Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, kompozisyon, mart, zaferi

18 Mart Çanakkale Zaferi Kompozisyon

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale Zaferi İle İlgili kompozisyon örnekleri
Çanakkale Savaşı Kompozisyonları

ÖRNEK 1

Çanakkale'nin Çağrıştırdıkları

Kurtlar sofrasına terkedilmiş bir millet ama hala payidar, hala hayat gamzeleri neşrediyor etrafa Etrafı kimi hindu kimi yamyam kimi bilmem ne belalarla sarılmış her defasında Yine de Çanakkale kader denk noktasının en güzel örneği olarak duruyor karşımızda Çanakkale çok defa anlatılmış ve anlatılmaya da devam edecektir Tarihi yazanların destanlarını anlatmak hiçbir zaman kolay olmamış ve olmayacaktır Zira Çanakkale atmosferini yaşamayan birinin kaleminden dökülenler sadece his ufkundan söylenen şeyler olacaktır Düşmanla karşılaşmadan, ateş tufanının altında kalmadan, vatan ve milletin yok olacağı endişe vari hislerle o cephede bulunmadan tam manasıyla Çanakkale'yi anlamak ve onu dile getirmek mümkün değildir

Evet, Çanakkale tarihe altın harflerle yazılması gereken büyük bir kahramanlığın, cesaretin, fedakarlığın ve sabrın destanıdır Evden barktan geçmeden, yardan ayrılmadan, ölümü gülerek karşılayacak bir babayiğitliğe sahip olmadan yazılacak bir destan değildir Hayata sıkı sıkıya yapışmış, hayatı sadece bu dünyadan ibaret görenlerin yazacağı bir destan hiç olmamıştır ve de olmayacaktır Hele hayatı cismaniyetin dar mahbesinde geçirenlerin semtine bile yaklaşamayacakları bir destandır Çanakkale

Çanakkale bir manada yine varlıkla yokluğun mücadelesi gibidir Bir tarafta en iyi donanıma sahip en mekanize birlikleriyle dünyanın zalimleri öbür tarafta yemeği, cephanesi olmayan, giyecek çorap, ayakkabı bulamayan, askeri tecrübesi olmayan bir milletin mücadelesi Neticede Allah (cc)’nun imana, sabra, fedakarlığa bahşettiği bir zafer

Unutulmamalıdır ki; Türk milleti bugün hala ayakta ise Çanakkale'deki duaların ve mücadelenin bereketiyle ayaktadır Çünkü rasyonel değerler Türk devletinin milletiyle ayakta kalmasını izah edememektedir Bu açıdan hal-i hazırdaki Türkiye ve Türk milleti dua bereketinin ve Bedir'deki mücadeleye denk bir mücadelenin bir yansımasıdır Yarınki Türkiye ve Türk milleti yine dualar ve gayret üzere müesses olacaktır “Allah katında en değerli şey duadır” buyuruyor Efendimiz (sav) Allah adına en değerli millet ve devlet olmanın yoluda duaya sarılmaktan geçer Gecenin karanlık zülüfleri, seherin ruhani iklimleri ne lütuflara gebedir

Bugün bir manada yine Çanakkale ruhuna ihtiyacımız olduğunu hissediyoruz Zira kurt gövdenin içine girmiş, iç ve dış yine zalimlerle sarılmış ve bir millet yine yok edilmek istenmektedir Geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğimiz adına kardeşlik, iman, sabır ve fedakarlık üzerine müesses milli birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğu açıktır Çanakkale'de o birliktelik içinde mücadeleyi göğüsleyenler aziz oldular ve yad-ı cemil olarak dillerimizde dolaşmaktadırlar Aziz olarak gelecek nesillerin dillerinde yad-ı cemil hale gelmenin yolu da hizmet kervanında üstümüze terettüb eden vazifeleri bihakkın yapmaktan geçer

Zaten hizmet kervanındaki fertler dünyanın en ücra köşesine giderken Çanakkale'deki gibi dönmemek üzere gidiyorlar, orada büyük fedakarlıklara katlanarak kalırken de hiçbir zaman bir beklentiye dayalı olarak bunu yapmıyorlar Hedeflerinde tek bir şey o da “Allah rızası” Onu sevda haline getirmişler, bütün ufuklarını o doldurmuş Onun dışında bir beklentileri yok Niyetleri, dünyanın bir kere daha sulha, huzura, güvene ve emniyete gark olması yolunda kendilerine düşeni yerine getirmek

Allah’ın (cc) bu niyet ve gayretleri boşa çıkarmaması niyazıyla

Cengiz İnanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

ÖRNEK 2

18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili Kompozisyon

18 Mart Çanakkale Zaferi ile alakalı kısa yazı bilgiler

Siz hiç Çanakkale'ye gittiniz mi? Denizin o kan kokan kırmızısına dalıp o maviliğe kırmızı hüznü salan şehitlerimizi düşündünüz mü? Ya da gecenin bir yarısında Karanlığın içinden gelen vatanı uğruna hayatını veren insanların sesini duydunuz mu? Ben duydum İçinizde öyle derin fırtınalar kopuyor ki; gözlerinize anlamını bilmediğiniz çiğ taneleri düşüyor Belki ağlıyor belki kahroluyorsunuz ama o her adım atışında üstlerine bombalar kurşunlar şarapnel parçaları yağan şehitleri düşündüğünüzde yüreğiniz bir parça daha eriyor

Neden bu kadar acı sözler düşüyor dudağımdan kalemime? Eğer o savaşta o yiğitler göğüs gerip o kurşunlara yüreklerinden kocaman surlar örüp kazanmasalardı o savaşı o zaman işte o zaman bizde olmazdık Belki ayrı ayrı devletlerin himayeleri altına girip bu günkü hürriyet özgürlüğü yakalayamazdık; çünkü Çanakkale Türkiye’ nin geçiş noktası Çanakkale’nin elimizden alındığını bir düşünsenize! Tanımadığımız insanların Türk topraklarını kazanması ve özgürce “ burası benim” dediğini Onlarca Türk’ ün dedelerimizin atalarımızın ve sırtında kurşun taşıyan eşlerine yavrularına ve en önemlisi vatanına bir parça yardımı bulunmasını isteyen o analarımızın kanlarıyla sulanmış topraklarımızın bir başkasına ait olmasını… düşünmesi bile korkunç! İnsanın içine en derinden kurşunlar yağıyor sanki Yüreğim bir nebze daha parçalanıyor içimde Kendi kendime diyorum ki: “ O savaşta mağlup olsaydık şimdi bu bağımsız topraklar bizim olur muydu? Kendi vatanımıza emanet toprakların üstünde yürümez miydik? Düşmanlarımız önce Çanakkale’yi sonra İstanbul’ u ve sonra… O kadar ağır bir savaştan belki tüm Türkiye…Ama Türk Askeriydi onlar! Verir miydiler bu vatanı el oğluna? ‘Hayır’… Allah Allah diye inliyen sesleriyle savundular bu toprakları…”

İşte böyle düşündükçe Çanakkale’ yi; acaba kırmızıya çalmasaydı deniz bu kadar hüzünlü dans etmeseydi yapraklar rüzgarla ve kanla sulanmasaydı bu toprak değerini bilir miydik? Titremezdik sanki sıradan bir yermiş gibi gelirdi Aslında Türkiye’ nin her yeri gurur kokan topraklarla örtülü değil mi? Dünden bu güne onlarca savaş olmadı mı? Vatan uğruna bu topraklar kanla sulanmadı mı? Doğudan batıya onca insan şehit olmadı mı?

Onlar öyle onurlu ve gururluydular ki yüreklerinin tam ortasında demirden ateş topları saplansa bile yüzlerinde vatanı uğruna can vermenin sevincini taşıyorlardı Ey Türk Askeri! Sen ki cephenin ardında nasır tutan elerinle savaşırken onlar neden savaştıkların bile bilmiyorlardı Çanakkale yakılıp yıkılırken ve üstümüze bombalar yağarken düşmana inat kadere inat ve gözlerini kaparken kırmızı yağmurlar altında ölüme inat yeni bir zafer kazanmanın sevinciyle dört elle sarıldın toprağına İçine çekerken deniz kokusunu gözlerin doldu Belki alınyazından belki yeni doğmuş bebeğinin hayalinden…Ama baş eğmedin

Ey Anadolu’ nun her tarafından gelip bu topraklarda yatanlar gözünüz arkada kalmasın Biz bu aziz vatanı ister gecenin kör karanlığında ister alaca şafakta olsun kimselere bırakmayacağız Çanakkale aslımızdır ve biz aslımızı unutmayacağız

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

ÖRNEK 3

Zaferin Adı Çanakkale

Çanakkale Zaferi, yedi asır üç kıtaya hükmeden büyük Osmanlının son zaferi, yeni kurulacak Türk devletinin de temellerinin atıldığı zaferlerden biridir

Batılılar, “Hasta adam” dedikleri Osmanlı Devleti’ne son darbeyi vurmak için yüklendiler Zaferden emindiler Önce boğazları geçecek sonra da İstanbul’a gireceklerdi Ama hesaplamadıkları bir şey vardı Mehmetçiğin kanıyla örülecek olan bir duvar, Çanakkale…

Savaş sadece topla tüfekle değil, büyük bir iman ve inançla yapılıyordu Onlar bunu bilmedikleri için, zafere kesin gözüyle bakıyorlardı Ama karşılarındaki Türk milleti idi, Mehmetçik idi Kolay kolay toprak bırakır mı? Her biri kanının son damlasına kadar savaşacak ve “Bu topraklar bizimdir, çekilin gidin!” diyecekti Yoksa atalarına ihanet etmiş olacak ve on yedi kişiyle devlet kuran bir ulus, tarihe gömülecekti Nitekim savaştılar ve büyük zafer ortaya çıktı Çanakkale Zaferi…

Çanakkale, insanlıktan soyutlanmış olanlara Mehmetçiğin verdiği iyilik ve insanlık dersidir Her biri bir iyilik meleği olan Türk insanı, savaşta bile düşmanının bir insan olduğunu unutmadı Ama düşmanlar, yaralı askerlerimize bile silah sıkmaktan çekinmediler Bizse onların yarasını tedavi ettik, her yardımı yaptık Yine de barbar olan, kavgacı olan biz olduk

Tarihi şan ve şerefle dolu olan Türk milleti, Mehmetçik yine büyük bir zafer kazandı Hem de yardım için insanlarla savaştığını unutacak kadar, düşmanını dostu olarak görecek kadar büyük insanlık dersleriyle…

Kısacası Çanakkale, tarihi şan ve şerefle dolu olan bir ulusun kazandığı son zaferlerden biridir Bu zaferin adı Çanakkale, mimarı Mehmetçik, temsilcisi de Tük milletidir

Aysel KORUK

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-28-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

ÖRNEK 4

Çanakkale

Çanakkale’nin ismini ne zaman duyduğumu tam olarak hatırlamıyorum Okul hayatımın ilk yıllarında senede bir 18 Mart’ta Çanakkale şehitlerini anıyorduk Acaba Çanakkale neydi? Niçin Önemliydi

Çanakkale’yi milli şairimiz Mehmet Akif’in mısralarında tanıdım ve o ruhu o mısralarda hissettim Çanakkale’nin basit bir şehir olmaktan öte, bir değer olduğunu altıncı sınıfta öğretmenimizin bizi Çanakkale’ye götürdüğünde anladım

Şehre sabaha karşı girdik ve sonra arabamızla iskeleye yaklaştık İçim hiç olmadığı şekilde merakla doluydu Anlatılanları tam olarak yerinde görmek istiyordum İlk defa böyle bir merak içindeydim

Hava hafif bahar esintisiyle aydınlanmaya başladıkça boğazın derin sularının dalgalanması görünmeye başladı Bu sular işte o her şeye şahit olan karanlık sular mı? diye düşündüm

Aracımız vapura bindirilerek karşıya geçirildi İlk vardığımız yer Eceabat’tı ve rehberimiz anlatmaya başladı Çıkartmayı, Koca Seyit Onbaşının destansı kahramanlığını, Nusret Mayın Gemisi’nin başarısını, Atatürk’ün şaha kalktığı mekânları tek tek gezdim Burası tek kelimeyle Türk milletinin destanlar yazdığı bir yerdi

Şimdi 18 Mart’lar benim için çok daha müstesna bir yere sahip Her ne zaman Çanakkale adını duysam tüylerim diken diken oluyor ve gözlerim yaşarıyor Çünkü onlar benim atalarımdı ve bu vatanı kurtarmak adına Akif’in ifadesiyle: “Siper et gövdeni dursun bu hayâsızca akın” sözünü yerine getirmek istercesine kendilerini feda edip akını durdurmuşlardı

Onlara çok ciddi vefa borcum olduğunu düşünüyorum Artık hayatımda 18 Mart çok önemli bir gün olarak yer alacak Şehit ve gazilerimize binlerce teşekkür…

İpek KOCABAŞ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com