Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deneme, edebiyatında, türk, örnekleri

Türk Edebiyatında Deneme Örnekleri

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türk Edebiyatında Deneme Örnekleri

Deneme Yazarı Türk Edebiyatçıları Kimlerdir

Türk Edebiyatında Deneme Yazarları

Ahmet Haşim'in Bize Göre (1928), Gurebahanei Laklakan (1928);
Ahmet Rasim'in pek çok yazısı; Mahmut Sadık'ın Takvimden Yapraklar (1912); Refik Halit Karay'ın Bir Avuç Saçma (1939), Bir İçim Su (1931), İlk Adım (1941), Üç Nesil Üç Hayat (1943), Makyajlı Kadın (1943), Tanrıya Şikâyet (1944);
Falih Rıfkı Atay'ın Eski Saat (1933), Niçin Kurtulmak (1953), Çile (1955), İnanç (1965), Pazar Konuşmaları (1966), Kurtuluş (1966), Bayrak (1970) gibi kitaplarını saymak mümkündürTürk edebiyatında deneme türü, genellikle şair, romancı ya da hikâyeci kimliği öne çıkan sanatçılar tarafından ortaya konan ürünlerden oluşmaktadır Birinci derecedeki vasfı "denemeci" olan yazar sayısı oldukça azdır
Nurullah Ataç (1898-1957),
Sabahattin Eyüboğlu (1908-1973),
Suut Kemal Yetkin (1903-1980),
Mehmet Kaplan (1915-1986),
Nurettin Topçu (1909-1975),
Salah Birsel (1919 ),
Vedat Günyol (1912 ),
Enis Batur (1952 ),
Cemil Meriç (19171987),
Mehmet Salihoğlu (1922 ),
Uğur Kökden (1934 ),
Nermi Uygur (1925 ) bunlardan birkaçıdır

Örnek Deneme

Kitap Korkusu
Kitaptan niçin korkarlar? Bunu bir türlü anlayamadım Kitaptan korkmak, in-san düşüncesinden korkmak, insanı kabul etmemektir Kitaptan korkan adam, insanı mesuliyet hissinden mahrum ediyor demektir "Bırak, senin yerine ben dü-şünüyorum!" demekle, "Falan kitabı okuma!" demek arasında hiç bir fark yoktur İnsanoğlu her şeyden evvel mesuliyet hissidir ve bilhassa fikirlerin mesuliyetidir Ondan mahrum edilen insan, kendiliğinden bir paçavra hâline düşer
Şüphesiz insanı korumamız lâzım gelen vaziyetler vardır Fakat bu vaziyetler daha ziyade ferdin kendi dışındaki vaziyetlerdir Bir insanı kendi içinde, düşün-cesinin mahremiyetinden korumağa hakkımız yoktur
Ortaçağ'dan bugüne kadar gelen zaman içinde insanlığın belki en büyük ka-zancı bu basit hakikati kendisine mal etmesidir
(Ahmet Hamdi Tanpınar, Yaşadığım Gibi, s 58-59)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com