Vücudun Oruca Hazırlanması |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vücudun Oruca HazırlanmasıVücudun Oruca Hazırlanması On bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı Beslenme uzmanlarına göre bu yıl sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan'a hazırlanmanın tam zamanı Uzmanlar, günün yaklaşık 16 saatini oruçlu geçirecek olanları uyardı: Şimdiden tuzlu, yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçının Sulu ve hafif gıdalar tercih edin 'Oruca alışayım' diye su miktarını azaltma yanlışına düşmeyin -Rahmet iklimi Ramazan'a sayılı günler kaldı Regaip, Miraç ve Berat kandilleriyle manevi havayı teneffüs eden inananlar, 10 Ağustos Salı gecesi ilk teravih için camileri dolduracak ve sahura kalkacak Ay takvimine göre her yıl 10 gün öne gelen Ramazan orucu bu yıl, uzun ve sıcak yaz günlerinde tutulacak Türkiye'de günün yaklaşık 16 saatini oruçlu geçirecek olanları, zahmetli ancak semeresi bol bir Ramazan bekliyor Uzmanlara göre beden için bir aylık maddi-manevi detoks anlamı taşıyan Ramazan'a hazırlanmanın tam zamanı Bugünlerden itibaren beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli Hem vücudun oruç için hazırlanması hem de hava sıcaklığının dikkate alınması gerektiğini belirten Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Nurten Budak, Ramazan öncesi önerilen günlük beslenme programını şöyle özetledi: Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı Öğle yemeğinde zeytinyağlı sebze yemekleri ve dolmalar, yoğurt çorbası gibi soğuk içilebilen çorbalar, yoğurt veya ayran tüketilmeli Öğleden sonra sulu meyveler yenebilir Ancak, kavun ve karpuz gibi şeker oranı yüksek meyveleri çok miktarda tüketmemeli, mümkün olduğu kadar çeşitli meyveler yenmeli Akşam yemeğinde ızgara veya haşlanmış et, yumurtalı sebze yemekleri ve bulgur pilavı gibi proteinli yemekler, mevsim sebzelerinden salatalar tercih edilmeli Özellikle yağlı ve kızartılmış hamur işlerinden kesinlikle uzak durulmalı Diğer hamur işleri ise haftada en fazla iki kez yenmeli Öğünlerde ikişer dilim kepekli ekmek yenebilir Tuzlu kuruyemişlerden de uzak durulmalı Aşırı sıcaklar nedeniyle vücut ısısını dengeleyecek soğuk ve sulu gıdalar içilmeli Doç Dr Nurten Budak'a göre, Ramazan öncesi vücudun susuzluğa alıştırılması düşüncesiyle şimdiden su miktarının azaltılması son derece yanlış İnsanların su depolama özelliği olmadığını hatırlatan Budak, hasta etmeyecek kadar soğuk sıvı alınması gerektiğini, sıcak içeceklerin tercih edilmemesi gerektiğini anlattı Su kaybını artıran çayın fazla tüketilmemesi önerisinde bulundu Suyun yanı sıra ayran ve limonata gibi içeceklerin tercih edilebileceğini ifade eden Doç Dr Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günde, en az 8 bardak su içilmeli İçilen su günlük olarak vücuttan atılır Çocuklar soğuk süt içmeye yönlendirilmeli, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez eğlencelerinden dondurma ihmal edilmemeli Vücutta su tutulmasına neden olacağı için gıdalardaki tuz miktarı da mümkün olduğunca azaltılmalı" AA ZAMAN |
|