Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, kısaca

Kısaca Bilgi Nedir

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kısaca Bilgi Nedir

Bilginin Anlamı

Bilginin Tanımı:

İnsan bilme etkinliğinde bilen; yani özne; karşılaştığı nesneler ise bilinen; yani objedir

O hâlde, bilme etkinliği, özne(bilen) ve nesne(bilinen) arasında oluşan süreçtir Böyle bir etkinliğin sonuçunda çıkan ürüne bilgi adı verilir

Bilgi, özne ve nesne arasında kurulan bağdan oluştuğuna göre, bu bağlar ancak özne tarafından kurulabilirÇünkü nesneye yönelen ve onu alğılayan, anlayan ve açıklayan öznedir

Etkin özne, bilinçli ve akıllı varlık ya kendisinin dışındaki bir varlığı bilmek yada kendisini bilgi nesnesi yaparak kavramak ister Nesnelere yönelen özne, onlar üzerine düşünerek, bir zihinsel etkinlik gerçekleştirir Bu etkinlik sonucu kavramlara ve kavramlardan kalkarak önerme ve çıkarımlara varır İşte varılan son noktaya bilgi denir

Bilinç etkinliği olarak bilgi aktları alğılama,anlama(kavrama) ve açıklama türünde olabilir

Örneğin; ''Yanında duran bu masa, kahverengidir'' Bir önermenin bilgisi, alğılama aktı ile elde edilmiş bir bilgi türüdür Alğılama aktı ile elde edilen bilgiler, somut nesneler üzerine yaptığımız duyu deneyleri sonucu elde edilir

Anlama aktı, doğruyu bütünüyle kavramayı içerdiğinden, sezgisel ya da zihinsel içerikli olabilir Örneğin; ''Şu resimdeki gerçeği kavradım'' resimde verilen bir gerçekliği tüm açılardan anladığını söylemek istemektedir

Açıklama aktı, öznenin nesne hakkındaki olan bilgileri, gerçekleri veya kanıtları ile adım adım verilmesini sağlar Açıklama mantıksal bir bilgi türü olup, bir şey hakkında ilk bilgiden kalkarak adım adım son bilgiye doğru giden bir sıra içerir Örneğin, yağmurun nasıl yağdığını açıklamak gibi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com