Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biat, nesai, süneni

Sünen-İ Nesai Biat

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai Biat

Sünen-i Nesai Biat
40- BİAT (RASÛLÜLLAHIN SİYASİ OTORİTESİNİ KABUL ETMEK) KİTABI (Bölümleri)
1- DİNLEYİP İTAAT ETMEK ÜZERE BİAT
4080- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile kolayda da olsa zorluklarda da olsa, hoşa giden ve gitmeyen tüm hallerde iş ve vazifeye yetkili olanla münakaşa etmemeye ve daima hak üzere olmaya, nerede olursak olalım kınayanın kınamasından korkmayarak ve daima dinleyip itaat etmek üzere biat etmiştik (Tirmizî, Siyer: 34; İbn Mâce, Cihad: 41)
2- YETKİLİ İDARECİLİĞE KARŞI ÇIKMAMAK ÜZERE BİAT
4081- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile kolayda olsa zorluklarda olsa, hoşa giden ve gitmeyen tüm hallerde iş ve vazifeye yetkili olanla münakaşa etmemeye ve daima hak üzere olmaya, nerede olursak olalım kınayanın kınamasından korkmayarak ve daima dinleyip itaat etmek üzere biat etmiştik (Tirmizî, Siyer: 34; İbn Mâce, Cihad: 41)
3- DAİMA HAK SÖYLEMEK ÜZERE BİAT
4082- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile kolayda da olsa zorluklarda da olsa, hoşa giden ve gitmeyen tüm hallerde iş ve vazifeye yetkili olanla münakaşa etmemeye ve daima hak üzere olmaya, nerede olursak olalım ve daima dinleyip itaat etmek üzere biat etmiştik (Tirmizî, Siyer: 34; İbn Mâce, Cihad: 41)
4- HER KONUDA ADİL OLMAK ÜZERE BİAT
4083- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile kolayda da olsa zorluklarda da olsa, hoşa giden ve gitmeyen tüm hallerde iş ve vazifeye yetkili olanla münakaşa etmemeye ve daima hak üzere olmaya, nerede olursak olalım konuşmalarda adaletli olmak, kınayanın kınamasından korkmayarak ve daima dinleyip itaat etmek üzere biat etmiştik (Tirmizî, Siyer: 34; İbn Mâce, Cihad: 41)
5- BAŞKALARINI KENDİNE TERCİH ETMEYE BİAT
4084- Ubâde b Sâmit (ra) babasından nakleder: Rasûlullah (sav) ile kolayda da olsa zorluklarda da olsa, hoşa giden ve gitmeyen tüm hallerde başkalarını kendimize tercih etmeye, iş ve vazifeye yetkili olanla münakaşa etmemeye ve daima hak üzere olmaya, nerede olursak olalım kınayanın kınamasından korkmayarak ve daima dinleyip itaat etmek üzere biat etmiştik (Tirmizî, Siyer: 34; İbn Mâce, Cihad: 41)
4085- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav): “Hoşuna giden ve gitmeyen hallerde senin için kolayda olsa zorda olsa itaatten ve başkalarını kendi nefsine tercih etmekten şaşmaz” (Müslim, İmara: 8; Müsned: 8596)
6- HER MÜSLÜMANA SAMİMİYETLE ÖĞÜT VERMEK ÜZERE BİAT
4086- Cerir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’a her Müslüman’a samimi olmaya ve nasihat etmeye biat ettim (Tirmizî, Birr ve Sıla: 17; Dârimi, Büyü’: 9)
4087- Yine Cerir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) ile her Müslüman’a karşı samimi olup daima nasihat etmeye ve dinleyip itaat etmek üzere biat ettim” (Tirmizî, Birr ve Sıla: 17; Dârimi, Büyü’: 9)
7- SAVAŞTAN KAÇMAMAYA BİAT
4088- Câbir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (sav) ile ölmeye değil savaştan kaçmamak üzere biat ettik (Müslim, İmara: 18; Dârimi, Siyer: 18)
8- ÖLESİYE KADAR SAVAŞMAYA BİAT
4089- Yezid b ebi Ubeyd (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Seleme b Ekva’ya sordum: “Hudeybiye günü Rasûlullah (sav)’e hangi konuda biat etmiştiniz?” O da: “Ölesiye kadar savaşmaya demişti” (Müsned: 15912)
9- CİHAD YAPMAYA BİAT
4090- Ya’la b Ümeyye (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Mekke’nin fethi günü babam Ümeyye’yi Rasûlullah (sav)’in huzuruna götürerek; Ey Allah'ın Rasûlü! Babamın hicret etmeye dair biatını kabul et dedim Rasûlullah (sav)’de: “Hicret bitmiştir, cihad konusundaki biatını kabul ediyorum” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4091- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) etrafında bulunan ashabına karşı şöyle buyurmuştu: “Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacağınıza, hırsızlık yapmayacağınıza, zina etmeyeceğinize, çocuklarınızı açlık endişesiyle öldürmeyeceğinize, bana karşı gelmeyeceğinize, dinin emrettiği konularda bana karşı gelmeyeceğinize söz vererek bana biat ediniz Kim sözünde durursa ecrini Allah verecektir Sizden biriniz yukarıda sayılanlardan herhangi birini işler de cezasını Dünya’da çekerse o ceza işlediği suçun keffaretidir Ahirette ceza çekmez Kim de bu suçlardan birini işlerde suçu gizli kalıp cezasını Dünya’da çekmezse onun işi Allah’a kalmıştır Allah dilerse onu affeder dilerse cezalandırır” (Müslim, Hudud: 10; Dârimi, Siyer: 17)
4092- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Dikkat edin! Sizler bana kadınların biat ettiği hususlarla birlikte; Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacağınıza, hırsızlık etmeyeceğinize, zina etmeyeceğinize, çocuklarınızı besleyememek korkusuyla öldürmeyeceğinize, birbirinize iftira etmeyeceğinize, dinin emrettiği konularda bana karşı gelmeyeceğinize, söz vererek bana biat ediyor musunuz?” buyurdu Biz de: “Evet Ey Allah'ın Rasûlü” dedik ve bu konularda ona biat ettik Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kim bu suçlardan birini işlerde dünyada cezasını görürse o ceza suçun keffaretidir Ahirette ayrıca bir ceza daha çekmez Ama her kim de suçu işler cezasını dünyada çekmezse işi Allah’a kalmıştır, Allah dilerse affeder dilerse cezalandırır” (Müslim, Hudud: 10; Dârimi, Siyer: 17)
10- HİCRET ETMEYE BİAT
4093- Abdullah b Amr (ra)’den rivâyete göre, bir adam Rasûlullah (sav)’e gelerek: “Anam ve babamı ağlar vaziyette bırakarak hicret etmek üzere sana biat etmeye geldim” dedi Rasûlullah (sav)’de: “Dön, anan ve babanın yanına onları ağlattığın gibi güldür” buyurdu (Ebû Davud, Cihad: 33; İbn Mâce, Cihad: 12)
11- HİCRET ZOR BİR İŞTİR
4094- Ebu Said (ra)’ten rivâyete göre, bir bedevi Rasûlullah (sav)’e gelerek; hicret etmek istediğini söyledi Peygamber (sav): “Sen ne sanıyorsun hicret zor bir iştir Senin develerin var mıdır?” buyurdu Adam: “Evet” dedi Rasûlullah (sav): “Onların zekatlarını veriyor musun?” buyurdu Adam: “Evet” deyince, Rasûlullah (sav): “Yapacağın hayırlı işleri deniz ötesi yerlere de yapsan Allah senin yaptığın kulluktan sevap olarak hiçbir şeyi eksiltmez” buyurdu (Ebû Davud, Cihad: 1; Müslim, İmara: 21)
12- ÇÖLDE YAŞAYAN KİMSELERİN HİCRETİ
4095- Abdullah b Amr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir adam, Rasûlullah (sav)’e hangi hicret daha değerlidir?” diye sordu Peygamber (sav)’de: “Allah’ın yasakladığı şeyleri terk etmendir” buyurdu Rasûlullah (sav) sözüne şöyle devam etti: “Hicret iki türlüdür 1- Şehirlinin hicreti, 2- Çölde yaşayanın hicreti Çölde yaşayanın hicreti: Çağrıldığında gelmesi, emir olunduğunda yapmasıdır Şehirlinin hicreti ise çölde yaşayanınkinden daha zordur Fakat sevabı da daha büyüktür” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
13- HİCRET NE DEMEKTİR?
4096- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), Ebu Bekir ve Ömer hicret eden kimselerdendi Çünkü onlar Mekke’deki müşrikleri bırakıp Medine’ye hicret etmişlerdi Ensardan da hicret eden kimseler vardı Önceleri Medine’de şirk düzeni hâkim idi, onlar da Mekke’ye giderek Akabe gecesi Rasûlullah (sav)’e biat ettiler (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
14- HİCRET ETMEYE TEŞVİK
4097- Ebu Fatıma (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bana öyle bir kulluk tavsiye et ki onu yapıp yolumu doğrultayım” Rasûlullah (sav)’de ona: “Hicret et çünkü şu anda hicretten üstün bir amel yoktur” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
15- HİCRET BİTMİŞ MİDİR?
4098- Ya’la (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Mekke fethi günü babamı Rasûlullah (sav)’e getirerek, “Ey Allah'ın Rasûlü, babamın hicreti hususunda biatını kabul et” dedim Rasûlullah (sav)’de: “Hicret bitmiştir fakat cihad etmesi hususunda biatını kabul ediyorum” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4099- Safvan b Ümeyye (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Cennet’e hicret edenlerden başkası giremeyecek diyorlar ne dersin?” dedim Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Mekke’nin fethedilmesinden sonra Medine’ye hicret yoktur Fakat cihad ve iyi niyet vardır, savaşa çağırıldığınızda hemen koşun” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4100- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), Mekke fethi günü şöyle buyurdu: “Mekke’den Medine’ye hicret yoktur bitmiştir Fakat cihad ve iyi niyet vardır, savaşa çağırıldığınızda hemen koşun” (Ebû Davud, Cihad: 2; Tirmizî, Siyer: 33)
4101- Nuaym b Decace (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b Hattab’tan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (sav)’in vefatından sonra hicret yoktur” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4102- Abdullah b Vakdan es Saidî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir heyetle Rasûlullah (sav)’in huzuruna gelmiştik Her birimiz ihtiyaçlarını söylüyordu Rasûlullah (sav)’in huzuruna en son ben çıktım ve dedim ki: “Ey Allah'ın Rasûlü! Geride bıraktığım kimseler hicret kesildi bitti diyorlar ne dersin?” Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kafirlerle savaş devam ettikçe hicret kesilmez” (Yani küfür diyarındakiler daima İslâm memleketine hicret edeceklerdir) (Müsned: 21292)
4103- Abdullah b Sa’dî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir heyetle Rasûlullah (sav)’in yanına gelmiştik Arkadaşlarım Rasûlullah (sav)’in yanına giriyor ve ihtiyaçlarını söylüyorlardı, son giren ben olmuştum Rasûlullah (sav) bana: “Senin ihtiyacın nedir?” buyurdu Ben de: “Ey Allah'ın Rasûlü hicret ne zaman sona erecektir?” dedim Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kafirlerle savaş devam ettiği sürece hicret bitmez” (Müsned: 21292)
16- HOŞA GİDEN VE GİTMEYEN HALLER HUSUSUNDA BİAT
4104- Cerir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (sav)’e geldim ve ona: “Ey Allah'ın Rasûlü! Hoşuma giden ve gitmeyen hallerde dinleyip itaat etmek üzere sana biat ediyorum” dedim Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Ey Cerir, buna gücün yeter mi? Gücüm yettiği hususlarda de” buyurdu “Her Müslüman’a karşı samimi olmamı ve öğüt vermemi de şart koşarak biatımı kabul etti” (İbn Mâce, Cihad: 41; Tirmizî, Siyer: 34)
17- MÜŞRİKLERİ TERK ETMEK ÜZERE BİAT ETMEK
4105- Cerir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e namaz kılmak, zekat vermek, her Müslüman’a karşı samimi olmak ve öğüt vermek, müşrikleri terk etmek üzere biat etmiştim (Tirmizî, Birr ve Sıla: 17; Dârimi, Büyü’: 9)
4106- Cerir (ra) şöyle demiştir: Peygamber (sav) biat ederken onun yanına geldim ve şöyle dedim: “Ey Allah'ın Rasûlü! Uzat elini sana biat edeceğim, gereken şartları da söyle ona göre biat edeyim Sen bunu daha iyi bilirsin” Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kulluğunu sadece Allah’a yapman, namaz kılman, zekat vermen, Müslüman’lara karşı samimi olup nasihat etmen ve müşrikleri terk etmen hususunda biatını kabul ediyorum” (Tirmizî, Birr ve Sıla: 17; Dârimi, Büyü’: 9)
4107- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gurup içersinde Rasûlullah (sav)’e biat etmiştim Rasûlullah (sav)’de: “Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak üzere, hırsızlık yapmamaya, zina etmemeye, yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmemeye, birbirinize iftira etmemeye, Allah’ın emirlerinde Bana isyan etmemeye söz vermenizle biatınızı kabul ediyorum Sizden kim bunları yerine getirirse, karşılığını Allah verecektir Kim de bu suçlardan birini işler de cezasını dünyada çekerse bu onun temizlenmesidir Kim de bir suç işler ve onu gizlerse, onun işi Allah’a kalmıştır Allah dilerse azap eder dilerse bağışlar” (Müslim, Hudud: 10; Dârimi, Siyer: 17)
18- KADINLARIN BİATI
4108- Ümmü Atiyye (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e biat etmek istediğimde şöyle dedim: “Ey Allah'ın Rasûlü! Cahiliyede bir kadın bana yardım etmişti gidip ona yardım edeyim sonra da size gelip biat edeyim” Rasûlullah (sav)’de: “Git ona yardım et” buyurdu Gittim ona yardım edip geldikten sonra Rasûlullah (sav)’e biat ettim (İbn Mâce, Cihad: 43; Tirmizî, Siyer: 37)
4109- Ümmü Atiyye (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), bizden ölülerin arkasından bağırıp çağırarak ağlamamamızı şart koşarak biatımızı kabul etti (İbn Mâce, Cihad: 43; Tirmizî, Siyer: 37)
4110- Rukayka kızı Umeyme (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ensardan bir gurup kadınla Rasûlullah (sav)’in yanına biat etmek üzere gelmiştik Ve şöyle dedik: “Ey Allah'ın Rasûlü! Hiçbir şeyi Allah’a ortak koşmayacağımıza, hırsızlık yapmayacağımıza, zina etmeyeceğimize ve hiçbir kimseye iftira etmeyeceğimize ve dinin emirleri konusunda sana karşı gelmeyeceğimize söz veriyor ve sana biat ediyoruz” Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Yapabileceğiniz ve güç yetirebileceğiniz hususlarda” ilavesini yapmamızı emir buyurdu Biz: “Allah ve Rasûlü bize bizden daha şefkatli ve merhametlidir Müsaade et ver elini, sana biat edelim” dedik Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kadınlarla musafaha ederek biat etmem, yüz kadına söyleyeceğim şeyler bir kadına söylediğim gibidir (İbn Mâce, Cihad: 43; Tirmizî, Siyer: 37)
19- BULAŞICI HASTALIKLI KİMSE İLE BİAT MUSAFAHA OLUR MU?
4111- Amr (ra) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Sakîf kabilesinden gelen heyet arasında cüzzamlı hasta bir kimse vardı Rasûlullah (sav) ona haber göndererek: “Yerine dön seninle biat ettim” buyurdu (Müslim, Selâm: 36; İbn Mâce, Tıb: 44)
20- ÇOCUKLARLA BİAT EDİLİR Mİ?
4112- Hirmas b Ziyad (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ben çocuktum elimi biat etmek üzere Rasûlullah (sav)’e uzattım benim elimi tutmadı (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
21- KÖLELER DE BİAT EDER Mİ?
4113- Câbir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir köle Rasûlullah (sav)’e gelerek hicret etmek üzere biat etti Rasûlullah (sav) onun köle olduğunu bilmiyordu O sırada o kölenin efendisi gelip kölesini götürmek istedi Bunun üzerine Nebi (as): “Onu bana sat” buyurdu Rasûlullah (sav) onu iki köle karşılığında satın aldı Bundan sonrada köle olup olmadığını sormadan kimseyle biat yapmadı (Tirmizî, Biat: 34; İbn Mâce, Cihad: 41)
22- BİAT’DAN DÖNÜLÜR MÜ?
4114- Câbir b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, Bir bedevi geldi ve İslâm’ı kabul etmek üzere biat etti Bu kimse Medine’den çıkmadan ağrısı tuttu ve hastalandı ve Rasûlullah (sav)’e tekrar gelerek: “Biatımı boz, sözümden caydım” dedi Rasûlullah (sav) bundan uzak durdu ve bu teklifi kabul etmedi Sonra tekrar geldi: “Biatımı boz sözümden vazgeçtim” dedi Rasûlullah (sav) yine bundan uzak durdu ve bu teklifi kabul etmedi Bedevi de çıkıp gitti Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Medine körük gibidir ve iyi insanların yeridir kötüleri kabul etmez üfürür ve çıkarır” buyurdu (Müslim, Hac: 88; Tirmizî, Menakıb: 68)
23- HİCRETTEN SONRA HİCRET EDİLEN YERE DÖNÜLÜR MÜ?
4115- Seleme b Ekva (ra) Haccac’ın yanına girince, Haccac ona şöyle dedi: “Hicret ettikten sonra gerisin geriye çöl hayatına mı döndün (veya buna benzer bir söz söyledi) Bende: Rasûlullah (sav) çölde yaşamama izin verdi dedim (Buhârî, Fiten: 14; Müslim, Imara: 19)
24- İNSAN YAPABİLECEĞİ KONULARDA BİAT ETMELİ
4116- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Dinleyip itaat etmek üzere Rasûlullah (sav)’e biat ederdik Rasûlullah (sav)’de: “Gücünüz yettiği konularda biat ediniz” buyururdu (İbn Mâce, Cihad: 41; Tirmizî, Cihad: 18)
4117- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile dinleyip itaat etmek üzere biat ederken Rasûlullah (sav): “Gücünün yettiği konularda” ilavesini yapardı (İbn Mâce, Cihad: 41; Tirmizî, Siyer: 34)
4118- Cerir b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e dinleyip itaat etmek üzere biat ettim, bana “Gücün yettiği konularda ve her Müslüman’a samimi olup nasihat etmek üzere dememizi” telkin etti (İbn Mâce, Cihad: 41; Tirmizî, Siyer: 34)
4119- Umeyme binti Rukayka (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kadınlarla birlikte Rasûlullah (sav)’e biat ettik Rasûlullah (sav)’de bize: “Gücünüzün yettiği konularda güç yetirebileceğiniz işlerde biat ediniz” buyurdu (İbn Mâce, Cihad: 41; Tirmizî, Siyer: 34)
25- BİAT EDİLEN DEVLET BAŞKANINA İTAAT GEREKİR
4120- Abdurrahman b Abdu Rabbil Ka’be (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Kâbe’nin gölgesinde oturan Abdullah b Amr’ın yanına vardım etrafındakilere şu hadisi anlatıyordu, bizzat ondan işittim: “Rasûlullah (sav) ile birlikte bir seferde iken bir yerde konakladık Bir kısmımız çadır kurmakla meşgul iken bir kısmımız okla atış talimi yapıyor bir kısmımız da hayvanları otlatıyordu O sırada Rasûlullah (sav)’in çağırıcısı “namaz toplayıcıdır” diye seslendi ve toplandık Rasûlullah (sav) kalktı ve şöyle konuştu: “Benden önce gelen her peygamber ümmetini hayırlı gördüğü şeylere yöneltmiş, kötü ve zararlı gördüğü şeylerden de sakındırmıştır Siz ümmetimin ilk gelenleri yani sizler daha bahtiyarsınız sonradan gelenler hoşlarına gitmeyen felaketlerle karşılaşacaklardır, ortaya çıkan fitnelere kapılarak birbirlerini zayıflatacaklar Bir fitne ortaya çıkacak Mü’min’ler diyecekler ki bu fitne beni batırır derler fakat durum düzelir sonra tekrar fitne ortaya çıkınca bu bizi felakete götürür derler sonra ortalık yine düzelir Sizden kim Cehennem’den uzaklaştırılıp Cennet’e girmek isterse ölüm kendine imanlı olduğu halde Allah’a ve ahirete inanır olduğu halde gelsin İnsanların kendisine nasıl davranmalarını istiyorsa o da insanlara öyle davransın Güvenerek seçip biat ettiği devlet reisine gücü yettiği nispette itaat etsin Eğer biri çıkar da devlet reisine karşı gelirse onun boynunu vurun” Abdullah’a yaklaştım ve: “Bu söylediklerini Rasûlullah (sav)’den bizzat sen işittin mi?” dedim “Evet” dedi ve hadisi anlatmaya devam etti (Müslim, Imara: 10; İbn Mâce, Fiten: 9)
26- MÜSLÜMAN DEVLET BAŞKANINI DİNLEMEK VE İTAAT ETMEK
4121- Yahya b Husayn (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ninemi şöyle derken işittim: Rasûlullah (sav)’i veda haccında işittim şöyle diyordu: “Sizi Allah’ın Kitab’ı ile idare edecek Habeşli bir köle dahi başınıza getirilmiş olsa onu dinleyin ve ona itaat edin” (İbn Mâce, Cihad: 39; Tirmizî, Cihad: 27)
27- MÜSLÜMAN DEVLET BAŞKANINA İTAATE TEŞVİK
4122- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kim bana itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur Kim de bana isyan ederse Allah’a isyan etmiş sayılır Benim yolumda giden iradecime itaat eden bana itaat etmiş olur, idarecime isyan eden bana isyan etmiş olur” (İbn Mâce, Cihad: 39; Tirmizî, Cihad: 27)
28- NİSÂ SÛRESİ 59 AYETTEKİ “SİZDEN OLAN İDARECİ” KİMDİR?
4123- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Nisâ Sûresi 59 ayeti: “Ey iman edenler Allah’a itaat edin, Resulüne itaat edin ve sizden olup kendilerine otorite emanet edilmiş olanlara da itaat edin” ayeti, Rasûlullah (sav)’in bir müfrezeye komutan tayin ettiği Abdullah b Huzafe b Kays b Adiy hakkında nazil oldu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
29- DEVLET BAŞKANINA İTAAT GEREKİR
4124- Muaz b Cebel (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Savaşan kimseler iki çeşittir; birincisi Allah’ın rızasını kazanmak ister, devlet başkanına itaat eder, sevdiği malını güzel yerlere harcar, kötülük ve bozgunculuklardan kaçınır, bu kimsenin uykusu da uyanıklığı da ibadet sayılır ve kendisine sevap kazandırır İkincisi gösteriş ve savaştı desinler diye savaşır, devlet başkanına isyan eder, yeryüzünde bozgunculuk yaparsa o kimse eli boş döner hiçbir sevap kazanamaz” (Ebû Davud, Cihad: 25; Dârimi, Cihad: 25)
30- DEVLET BAŞKANI SEVAP MI KAZANIR GÜNAH MI?
4125- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Devlet başkanı kalkandır, ondan güç alınarak savaşılır ve onunla tehlikelerden korunulur Devlet başkanı Allah’a karşı sorumluluk bilincini emreder ve adaletle hükmederse yaptıklarından hep sevap kazanır Yapılması gerekenleri yapmazsa günah kazanır” (Buhârî, Ahkam: 17; Müslim, Imara: 9)
31- DEVLET BAŞKANINA KARŞI SAMİMİ OLMAK VE NASİHAT ETMEK
4126- Temim ed Darî (ra)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Din nasihat ve samimi olmak demektir” Oradakiler de: “Kim için samimi olmak demektir” dedik Şöyle buyurdu: “1- Kulun Allah’ı tek olarak tanıyıp bilmesi ve Allah’ın kendini tanıttığı gibi inanarak hayatını sürdürüp samimi olması demektir 2- Kulun Allah’ın Kitab’ını Allah tarafından tarif edildiği gibi bilmesi, öğrenmesi, yaşaması ve başkalarına öğretmede samimi olması demektir 3- Peygamber (sav)’i örnek alarak kabul etmede ve O’nun gibi yapmayı prensip edinmede samimi olmak demektir 4- Müslüman idarecilere her konuda itaat ve yardımda samimi olmak demektir 5- Diğer tüm Müslümanlara her konuda yardımcı olup Cennet’e götüren yolları göstermeye nasihat ve bu yolda samimi olmak demektir” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4127- Temim ed Darî (ra)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Din nasihat ve samimi olmak demektir” Oradakiler de: “Kim için samimi olmak demektir” dedik Şöyle buyurdu: “1- Kulun Allah’ı tek olarak tanıyıp bilmesi ve Allah’ın kendini tanıttığı gibi inanarak hayatını sürdürüp samimi olması demektir 2- Kulun Allah’ın Kitab’ını Allah tarafından tarif edildiği gibi bilmesi, öğrenmesi, yaşaması ve başkalarına öğretmede samimi olması demektir 3- Peygamber (sav)’i örnek alarak kabul etmede ve onun gibi yapmayı prensip edinmede samimi olmak demektir 4- Müslüman idarecilere her konuda itaat ve yardımda samimi olmak demektir 5- Diğer tüm Müslümanlara her konuda yardımcı olup Cennet’e götüren yolları göstermeye nasihat ve bu yolda samimi olmak demektir” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4128- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) üç defa şöyle buyurmuştur: “Din nasihat ve samimi olmak demektir” Oradakiler de: “Kim için samimi olmak demektir” dedik Şöyle buyurdu: “1- Kulun Allah’ı tek olarak tanıyıp bilmesi ve Allah’ın kendini tanıttığı gibi inanarak hayatını sürdürüp samimi olması demektir 2- Kulun Allah’ın Kitab’ını Allah tarafından tarif edildiği gibi bilmesi, öğrenmesi, yaşaması ve başkalarına öğretmede samimi olması demektir 3- Peygamber (sav)’i örnek alarak kabul etmede ve onun gibi yapmayı prensip edinmede samimi olmak demektir 4- Müslüman idarecilere her konuda itaat ve yardımda samimi olmak demektir 5- Diğer tüm Müslümanlara her konuda yardımcı olup Cennet’e götüren yolları göstermeye nasihat ve bu yolda samimi olmak demektir” buyurdu (Tirmizî, Birr ve Sıla: 36)
4129- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) üç defa şöyle buyurmuştur: “Din nasihat ve samimi olmak demektir” Oradakiler de: “Kim için samimi olmak demektir” dedik Şöyle buyurdu: “1- Kulun Allah’ı tek olarak tanıyıp bilmesi ve Allah’ın kendini tanıttığı gibi inanarak hayatını sürdürüp samimi olması demektir 2- Kulun Allah’ın Kitab’ını Allah tarafından tarif edildiği gibi bilmesi, öğrenmesi, yaşaması ve başkalarına öğretmede samimi olması demektir 3- Peygamber (sav)’i örnek alarak kabul etmede ve onun gibi yapmayı prensip edinmede samimi olmak demektir 4- Müslüman idarecilere her konuda itaat ve yardımda samimi olmak demektir 5- Diğer tüm Müslümanlara her konuda yardımcı olup Cennet’e götüren yolları göstermeye nasihat ve bu yolda samimi olmak demektir” buyurdu (Tirmizî, Birr ve Sıla: 36)
32- DEVLET BAŞKANININ MÜŞAVİRLERİ NASIL OLMALI?
4130- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Her devlet başkanının iki türlü müşaviri vardır Biri şeriatın emrettiği iyi şeyleri gösterir, kötülüklerden de sakındırır Diğeri ise yanlış yollar göstererek işini bozmaktan çekinmez O tür müşavirin şerrinden korunan devlet reisi tehlikelerden korunmuş olur ve haksızlığı yenmiş olur” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4131- Ebu Said (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın gönderdiği her peygamberin veya onlardan sonra gelen halifelerin iki türlü müşavirleri vardır Biri hayırlı yollar gösterir Diğeri şerli yolları gösterir ve kötülüğü teşvik eder Bu kötülüğü teşvik edenlerden korunmuş olanlar Allah’ın koruduğu kimselerdir” (Buhârî, Ahkâm: 42; Müsned: 10914)
4132- Ebu Eyyub (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’den işittim şöyle diyordu: “Gönderilen her Peygamber ve onlardan sonra gelen halifelerin müşavirleri vardır Kimi müşavirler dinin emrettiği şeyleri emreder kötü yollardan sakındırır Kimi müşavirler de devletin işlerini bozmaktan çekinmez Kötü müşavirlerden korunan kimse tehlikelerden korunmuş olur” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
33- DEVLET BAŞKANININ YARDIMCILARI
4133- Kasım b Muhammed (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Halamdan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Sizden biriniz iş başına geçer ve Allah onun hayrını isterse, Allah ona salih kimseyi yardımcı kılar ve kendisine unuttuğu şeyi hatırlatır ve işlerinde yardımcı olur” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
34- GÜNAHLA EMROLUNUP İTAAT EDENİN CEZASI
4134- Ali (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) bir müfreze yolladı Bir adamı da başlarına komutan tayin etti Komutanları vardıkları yerde ateş yaktırıp ateşe girin diye emir veriyor Oradakilerden bir kısmı ateşe girmek isteyince diğerleri biz iman ederek ateşten kaçtık diyerek (onlarında) girmelerine engel oldular Bu olayı gelip Rasûlullah (sav)’a anlatınca Rasûlullah (sav) ateşe girmek isteyenlere: “Eğer o ateşe girseydiniz kıyamete kadar ateşte kalırdınız” buyurdu Diğer kimselere de güzel sözler söyleyerek onları taktir etti (Ebu Musa rivâyetinde güzel sözler söyledi diyor) Sonra da: “Allah’a isyan olacak konuda hiç kimseye itaat olunmaz İtaat ancak dinin emirlerindedir” buyurdu (Buhârî, Ahkam: 1; İbn Mâce, Cihad: 40)
4135- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Müslüman bir kimse için hoşlansa da hoşlanmasa da İslâm’ın emirlerine göre her emri dinleyip itaat etmesi gerekir Günaha götürecek emirleri dinlemesi ve itaat etmesi gerekmez” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
35- ZALİM İDARECİYİ DESTEKLEYENİN CEZASI
4136- Ka’b b Ucre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz dokuz kişi idik, Rasûlullah (sav) yanımıza gelerek şöyle konuştu: “Benden sonra haksızlık yapan idareciler olacaktır Onların yalanlarını tasdik eden ve haksızlıklarına yardım eden Benden değildir Ahirette de havuzumun başında yanıma gelemez Kim de o haksızlık yapan idarecilerin yalanlarını tasdik etmez ve haksızlıklarına da yardımcı olmazsa o bendendir Ben de ondanım ve o havuzumun başında bana gelecektir” (Tirmizî, Fiten: 72)
36- HAKSIZLIK YAPAN İDARECİLER DESTEKLENEMEZ
4137- Ka’b b Ucre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz dördü Arap, beşi acem olmak üzere dokuz kişi iken Rasûlullah (sav) yanımıza geldi ve “Dinleyin! Benden sonra zalim idareciler çıkacağını işittiniz mi? Kim onların yanına girer çıkar, yalanlarını tasdik eder, yaptıkları haksızlıklarda onlara yardım ederse benden değildir, ben de ondan değilim Kıyamet günü havuzumun başında da yanıma gelemeyecektir Kim de onların yanına girip çıkmaz, yalanlarını tasdik etmez, haksızlıklarına karşı yardımcı olmazsa o bendendir bende ondanım, havuzum başında benimle birlikte olacaktır” (Tirmizî, Fiten: 72)
37- ZALİM İDARECİYE HAKKI HAYKIRMALI MIYIZ?
4138- Tarık b Şihab (ra)’tan rivâyete göre, bir adam ayağını üzengiye koymuş olduğu halde Rasûlullah (sav)’e gelerek: “Hangi cihad daha değerlidir?” diye sormuştu da Rasûlullah (sav): “Zalim idarecinin karşısında hakkı konuşmaktır” diye cevap verdi (Müsned, 18076)
38- BİAT ETTİĞİ ŞEYLERE SADIK OLANIN SEVABI
4139- Ubâde b Sâmit (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gurup insanla birlikte Rasûlullah (sav)’in yanındaydık şöyle buyurdu: “Hiçbir şeyi Allah’a ortak koşmayacağınıza, hırsızlık yapmayacağınıza, zina etmeyeceğinize dair Bana biat ediniz dedi ve bu konuda ayetler okuyarak: “Sizden kim sözünde durarak öylece yaşarsa sevabını Allah verecektir Kim de bu suçlardan birini işler de bu suç gizli kalırsa onun işi Allah’a kalmıştır Dilerse Allah o kimseyi affeder dilerse azablandırır” (Buhârî, Ahkam: 43; İbn Mâce, Cihad: 41)
39- İDARECİ OLMAK İÇİN HIRSLI OLMAK İYİ DEĞİLDİR
4140- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Mutlaka idareci olabilmek için hırslı davranacaksanız o da sizin için pişmanlık ve sıkıntı olacaktır Sahibine hayır ve bereket getiren idarecilik ne güzel, böyle bir idareden mahrum kalmak ta ne kötüdür” (Buhârî, Ahkam: 7)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com