Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
caerulea, passiflora

Passiflora Caerulea

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Passiflora Caerulea

Çarkıfelekgiller - Passiflora Caerulea Bitkisi - Passiflora Caerulea Özellikleri - Passiflora Caerulea Hakkında

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Takım: Malpighiales
Familya: Passifloraceae
(Çarkıfelekgillergiller)
Cins: Passiflora
Tür: P caerulea
Binominal adı
Passiflora caerulea
L

Passiflora caerulea, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin Güney Amerika'da yetişen türüdür

Çiçekleri, Paraguay'in millî çiçeğidir

Morfoloji

Çarkıfelek adıyla bilinen meyveleri insanlarca tüketildiği için Dünya çapında ziraati yapılır Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür 15-20 m yüksekliğe kadar boylanabilmektedir Yaprakları beş (bazen üç ya da yedi) lopludur Çiçek tacı mavi ya da menekşe rengi filamanlarla çevrilmiştirTropikal iklimlerde bütün yıl boyunca çiçek açabilir

Bu da Passiflora incarnata türü gibi soğuğa daha dayanıklı türlerden olup -10 dereceye kadar dayanabilir Hem bu yüzden hem de çiçekleri ve aromatik kokusunda dolayı bahçecilikte tercih edilen çarkıfelek türlerindendir Avrupa'da da gözde bahçe bitkileri arasındadır

Kullanımı

Meyveleri çiğ olarak yendiğinde lezzetsiz olduğu için daha çok kek ve pasta yapımında kullanılır Güney Amerika'da meyve suyu Passiflora Mousse gibi tatlıların yapımında da kullanılır

Yapraklarından yapılan çayın stresi ve endişeyi azaltıcı etkisi olduğu iddia edilmektedirBununla birlikte yapraklarında bulunan "siyanid glukosid" maddesinin toksit etkisi bulunmakla,kaynatılmakla büyük bir kısmı yok edilebilse de; bu sebeple fazla tüketilmesi tavsiye edilmez
Üretimi

Bitkinin dünya çapında,üretilip yayılmış çeşitli kültür türleri de bulunmaktadır Bu türler bitkinin hibrit türlerinin üretilmesinde de kullanılmaktadır

Bilinen bazı kültür çeşitleri:

1 'Chinensis' : Solgun mavi korona filamentleri bulunur
2 'Constance Elliott' : Kucombe and Exeter Prensi (Büyük Britanya) tarafından yayılmıştır Beyaz kokulu çiçekleri vardır
3 'Grandiflora' : 20 cm çapında çiçekleri vardır
4 'Hartwiesiana' : Beyaz Çiçeklidir
5 'Regnellii' : Uzun korona filamentleri bulunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com