![]() |
Sabır Hakkında Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Hakkında HadislerSabır Hakkında Hadisler 3207 - Hz ![]() "Allah'tan kork ve sabret!" buyurdu: Kadın (ızdırabından kendisine hitab edenin kim olduğuna bile bakmadan): "Benim başıma gelenden sana ne?'' dedi ![]() "Bu Resulullah idi!'' dendi ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resulü, (o yakışıksız sözü) sizi tanımadan sarfettim (bağışlayın!)" dedi ![]() "Makbul sabır, musibetle karşılaştığın ilk andakidir" buyurdu ![]() Buhari; Cenâiz 43; 7, 32, Ahkâm 11; Müslim, Cenâiz 14, (626); Ebu Dâvud, Cenâiz 27, (3124); Tirmizi, Cenâiz 13, (987); Nesâi; Cenâiz 22, (4, 22) ![]() 3208 - Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı şunları söylerken işittim: "Kendisine bir musibet gelen müslüman Allah'ın emrettiği: "İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râci'ün, allahümme ecirni fi musibeti vahluf li hayran minhâ ![]() ![]() ![]() ![]() Ümm-ü Seleme der ki: "Ebu Seleme (radıyallahu anh) vefat ettiği zaman ben: "Ebu Seleme'den daha hayırlı olan hangi müslüman var? Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a ilk hicret eden hâne, onun hânesiydi'' dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kız çocuğuna gelince, Allah'a dua ederiz, onu kendisinden müstağni kılar, kıskançlığı için de Allah'a gidermesini dua ederim'' buyurdular ![]() MüsIim, Cenâiz 3, (918); Muvatta; Cenâiz 42, (1, 236); Ebu Dâvud, Cenâiz 22, (3119); Tirmizi, Da'avât 88; (3506) ![]() 3209 - Ebu Sinân anlatıyor: "Oğlum Sinan'ı defnettiğimde kabrin kenarında Ebu Talha el-Havlani oturuyordu ![]() "Sana müjde vermeyeyim mi?'' dedi ![]() "Tabii, söyle!'' dedim ![]() "Ebu Musa el-Eş'ari (radıyallahu anh) bana anlattı'' diye söze başlayıp Resulullah'ın şu sözlerini nakletti: "Bir kulun çocuğu ölürse, Allah meleklere şöyle söyler: "Kulumun çocuğunu kabzettiniz mi?" "Evet" derler ![]() "Yani kalbinin meyvesini elinden mi aldınız?'' Melekler yine: "Evet" derler ![]() "Kulum (bu esnâda) ne dedi?'' "Sana hamdetti ve istircâda bulundu'' derler ![]() "Öyleyse, kulum için cennette bir köşk inşa edin ve bunu Beytu'l-hamd (hamd evi) diye isimlendirin ![]() Tirmizi; Cenâiz, 36; (1021) ![]() 3210 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allah Teâla hazretleri şöyle demiştir: "Ben kimin iki sevdiğini almışsam ve o da sevabını umarak sabretmişse, ona cennet dışında bir mükafaat vermeye razı olmam ![]() Tirmizi, Zühd 58, (2403) ![]() Derim ki: "Bu hadisi Buhari de tahric etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Marzâ 7 ![]() 3211 - Abdullah İbnu Amr İbni'I-Âs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Mü'min kul, arz ahalisi içindeki has sevdiği (evladı) elinden alındığı zaman sabreder ve mükâfaat umarsa Allah o kulu için cennetten aşağı bir mükâfaata razı olmaz ![]() Nesai, Cenaiz 23, (4, 23) ![]() 3212 - Atâ İbnu Ebi Rabâh rahimehullah anlatıyor: "İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) bana: "Sana cennet ehlinden bir kadın göstermeyeyim mi?'' dedi ![]() ![]() "İşte dedi, şu siyah kadın var ya, o, Resulullah'a gelip: "Ben saralıyım, (nöbet gelince) üstümü başımı açıyorum, Allah'a benim için dua ediver (hastalıktan kurtulayım)'' dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Marzâ 6; Müslim, Birr 54; (2576) ![]() 3213 - Atâ İbnu Yesâr rahimehullah anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kul hastalandığı zaman Allah Teâlâ hazretleri ona iki melek gönderir ve onlara: "Gidin bakın, kulum yardımcılarına ne diyor bir dinleyin!" der ![]() ![]() ![]() ![]() uvatta, Ayn 5, (2, 940) ![]() 3214 - Habbab İbnu'l-Eret (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) Kâ'be'nin gölgesinde‚ bir bürdeye yaslanmış otururken, gelip (müşriklerin yaptıklarından) şikâyette bulunduk: "Bize yardım etmiyor musun, bize dua etmiyor musun?'' dedik ![]() "Sizden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Menâkıbu'l- Ensâr 29, Menâkıb 25, İkrâh 1; Ebu Dâvud, Cihâd 107, (2649); Nesâi, Zinet 98, (8, 204) ![]() 3215 - Üsâme İbnu Zeyd (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın kızı (Zeyneb), babasına birisini göndererek "Oğlum ölmek üzere, son nefesini verirken yanında hazır ol'' diye rica etti ![]() "Selamımı söyle ve şunu hatırlat: Alan da Allah'tır, veren de Allah'tır ![]() ![]() Buhari, Cenâiz 33, Marzâ 9, Kader 4, Eymân 9, Tevhid 2, 25; Müslim, Cenâiz 11, (923); Ebu Dâvud, Cenâiz 28, (3125); Nesâi, Cenâiz 22, (4, 21, 22) ![]() 3216 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra hanımı, akşam yemeğini getirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah gecenizi hakkınızda mübarek kılmış olsun" buyurdular ![]() ![]() Buhari, Cenaiz 42, Akika 1 ![]() 3217 - Kâsım İbnu Muhammed anlatıyor: "Hanımım vefat etmişti ![]() ![]() "Beni İsrail'de fakih, alim, abid, gayretli bir adam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Mutlaka görüşmem lazım" dedi ![]() "Burada bir kadın var, senden birşeyler sormak istiyor, "mutlaka bizzat görüşmem lazım, bizzat sormam lazım" diyor ![]() ![]() "O'na müsaade edin gelsin" dedi ![]() ![]() "Sana bir şey sormak için geldim" dedi ![]() "Nedir o?" deyince, kadın anlattı: "Ben komşumdan iâreten bir gerdanlık almıştım ![]() ![]() ![]() "Evet, vallahi vermelisin!" dedi ![]() "Ama o epey bir zaman benim yanımda kaldı ![]() ![]() "Bu hal senin, kolyeyi onlara iâde etmeni daha çok haklı kılıyor, zira onu iare edeli çok zaman olmuş" demişti(ki, bu cevabı bekleyen kadın) atıldı: "Allah iyiliğini versin! Sen Allah'ın sana önce iâre edip, sonra senden geri aldığı şeye mi üzülüyorsun? O, verdiği şeye senden daha çok hak sahibi değil mi?" dedi ![]() ![]() ![]() Muvatta, Cenaiz 43, (1, 237) ![]() 3218 - Ebu Musa (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "İşittiği şeyin verdiği ezaya aziz ve celil olan Allah'tan daha sabırlı kimse yoktur ![]() ![]() ![]() Buhari, Edeb 71, Tevhid 3; Müslim, Sıfatu'l-Münafıkin 49, (2803) ![]() 3219 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Ben, peygamberlerden (aleyhimüsselam) birinin acıklı bir hikayesini anlatmış olan Resulullah aleyhissalatu vesselam'ı şu anda sanki tekrar seyrediyor gibiyim ![]() ![]() ![]() Buhari, İstitabe 4, Enbiya 50; Müslim, Cihad 105, (1792) ![]() 3220 - Abdurrahman İbnu'l-Kasım anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Benim (yokluğumdan hasıl olan) musibet, müslümanları musibetlerinde teselli etmelidir ![]() Muvatta, Cenaiz 41, (1, 236) ![]() Bir başka rivayette şöyle denmiştir: "Kim bir musibete uğrarsa, benim yokluğum sebebiyle maruz kaldığı musibetini hatırlasın ![]() ![]() 3221 - Yahya İbnu Vessab, Resulullah aleyhissalatu vesselam'ın Ashabından bir yaşlıdan naklediyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "İnsanlara karışıp onların ezalarına katlanan müslüman, onlara karışmayıp, ezalarına katlanmayandan hayırlıdır ![]() Tirmizi, Kıyamet 56, (2509); İbnu Mace, Fiten 23, (4032) ![]() |
![]() |
![]() |
|