![]() |
Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?Sabır nedir İslamda sabrın fazileti nedir? Sabır (Sabrın Fazileti) Bu bölümdeki beş ayet-i kerîme ve yirmidokuz hadîs-i şerîften; temizliğin imanın yarısı olduğunu, elhamdülillah diyerek yaşanan hayatın sevabının mizanı dolduracağını, namazın müslümanın hayatında nur olduğunu, Kur’ân-ı Kerîm’in mü’minlerin leh veya aleyhlerinde delil olacağını, herkesin sabahleyin evinden çıkarken kendisini sattığını ya ateşten kurtulup ya da helak olacağını, istemekten çekinip iffetli davrananlarının iffetinin artırılacağını, tok gözlü olmak isteyenlerin başkalarına muhtaç olmaktan kurtarılacağını, sabretmeye gayret edene sabır verileceğini, sabırdan büyük bir nimet olmadığını, mü’minin her durumunun imrenmeye değer olduğunu, sevinirse şükretmek suretiyle bela gelirse sabretmek suretiyle hakkında herşeyin hayırlı olduğunu, Rasûlullah (sav)’in vefatı esnasında kızı Fatıma (r ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Zorluklara ve sıkıntılara sabırla katlanın ve birbirinizle bu sabırda yarışın, cihad için hazırlıklı ve uyanık bulunun ve yolunuzu Allah ve kitabıyla bulun ki, mutluluğa erebilesiniz ![]() “Muhakkak ki, ölüm tehlikesiyle, korku ve açlıkla, mal, can ve ürünlerin eksiltilmesiyle sizi sınayacağız ![]() ![]() “Her türlü güçlüklere göğüs gerenlere mükafatları tartılmaksızın, ölçülmeksizin, hesapsızca bol bol verilir ![]() “Kim eziyetlere sabreder, yapılan kötülüklere de, intikam almayıp affetme yolunu tutarsa, şüphesiz bu hareketi yapılmaya değer işlerdendir ![]() “Ey iman edenler! Sarsılmaz bir sabır ve namaza sarılarak Allah’tan yardım isteyin ![]() ![]() “Ve hepinizi mutlaka sınayacağız ki, bizim yolumuzda üstün gayret gösterenleri ve sıkıntılara göğüs gerenleri diğerlerinden ayırabilelim ![]() ![]() 26 ![]() “Temizlik imanın yarısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bu hadîs-i şerîf çok kapsamlı konulara işaret etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sonucunda Elhamdülillah diyebilecek bir hayat yaşamak kıyamette terazinin sevap gözünü doldurur ![]() ![]() ![]() Sübhanallah ve Elhamdülillah sözlerinden birincisi Allah’ın tek ilah oluşunun kainatta bu sözle vasfedilecek kimsenin olmayışının simgesi olması hasebiyle kendisini yaratan Allah’ı böylece tanıyan müslümanın her işinin sonunda da Elhamdülillah diyebilecek bir hayat sergilemesiyle her taraf müslümanın emrine geçer ![]() ![]() Namaz kişiyi her türlü kötülüklerden alıkoyan ışığını imandan alan ve doğruya yönelten bir nurdur ![]() ![]() ![]() Sadaka kişinin özverili oluşuna, cömertliğine ve imanının en üstün durumda olduğuna delildir ![]() ![]() Sabır mü’min için kaynağı kendi içinde olan bir enerjidir ![]() ![]() Kur’ân kıyamette kişinin kendisini okuyup okumadığına, kendisine uyup uymadığına ve yolunda gidip gitmediğine göre lehinde veya aleyhinde şahitlik yapacaktır ![]() Her yeni gün insanlar için bir pazardır ![]() ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yanımda bir şeyler olsaydı, onları sizden esirgemez, verirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Mü’min için en sağlam siper sabırdır ![]() ![]() ![]() ![]() 28 ![]() “Mü’minin durumu gıbta ve hayranlığa değer ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?29 ![]() ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in hastalığı ağırlaşınca sıkıntıları çoğaldı ![]() – Vah babacığım, ne büyük sıkıntın var! dedi ![]() – “(Kızım), bugünden sonra babanın sıkıntısı olmayacak” buyurdu ![]() Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem vefat edince, bu defa Fâtıma radıyallahu anhâ: – Allah’ın çağrısına icâbet eden babacığım vah, mekânı Firdevs cenneti olan babacığım vah, kara haberini ancak dostu Cebrail’le paylaşacağımız babacığım vah, diye ağladı ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in defninden sonra da Hz ![]() – Resûlullah’ın üzerine (çarçabuk) toprak atmaya eliniz nasıl vardı, gönlünüz nasıl râzı oldu?[color="#006400"] * Bu hadîs-i şerîften de alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 ![]() Kızı (Zeynep), Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’e: – Oğlum ölmek üzeredir, lutfen bize kadar geliniz, diye haber gönderdi ![]() – “Alan da veren de Allah’tır ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Kızı, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’e; – Ne olur, mutlaka gelsin, diye tekrar haber yolladı ![]() Bu defa Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem yanında Sa’d İbni Ubâde, Muâz İbni Cebel, Übeyy İbni Kâ’b, Zeyd İbni Sâbit ve başka bazı sahâbîler olduğu halde kalkıp kızına gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durumu gören Sa’d İbni Ubâde: – Ey Allah’ın Resûlü, bu ne haldir? dedi ![]() – “Bu, Allah’ın, kullarının kalbine koymuş olduğu merhamet duygusudur” buyurdu ![]() Hadisin bir başka rivâyetinde Hz ![]() ![]() ![]() 31 ![]() “Sizden önceki ümmetler içinde bir padişah, bir de onun sihirbazı vardı ![]() – “Ben yaşlandım, bana genç birini göndersen de ona sihirbazlığı öğretsem” dedi ![]() Padişah da ona bir genç gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Sihirbazdan korktuğunda, “evdekiler alıkoydular”de; âilenden çekindiğinde de “sihirbaz alıkoydu” de ![]() Genç, durumu böylece idare edip giderken, bir gün yolda insanların gelip geçmesine engel olan büyük ve yırtıcı bir hayvana rastladı ve kendi kendine “Sihirbazın mı yoksa râhibin mi daha üstün olduğunu işte şimdi öğreneceğim” diyerek bir taş aldı ve “Ey Allahım, rahibin yaptıklarını sihirbazın yaptıklarından daha çok seviyorsan, şu hayvanı öldür ki insanlar yollarına devam etsinler” dedi ve taşı hayvana doğru fırlatıp onu öldürdü ![]() ![]() ![]() – Delikanlı! Şimdi artık sen benden daha üstünsün ![]() ![]() ![]() ![]() Delikanlı, körleri, alaca hastalığına tutulmuş olanları kurtarır ve diğer hastalıkları da tedâvî ederdi ![]() – Eğer beni tedâvî edersen, bütün bunlar senin olacak dedi ![]() Delikanlı: – Ben kendiliğimden kimseye şifâ veremem ![]() ![]() ![]() Adam iman etti ![]() ![]() ![]() Padişah: – Senin gözünü kim iyi etti? diye sordu ![]() – Rabbim, dedi ![]() Bu defa Padişah: – Senin benden başka rabbin mi var? diye gürledi ![]() Adam: – Benim de senin de rabbin Allah Teâlâ’dır, dedi ![]() Bunun üzerine sinirlenen padişah adamı tutuklattı ve gencin yerini gösterinceye kadar ona işkence ettirdi ![]() ![]() ![]() – Delikanlı, demek senin sihirbazlığın körleri ve alacaları iyi edecek dereceye ulaşmış ![]() ![]() Delikanlı: – Hayır, ben kimseye şifa veremem ![]() ![]() Padişah delikanlıyı tutuklattı ve rahibin yerini gösterinceye kadar ona işkence ettirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Bunu şu dağın tepesine çıkarın, dininden dönerse ne âlâ, değilse, aşağıya yuvarlayın gitsin ![]() Delikanlıyı götürdüler, dağın tepesine çıkardılar ![]() Delikanlı: “Allahım, beni bunların elinden nasıl dilersen öylece kurtar!” diye dua etti ![]() ![]() ![]() – Yanındakiler ne oldu? dedi ![]() Delikanlı da : – Allah beni onların elinden kurtardı, dedi ![]() Bunun üzerine padişah, delikanlıyı adamlarından bir başka gruba teslim etti ve: – Bunu Kurkur denilen bir gemiye bindirip denizin ortasına götürün ![]() ![]() Delikanlıyı alıp götürdüler ![]() “Allah’ım, beni bunların elinden dilediğin şekilde kurtar!” diye dua etti ![]() Gemi içindekilerle beraber ala–bora oldu, hepsi boğuldu ![]() ![]() Padişah onu görünce: – Yanındakiler ne oldu? diye sordu ![]() Delikanlı da: – Allah beni onların elinden kurtardı, dedi ve ilâve etti: – Benim sana söyleyeceklerimi yapmadıkça beni öldüremezsin ![]() Padişah: – Neymiş onlar? dedi ![]() Delikanlı : – Halkı geniş bir meydanda topla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah halkı geniş bir meydanda topladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine halk: – Biz, delikanlının rabbine iman ettik, dediler ![]() Daha sonra durumu padişaha ileterek: – Gördün mü çekindiğin şey nihâyet başına geldi; halk iman etti, dediler ![]() Bunun üzerine padişah, sokak başlarına büyük hendekler kazılmasını emretti ![]() ![]() Padişah: – Bu yeni dinden dönmeyen herkesi, zorla ateşe atın, (yahut “onları ateşe girmeye zorlayın”) dedi ![]() Emri yerine getirdiler ![]() ![]() – “Anneciğim, sık dişini, sabret, çünkü sen hak din üzeresin!” de(mek suretiyle annesini cesaretlendir)di ![]() * Bu hadîs-i şerîfi daha iyi anlayabilmek için kitabımızın 85 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?32 ![]() ![]() Ona: – “Allah’dan kork ve sabret!” buyurdu ![]() Kadın: – Çek git başımdan; zira benim başıma gelen felâket, senin başına gelmemiştir, dedi ![]() Kadın Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Sizi tanıyamadım, dedi ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de: – “Sabır dediğin, felâketle karşılaştığın ilk anda dayanmaktır” buyurdu ![]() * Bu hadisten de Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi bir davetçi ve eğitimci yaptığı hizmetlerden dolayı şahsına yapılan hakaretlere bile soğukkanlı davranıp aldırmamalı ve gündeme bile getirmemelidir ![]() 33 ![]() ![]() “Dünyada sevdiği bir dostunu aldığım zaman, (sabredip) ecrini Allah’tan bekleyen mü’min kulumun katımdaki karşılığı cennettir ![]() * Bu kudsî hadisten de gerçekten kişinin dünyada sıkıntılara sabretmesi karşılığında derecelerin en büyüğü olan cennete kavuşacağını öğrenmekteyiz ![]() 34 ![]() “Tâun hastalığı, Allah Teâlâ’nın dilediği kimseleri kendisiyle cezalandırdığı bir çeşit azaptı ![]() ![]() ![]() * Tâûn yani veba hastalığı hem bulaşıcı hem de çabucak ölüme götüren bir hastalık olup buna yakalanan kimse gerekli çarelere başvurduktan sonra başkalarına bulaştırmamak ve mükafatını da sadece Allah’tan bekleyerek sabredip bulunduğu yerde oturursa, hem karantina dediğimiz şeyi gerçekleştirmiş hem de sabrından dolayı şehid sevabı almaya hak kazanmıştır ![]() ![]() ![]() 35 ![]() “Allah Teâlâ buyuruyor ki: “Kulumu, iki gözünü kör etmekle imtihan ettiğim zaman sabrederse, gözlerine karşılık olarak cenneti veririm ![]() * Bu kudsî hadiste de kaybedilen nimetler ve onların yokluğuna sabretmekle cennetin kazanılabileceği bildirilmektedir ![]() ![]() 36 ![]() Abdullah İbni Abbâs radıyallahu anhümâ bana: – Sana cennetlik bir kadın göstereyim mi? dedi ![]() – Evet, göster, dedim ![]() İbn Abbâs şöyle dedi: – Şu (iri yarı) siyah kadın var ya! İşte bu kadın (birgün) Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’e geldi ve: – Beni sar’a tutuyor ve üstüm başım açılıyor ![]() ![]() Nebî sallallahu aleyhi ve sellem: –”Eğer sabredeyim dersen, sana cennet vardır ![]() ![]() Bunun üzerine kadın: – Ben (hastalığıma) sabrederim ![]() ![]() Nebî sallallahu aleyhi ve sellem de ona dua etti ![]() * Bu hadiste de cennetle sağlıklı bir hayat arasında tercih yapan imanlı bir hanımın durumu sergilenmektedir ![]() 37 ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in, gönderildiği kavim tarafından dövülüp yüzü kanatılan, bir taraftan yüzündeki kanı silen bir taraftan da “Ey Allahım, halkımı bağışla, çünkü onlar bilmiyorlar” diyen bir peygamberi anlatması hâlâ gözlerimin önündedir ![]() * Sabrın peygamberlerin hayatındaki yerini gösteren bu hadis peygamberlerin tavsiye ettikleri şeyi önce kendilerinin yaşadıklarını bize göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 38 ![]() “Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar müslümanın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar ![]() 39 ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in huzûruna vardım ![]() ![]() – Ey Allah’ın Resûlü! Gerçekten şiddetli bir sıtma nöbetine tutulmuşsunuz, dedim ![]() – “Evet, sizden iki kişinin çekebileceği kadar ızdırab çekmekteyim” buyurdu ![]() – (Herhalde) bu iki kat sevap kazanmanız içindir, dedim ![]() – “Evet, öyledir ![]() ![]() ![]() 40 ![]() “Allah, hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar ![]() 41 ![]() “Başına bir musibet geldi diye hiç biriniz ölümü temenni etmesin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?42 ![]() Hırkasını başının altına yastık yapmış Kâbe’nin gölgesinde dinlenirken Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e (müşriklerden gördüğümüz işkencelerden) şikâyette bulunduk ve : – Bize yardım dilemeyecek, Allah’a bizim için dua etmeyecek misiniz? dedik ![]() – “Önceki ümmetler içinde bir mü’min tutuklanır, kazılan bir çukura konulurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() v Buhârî’nin bir başka rivayetinde ifade, “Peygamber aleyhisselâm hırkasına bürünmüştü ![]() ![]() * İslâm’ı hayata hakim kılmak için sabretmenin ne önemli bir iş olduğunu bu hadisten öğreniyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 43 ![]() Huneyn Savaşı ganimetlerini taksim ederken Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bazı kişilere diğerlerinden fazla hisse verdi ![]() ![]() ![]() – Vallahi bu taksimde hakkâniyet yoktur, Allah rızâsı da gözetilmemiştir! dedi ![]() Ben de: – Allah’a yemin ederim ki bunu ben Resûlullah’a söyleyeceğim, dedim ![]() ![]() Bunun üzerine, kızgınlığından Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yüzü kıpkırmızı kesildi ![]() – “Allah ve Resûlü de adâlet etmezse, hiç kimse adâlet etmez ![]() “Allah, Mûsâ’ya rahmet etsin ![]() ![]() Ben (kendi kendime), “Bundan sonra kimsenin sözünü Resûlullah’a iletmeyeceğim” diye karar verdim ![]() * Bu konuda Musa’ya yapılan eziyetler için bkz ![]() 44 ![]() “Allah, iyiliğini dilediği kulunun cezasını dünyada verir ![]() ![]() Nebî sallallahu aleyhi ve sellem (yine) şöyle buyurmuştur: “Mükâfâtın büyüklüğü, belânın şiddetine göredir ![]() ![]() ![]() ![]() * Şu içinde bulunduğumuz imtihan dünyasında başımıza gelecek her türlü hadise ve sıkıntılara karşı Allah’tan geliyor diyerek sabretmemiz ve dirençli davranmamız gerekiyor ![]() 45 ![]() Ebû Talha radıyallahu anh’ın hasta bir erkek çocuğu vardı ![]() ![]() – “Oğlumun durumu nedir?” diye sordu ![]() Çocuğun annesi Ümmü Süleym: – O şimdi eskisinden daha rahat, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Talha sabahleyin Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e gitti ve olup biteni anlattı ![]() – “Bu gece ilişkide bulundunuz mu?” diye sordu ![]() Ebû Talha: – Evet, dedi ![]() – “Allahım, bu ikisine mübârek kıl” diye dua etti ![]() (Zamanı gelince) Ümmü Süleym bir erkek çocuk doğurdu ![]() – “Çocuğu al, Peygamber’e götür” dedi ![]() – “Çocuğun yanında herhangi bir şey var mı?” diye sordu ![]() – Evet, bir kaç hurma var, dedim ![]() ![]() ![]() v Buhârî’nin bir rivayetine göre Süfyân İbni Uyeyne; “Ensardan bir kişi (İbâye İbni Rifa’a) Abdullah’ın dokuz çocuğunu gördüğünü, hepsinin de Kur’an’ı okuyan ve mânasını anlayan kimseler olduğunu söylemiştir ![]() v Müslim’in rivâyetinde ise, olay şöyle anlatılmaktadır: Ebû Talha’nın, Ümmü Süleym’den olma bir oğlu vefat etti ![]() – Ebû Talha’ya ben haber vermedikce, oğlu hakkında hiç biriniz bir şey söylemeyiniz! diye tenbihledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Ey Ebû Talha, bir millet, bir aileye emânet bir şey verseler de, sonra emânetlerini isteseler, iade etmeyebilirler mi, ne dersin? dedi ![]() Ebû Talha: – Hayır, (vermemezlik edemezler) dedi ![]() Ümmü Süleym: – O halde oğlunu geri alınmış böyle bir emânet bil, dedi ![]() Ebû Talha kızdı ve: – Mademki öyle, niçin hiç bir şey olmamış gibi davrandın? Şimdi de tutmuş, oğlumun durumunu bana haber veriyorsun, öyle mi? dedi ![]() ![]() – “Geçen gecenizi Allah hakkınızda bereketli kılsın” buyurdu ![]() Ümmü Süleym hâmile kaldı ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir sefere çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Rabbim! Sen çok iyi bilirsin ki ben, Resûlün ile beraber Medine’den çıkmaktan, onunla beraber Medine’ye girmekten son derece memnun olurum ![]() ![]() Bunun üzerine Ümmü Süleym: – Ebû Talha! Şimdi artık sancım kalmadı ![]() ![]() (Enes diyor ki) Biz yolumuza devam ettik ![]() ![]() – Enes, bu çocuğu sen sabahleyin Resûlullah’a götürmeden kimse emzirmesin, dedi ![]() ![]() ![]() – Herhalde Ümmü Süleym doğum yaptı, buyurdular ![]() – Evet, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – “Medinelilerin hurma sevgisine bakın!” buyurdu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?* Bu hadîs-i şerîften bir annenin çocuğunun ölümüne karşı ne kadar sabırlı ve metanetli olduğunu öğreniyoruz ![]() ![]() ![]() 46 ![]() “Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olan kimsedir ![]() * Kişinin kendi istekleriyle mücadelesi her türlü mücadelenin en zorudur ![]() ![]() 47 ![]() Bir gün Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında oturuyordum ![]() ![]() ![]() Bunu gören Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hali geçer ![]() ![]() Oradakiler Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in ona “İlâhî rahmetten kovulmuş şeytandan Allah’a sığın!” tavsiyesinde bulunduğunu ilettiler ![]() * Bu hadisin daha iyi anlaşılması için Fussilet: 41/36 ve A’râf: 7/200 ayetlerine bakınız ![]() 48 ![]() “Gereğini yapmaya gücü yettiği halde öfkesini yenen kimseyi Allah, Kıyamet günü herkesin gözü önünde çağırır, hûriler arasından dilediğini seçmekte serbest bırakır ![]() 49 ![]() – Bana öğüt ver, dedi ![]() – “Kızma!” buyurdu ![]() Adam dileğini bir kaç kez tekrar etti ![]() – “Kızma!” buyurdu ![]() * Öfkenin büsbütün yok edilmesi mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 50 ![]() “Erkek olsun, kadın olsun mü’min, Allah’a günahsız olarak kavuşuncaya kadar kendisinden, çoluk çocuğundan, malından belâ eksik olmaz ![]() * Bu dünya imtihan dünyasıdır ![]() ![]() ![]() 51 ![]() Uyeyne İbni Hısn (Medine’ye) geldi ve yeğeni Hurr İbni Kays’a misafir oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Yeğenim, senin devlet başkanı yanında önemli bir yerin vardır ![]() ![]() Hurr, Ömer’den izin aldı ![]() – Ey Hattâb oğlu, Allah’a yemin ederim ki, bize fazla bir şey vermiyorsun ![]() ![]() Ömer hiddetlendi, Uyeyne’ye ceza vermek istedi ![]() Bunun üzerine Hurr: – Ey Müminlerin emiri, Allah, Peygamberine “Affı seç, iyiliği emret, cahilleri cezalandırmaktan vazgeç!” (A’raf: 7/199) buyurdu ![]() ![]() Allah’a yemin ederim ki, Hurr bu âyeti okuyunca Ömer, Uyeyne’yi cezalandırmaktan vazgeçti ![]() ![]() 52 ![]() – “Hiç şüphesiz, benden sonra, adam kayırmalar ve yadırgayacağınız bazı işler olacaktır” buyurdu ![]() – Ey Allahın Resûlü! O zaman nasıl davranmamızı tavsiye edersiniz? dediler ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de: – “Siz üzerinize düşen görevleri yapar, kendi hakkınızı ise, Allah’tan beklersiniz” buyurdu ![]() * Sabrın toplum ve sistemle ilgili yönünü ortaya koyan bu hadîs-i şerîfte de yönetenlerin yönetilenlerin kabalık ve cahilliklerine ceza vermek suretiyle karşılık vermemeleri gerektiğini zekat, cihad gibi görevlerin yerine getirilirken mahrum edilen kimselerin bu haklarını Allah’tan beklemeleri gerektiğini, bu tür basit şeylerden dolayı İslâmî idareye baş kaldırarak hak almak için kargaşa çıkarılmaması ve sabredilmesi gerektiğini öğrenmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 53 ![]() – Ey Allahın Resûlü, falan kişi gibi beni de vâli tayin etmez misiniz? dedi ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: – “Siz, benden sonra adam kayırma olayları göreceksiniz ![]() ![]() * İşler ehil olmayan kimselere geçince pekçok yanlışlıklar yapılacaktır ![]() ![]() 54 ![]() – “Ey müslümanlar! Düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyiniz; Allah’tan âfiyet dileyiniz ![]() ![]() “Ey kitab’ı (Kur’an’ı) indiren, bulutları gökyüzünde gezdiren ve düşman saflarını darmadağın eden Allah’ım, şu düşmanı perişan et ve bizi onlara karşı muzaffer kıl!”[b] |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?[color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 16 ![]() [color="#006400"] Müslim, Tahâret 1 ![]() ![]() ![]() Bu hadis kısa şekilde 1031 numarada ve 1414 de de tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 17 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Zekât 50, Rikak 20; Müslim, Zekât 124 ![]() ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 18 ![]() [color="#006400"] Müslim, Zühd 64 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Meğâzî 83 ![]() ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 18 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Cenâiz 33, Müslim, Cenâiz, 9, 11 ![]() ![]() ![]() Bu hadis kısa olarak 924 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Müslim, Zühd 73 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 20 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Cenâiz 32, 43; Ahkâm 11; Müslim, Cenâiz l4–l5 ![]() ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 21 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Rikak 6 ![]() Bu kudsî hadis ileride 923 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 21 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Tıb 31; Ayrıca bk ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 21 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Merdâ 7; Ayrıca bk ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 21 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Merdâ 6; Müslim, Birr 54 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 21 ![]() [color="#006400"] Buhârî Enbiyâ, 54 ![]() ![]() ![]() Bu hadis 646 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 22 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Merdâ 1, 3; Müslim, Birr 49 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Merdâ 3, 13, 16; Müslim, Birr 45 ![]() Bu hadis kısa bir şekilde 914 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Buhârî, Merdâ 1 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Merdâ 19; Daavât 30; Müslim, Zikir 10, 13 ![]() ![]() ![]() Bu hadis 586 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Buhârî, Menâkıb 25 ![]() ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 23 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Edeb 53; Müslim, Zekât 145 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 23 ![]() [color="#006400"] Tirmizî, Zühd 57 ![]() ![]() ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 23 ![]() [color="#006400"] Buhâri, Cenâiz 42, Akîka 1; Müslim, Edeb 23; Fezâilü’s–sahâbe 107 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Nedir İslamda Sabrın Fazileti Nedir?[color="#006400"] Buhâri, Cenâiz 42 ![]() [color="#006400"] Müslim, Fezâilü’s–sahâbe 107 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 24 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Edeb 102; Müslim, Birr 106–108 ![]() Bu hadis 647 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 24 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Bed’ü’l–halk 11, Edeb 44, 76; Müslim, Birr 109 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 25 ![]() [color="#006400"] Ebû Dâvûd, Edeb 3 ; Tirmizî, Birr 74; Kıyâmet 48 ![]() ![]() ![]() [color="#006400"] Buhârî, Edeb 76 ![]() ![]() ![]() Bu hadis 639 numarada tekrar gelecektir ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 25 ![]() [color="#006400"] Tirmizi, Zühd 57 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 25 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Tefsîru sûre (7), 5, İ’tisâm 2 Bu hadis ileride 358 numarada gelecek ve gerekli açıklama orada verilecektir ![]() [color="#006400"] Buhâri, Menâkıbu’l–enbiyâ 8; Fiten 2 ; Müslim, İmâre 45, 48 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Cihad 109 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 26 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Fiten 2, Menâkıbü’l–ensâr 8; Müslim, İmâre 48, Fedâil 27, 28 ![]() [color="#006400"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 26 ![]() [color="#006400"] Buhârî, Cihâd 112; Müslim, Cihâd 20 ![]() Bu hadis ileride 1325 ve 1352 numaralarda tekrar gelecektir ![]() Riyazüs-Salihin |
![]() |
![]() |
|