Kısaca Bilgi Nedir |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kısaca Bilgi NedirBilginin Anlamı Bilginin Tanımı: İnsan bilme etkinliğinde bilen; yani özne; karşılaştığı nesneler ise bilinen; yani objedir O hâlde, bilme etkinliği, özne(bilen) ve nesne(bilinen) arasında oluşan süreçtir Böyle bir etkinliğin sonuçunda çıkan ürüne bilgi adı verilir Bilgi, özne ve nesne arasında kurulan bağdan oluştuğuna göre, bu bağlar ancak özne tarafından kurulabilirÇünkü nesneye yönelen ve onu alğılayan, anlayan ve açıklayan öznedir Etkin özne, bilinçli ve akıllı varlık ya kendisinin dışındaki bir varlığı bilmek yada kendisini bilgi nesnesi yaparak kavramak ister Nesnelere yönelen özne, onlar üzerine düşünerek, bir zihinsel etkinlik gerçekleştirir Bu etkinlik sonucu kavramlara ve kavramlardan kalkarak önerme ve çıkarımlara varır İşte varılan son noktaya bilgi denir Bilinç etkinliği olarak bilgi aktları alğılama,anlama(kavrama) ve açıklama türünde olabilir Örneğin; ''Yanında duran bu masa, kahverengidir'' Bir önermenin bilgisi, alğılama aktı ile elde edilmiş bir bilgi türüdür Alğılama aktı ile elde edilen bilgiler, somut nesneler üzerine yaptığımız duyu deneyleri sonucu elde edilir Anlama aktı, doğruyu bütünüyle kavramayı içerdiğinden, sezgisel ya da zihinsel içerikli olabilir Örneğin; ''Şu resimdeki gerçeği kavradım'' resimde verilen bir gerçekliği tüm açılardan anladığını söylemek istemektedir Açıklama aktı, öznenin nesne hakkındaki olan bilgileri, gerçekleri veya kanıtları ile adım adım verilmesini sağlar Açıklama mantıksal bir bilgi türü olup, bir şey hakkında ilk bilgiden kalkarak adım adım son bilgiye doğru giden bir sıra içerir Örneğin, yağmurun nasıl yağdığını açıklamak gibi |
|