|
|
Konu Araçları |
ihlas, mümkün, olmak, olur, sahibi, yaşantımızda |
Yaşantımızda İhlâs Sahibi Olmak Nasıl Mümkün Olur? |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaşantımızda İhlâs Sahibi Olmak Nasıl Mümkün Olur?Yaşantımızda ihlâs sahibi olmak nasıl mümkün olur? Yaşantımızda ihlâs sahibi olmak nasıl mümkün olur? “Ben, iki buçuk sene evvel dindar bir aileye gelin gittim Her ne kadar dindar bir ortamda büyümesem de şimdi dinimi seve seve yaşıyorum, hamd olsun Tabiidir ki zaman zaman uyum sağlamakta zorlandığım durumlar oluyor Fakat çevremdeki yakınlarım bana yardım ediyorlar En başta kayınvalidem -Allah ondan razı olsun- beni hiç desteksiz ve sevgisiz bırakmıyor Bilmediğim her şeyi sevgiyle bana sundu Bunun için mutlu, mesut dindar oldum Yalnız kayınbabam biraz otoriterdir Öğrettiği şeyin hemen uygulanmasını ister Geçenlerde bana ‘Sen yeteri derecede ihlâslı yaşamıyorsun Bu noktaya dikkat et’ dedi Kayınvalideme bu işin nasıl olacağını uzun, uzun anlattırdım Doğrusu tam kavrayamadım Şimdi size soruyorum: Nasıl ihlâslı yaşanır?” Önce; ‘ihlâs’ ile ne anladığımızı belirtelim İhlâs, kelime itibarıyla, doğru, arı, çok temiz sevgi, içten gelen bağlılık anl----- gelir İslâm dininde ihlâs, her türlü iş ve harekette yalnız Allah’ın ulvî rızasını gözeterek, her türlü gösterişten uzak kalmaktır İhlâs, ibadetlerin cevher kaynağı, amellerin ve yaşantının ruhu olup kalpleri temizleyendir Gerçek saadete ve selâmete ancak ihlâs sahibi mü’minler erişir Onların hedefi; cennete kavuşmak değildir Cehennemden de uzak olmak değildir Dünyevî birtakım çıkarlar sağlamak ise hiç değildir Onlar sadece Yüce Allah’ın rızasına kavuşmayı ve Yaratan’ın kendilerini sevmesini isterler İşte o Müslümanların yanında Allah’ın ismi anıldığı zaman; kalpleri sevgi elektriğine tutulmuş gibi titrer, gönülleri Allah’ın nuru ile dolar ve aydınlanır Bunun için onlar namazlarını başkaları görsün, kendilerini övsün veya yediklerini hazmetsin diye kılmazlar Zekâtlarını ‘bak ne güzel insan, nasıl da insanları seviyor, malını dağıtıyor’ desinler diye de vermezler Onlar servet basan dükkânlara, fabrikalara, hazine misâli para dolu kasalara sahip olsalar veya yüksek makamlara gelseler, ilmî sahalarda söz sahibi olsalar, hiçbir zaman kendilerini kaybedip şaşkınlığa ve sarhoşluğa düşmezler Aksine bilinçleri ve ciddiyetleri daha çoğalmış bir şekilde sorumluluklarını yerine getirirler Bu arada kalplerindeki sevgilerin sevgisi olan ‘Allah sevgisi’ ve ‘çekincesi’ (mahcubiyeti) de coşkuyla artar Yüca Allah, ihlâs konusuna Kur’ân-ı Kerîm’in birçok âyetinde yer vererek ihlâs ile ibadet edilmesini emretmiştir Örneğin Mü’min Sûresi’nin 14 âyetinde; “Haydi, kâfirlerin hoşuna gitmese de Allah’a, Allah için dindar ve ihlâslı olarak dua edin!” buyurularak inananlar; inanmayanları memnun etmese de Yüce Allah’ın hoşuna gidecek şekilde, inancına sıkı sıkıya ve içten gelen bir sevgiyle bağlı olarak ibadet etmeye çağrılıyor Dindar Müslümanların Allah (cc)’ın istediği şekilde, itaat ederek yaşam kurmaları; dünya hayatı açısından birtakım değerleri ve dengeleri değiştirebileceğinden bu durum inanç sahibi olmayanların işine gelmeyecektir Onları kızdıracaktır belki de!… Müslüman’ın dindar ve ihlâs sahibi olmasını isteyen âyetlerden olan Zümer Sûresi’nin 2 ve 3 âyetlerinde de şöyle buyurulmuştur; “(Resûlüm!) Şüphesiz ki Kitab’ı sana hak olarak indirdik O halde sen de dini Allah’a has kılarak (ihlâs ile) kulluk et” “Dikkat et, hâlis din yalnız Allah’ındır” Âyetten anlaşıldığı gibi Allah (cc)’ın razılığına olmayan ibadet ve ameller boşuna gitmiş olacağından, samimi Müslüman için ihlâsı öğrenmek ve yaşatmak gereği vardır Böylece kendisi kurtuluşa, toplum da rahata erecektir Çünkü ihlâslı memur, rüşvet almadan, maaşını hak ederek çalışacaktır İhlâslı öğretmen, bildiklerini öğrencisine aktarmak için gayretli olacak, ihlâslı doktor, hastasının iyileşmesi için elinden gelenin fazlasını yapacaktır İhlâslı mühendis, yaptığı binaların uzun yıllar ayakta kalması için imkânlarını zorlayacaktır İhlâslı tüccar, kârında aç gözlü olmayacak, başkalarına sıra tanıyacaktır… Bu örnekleri çoğaltmak çok mümkün Kısacası ihlâs, başta aile olmak üzere her ferdimizin birbirlerine daima saygı ve sevgide kusur etmeden mutluluk içinde yaşamasını sağlayacaktır (inşâallah) Sözün Özü 1 İhlas, her işimizi Allah’ın rızasını kazanmak için yapmaktır 2 Allah’ın rızasını kazanacağız derken kimseyi kırmamaktır 3 İhlas, samimi, içten ve her türlü gösterişten uzak durmaktır Dr Jale Şimşek |
|