık , bölgenin kuzey ve doğusunda gelişmiştir Çünkü bu bölümler daha soğuk ve nemlidir Selüloz oranı yüksek olan uzun boylu otlar büyükbaş hayvanların beslenmesini kolaylaştırır Besicilik , şeker fabrikalarının yakınında yaygındır Çünkü fabrikadan ucuza sağlanan pancar küspesi besicilik için önemlidir Küçükbaş Hayvancılık , bölgenin güney ve batısında yaygındır Kurak iklimin cılız ve selüloz oranı düşük stepleri küçükbaş hayvancılığa elverişli olduğu halde büyükbaş hayvancılık için pek ekonomik değildir |
İç Anadolu Bölgesi Tarım Ve Hayvancılık |
07-31-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Bölgesi Tarım Ve HayvancılıkTarım ve Hayvancılık Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır Ekili - dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada yer alır Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır İklimin yarı kurak karakterine rağmen, çok geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar meydana getirir, iklim yarı kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en önemli problemi sulamadır Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekirEkonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağ*lamaktadır Tarım ürünleri içinde tahıllar başta gelir Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kapla*ması makineli tarımı kolaylaştırmıştır Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir Şeker pancarının özellikle Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar Tarım ürünleri:
Hayvancılık Büyükbaş Hayvancılık, bölgenin kuzey ve doğusunda gelişmiştir Çünkü bu bölümler daha soğuk ve nemlidir Selüloz oranı yüksek olan uzun boylu otlar büyükbaş hayvanların beslenmesini kolaylaştırır İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bozkırların görülmesi küçükbaş hayvancılığın gelişmesine ne*den olmuştur Küçükbaş hayvan sayısının en fazla olduğu bölgedir Bölgede Ankara ve Eskişehir çevresinde tiftik keçisi yaygınlaşırken diğer yörelerde daha çok koyun beslenir Küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün ve tiftik, dokumacılığı teşvik etmiştir Besicilik, şeker fabrikalarının yakınında yaygındır Çünkü fabrikadan ucuza sağlanan pancar küspesi besicilik için önemlidir Küçükbaş Hayvancılık, bölgenin güney ve batısında yaygındır Kurak iklimin cılız ve selüloz oranı düşük stepleri küçükbaş hayvancılığa elverişli olduğu halde büyükbaş hayvancılık için pek ekonomik değildir |
|