Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bahçedir, bilmeyen, güzel, solmak, söz

Güzel Söz, Solmak Bilmeyen Bir Bahçedir

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

GÜZEL SÖZ, SOLMAK BİLMEYEN BİR BAHÇEDİR

Güzel söz denen yeşil bahçe, onun uzayıp giden gölgeleri ve tatlı tatlı esen meltemi nerede, biz ne-redeyiz? Onun, en hoş kokuları yayan çiçekleri ve en güzel nağmeleri terennüm eden kuşları nerede, biz neredeyiz?
Güzel söz, sadakadır Böylece biz, bir söz söy-leyerek sadaka vermiş oluruz Sadaka, suyun ateşi söndürdüğü gibi kusur ve hatayı giderir Bu güzel bahçede, başka hangi büyük lütuf var acaba?
"Sizler tek hurmanın yarısıyla, bunu bulamaz-sanız, güzel bir sözle de olsa bile ateşten korunun"
Güzel bir söz mü?
Evet, güzel bir sözün seni, kıyamet gününde, cehennemin ateşinden koruması mümkün
Güzel söz nasıl oluyor da bu büyük ilgiye lâyık oluyor?
Namazla güzel söz arasında yakın alaka vardır Çünkü namaz, tamamen Kur'an, zikir, dua, tesbîh ve tahmîddir Oruçla güzel söz arasında da alaka vardır Çünkü oruç ancak, dili kötü sözden alıkoy-makla gerçekleşir "Kim yalan söylemeyi ve ya-lanla iş yapmayı bırakmazsa, Allah'ın onun yemeyi içmeyi bırakmasına ihtiyacı yoktur"
"Birisi kendisine sataşır veya hakaret ederse, oruçlu olan: 'Ben oruçluyum!' desin"
Evet, için oruç tutana ancak, güzel söz yakışır!
Zekatla güzel söz arasında da, alaka vardır: "Sa-dakalarınızı (zekatlarınızı) başa kakma ve eza et-mekle boşa çıkarmayın" Başa kakma ancak dille olur
Sadaka veren kişi, ister farz olsun, ister nafile olsun, başa kakarak kendisine muhtaç durumda olanın duygularını incitir
Güzel söz, solmak bilmeyen bir bahçedir
Enes b Mâlik (ra) bize şunu aktardı: Rasülul-lah (sav) sövmez, müstehçen ve utanç verici söz söylemez ve lânet etmezdi Bizden birisine darıl-dığında: "Ona ne oldu? Alnı toprak olasıca!"(1) derdi Ne kadar yumuşak ve nazik bir sitem değil mi?
Enes kendisi bize, on yıl Rasülullah (sav)'a hizmet ettiğini ve Rasülullah (sav)'ın ona: "Of Niye böyle yaptın,ve "Şöyle yapsaydın!" de-mediğini belirtmiştir
Güzel sözü, bize öğreten ne büyük okul!
Hz Âişe anlatıyor: Bir grup Yahudi, Rasülullah (sav)'ın yanına geldi ve: "es-Sâmu 'aleyküm (ölüm üzerinize olsun)" dediler Ben onların ne dediklerini anladım ve: "Sâm ve lânet, sizin üzeri-nize olsun!" dedim Bunun üzerine Rasülullah (sav):
"Yavaş ol, Âişe! , her şeyde yumuşaklık ve inceliği sever" dedi Ben de:
"Allah'ın Rasülü! Söylediklerini duymadın mı?" dedim O da:
Ben de: "Sizin üzerinize dedim" diye cevap verdi
Başka bir rivayette, Rasülullah (sav)'ın Âişe'ye:
"Yavaş ol, Âişe! Yumuşak davranman lazım! Katılık ve aşırılıktan sakın!" dediği aktarılmıştır
Gerçekten bu büyük ahlâk değil mi? "Sen büyük bir ahlâka sahipsin"
Muhammed (sav)'in okulunda katılık ve aşı-rılığa yer yok O'nun okulunun cephesine:
"Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söy-lesin, ya da sussun!" yazılmıştır
Ben size demedim mi? O, solmak bilmeyen bir bahçedir
O okulun giriş kapısına da şöyle yazılmıştır:
"Müslümana sövüp kötü sözler söylemek, fâsıklıktır(2) onunla savaşmak küfürdür"
Bu bahçede sövmeye ve hakaret etmeye yer yoktur Çünkü o, kendisinde sadece güzel sözün yetiştiği bahçedir
"Bir mü'mine lânet eden, onu öldürmüş gibidir Bir mü'mine iftira eden de onu öldürmüş gibidir"
Lânet, dilin söylediği, yaralayıcı ve incitici sözlerdir O kelimeler, haksız yere kan akıtmak demektir
İftira da, dilin söylediği, yaralayıcı ve incitici kötü sözlerdir O kelimeler de haksız yere kan akıtmak demektir
Dil, lânetten, iftiradan, sövmekten ve hakaret et-mekten vazgeçtiğinde, karşısında sadece güzel söz vardır
Güzel söz, kötü sözü her taraftan ablukaya almış-tır Bundan dolayı Rasülullah (sav) dedikodudan ve çok soru sormaktan men etmiştir
Güzel söz bahçesinin sınırları buraya kadar mı?
Asla, o, gözün sadece hep güzel bir manzaraya iliş-tiği geniş alanlara sahiptir
Rasülullah (sav)'a İslâm'da en iyi davranış han-gisidir? diye soruldu Peygamber de (sav): "Yemek yedirmen, tanıdığın tanımadığın herkese selâm ver-men" diye cevap verdi
Selâm mı? Bu mübarek kelimeden daha güzeli var mı?
ümme! Ente's-selâmü ve minke's-selâm, te-bârakte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm
"Allah'ım! Sen Selâmsın ve selâm sendendir Ey celâl ve ikram sahibi! Sen ne kadar yücesin!"
Dinimizde güzel sözün derecesini gördünüz mü?
Güvenlik, huzur, sevgi, dostluk, iyi olanı isteme ve uyumlu olma anlamına gelen, kötü niyeti kabul etmeyen selâmı, Rasülullah (sav), tanıdığımız ta-nımadığımız herkese vermemizi emrediyor
Güzel söz, gerçek Müslümandan hayatı bo-yunca ayrılmaz
Yaratıkların en üstünü olan Peygamber (sav), çocuklara selâm verir, onların içini huzur ve sev-giyle doldurur, onları selâmla ve güzel sözle eği-tirdi
Güzel söz, solmak bilmeyen bir bahçedir Gü-zel söz, sadakadır
Biz Müslümanlar, bunu, bütün dünyaya müj-deleme hakkına sahip değil miyiz?(3)

1-"Alnı toprak olasıca" mecazen "Namaz kılıp secdede alnına toz
toprak bulaşsın" anlamındadır
2- Fâsıklık: Hak yoldan sapmak
3- Abdurrahman b Sâlih'in "Beşşirû ve lâ tüneffirû&" adlı kitabından
tasarruf edilerek, tercüme edilmiştir

ALINTI (ProfDrTacettin Uzun)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com