Reyhan Bitkisi |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Reyhan Bitkisireyhan bitkisi faydaları - reyhan bitkisi yetiştiriciliği - reyhan bitkisi hakkında - reyhan bitkisi resimleri Reyhan, Basilikum, Ocimum basilicum Fesleğen Fesliyen Peslan Familyası: Ballıbabagillerden, Lippenblütengewaikse, Lamiacase Drugları: Reyhan otu; Basilici herba Reyhan yağı; Basilici aetheroleum Reyhan otu Çay, Tentür, Natürel ilaç ve Eterik yağ (yağ) elde etmek için kullanılır Giriş: Reyhanın vatanı Hindistan olup oradan dünyaya yayılmıştır Önce Mısırlılar sonra Romalılar tarafından kullanılan bitki günümüzde dünyanın hemen her yöresinde Kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir Günümüzde takriben 150 çeşit Reyhan türü bulunur ve bunlarda beş önemli Kimyasal tiplere (= Chemotyp veya ırklara) ayrılır Anasonsu Reyhan ırkı genel¬likle Anason gibi, Limonmonsu Reyhantürü Limon gibi, Kafur su Reyhan Kafur gibi, karanfilsi Reyhan Karanfil gibi, Kişnişsi Reyhan Kişniş gibi ko¬karlar Botanik: Reyhan 20 -60cm boyunda oldukça sık çatallaşan, tüylü, göv-desi çatallı ve piramidimsi yükselir ve dört köşelidir Kökleri koyu es-merimsi veya siyahımsı renkte ve oldukça sık yan köklerden meydana gelir Yaprakları Yumurta veya oval şeklinde uca doğru sivri, koyu yeşil renkli, kenarları bütün veya seyrek kertikli, kenarları hafif kalkık, ortası yer yer kabarık ve damarları derincedir Çiçeklerinin kupa yaprakları yeşil veya sarımsı yeşil renkte olup bunun altında gerisi boru şeklinde uçları yıldız gibi olan uzantısı ile Taçyapraklarını kavrar Taçyaprakları iki dudaklı olup üst dudağı daire şeklinde, alt dudağı oval ve kenarları dişli, beyaz veya pembemsi renkte olup ortada 4 adet döllenme tozluğu bulunur Yetiştirilmesi: Humuslu ve taşlı topraklarda gür yetişir ve fazla azotlu toprakları sevmez Mart ve Nisanda camlık, sera ve yastıklata tohumları ekilir ve fideleri Nisan veya Mayısta bahçe veya tarlalara dikilir Hasat Zamanı: Mayıstan Eylüle kadar Reyhan sürgün yaprak çiçekleri toplanarak gölgede kurutulur, evde salata ve yemeklere tazesi katılır Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlem¬leri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kuru-tulmalıdır Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kuruma¬da bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybet¬tiğinden kalitesi düşer Sadece bitki kökleri Güneşe kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır Birleşimi: Birleşimindeki maddeler bitkinin kimyasal türüne (Kimyasal ırkına) göre oldukça farklılık gösterir 1) Takriben % 0,4 0,7 nadiren % 1 oranında Eterik yağ içerir ve bu da Kafursa Reyhanda % 50 70 kafur, Limonsu Reyhanda % 50 60 Citral ve Citronellal, Anasonsu Reyhanda % 30 50 Anethol (Anetol), Karanfilsi Reyhanda % 87 Eugenol (Ögenel) ve Kişnişci Reyhanda % 75 Linalool içerir Bu bileşikler kendi arasında çok farklı olarak bulunur Ayrıca; a) Anasonsu Reyhana % 30 -50 Anethol, Linalool, Metilchaviacol (Metilkaviakol), Cineol (Sineol), β- Ocimen ve Geraniol b) Kafursu Reyhanın Eterik yağında % 50 -70 Kafur Metilchavicol, Limonen, Terpinen, Pinen, Sabinen, Champhen, (Kamfin), β Ocimen, Caryophyllen (Kariofillen) c) Limonsu Reyhanın Eterik yağında % 50 -60 Citral (sitral), % 10 Citrınellal ( Sitronellal), Linalool, βicimen, Geraniol, Metilchavicol Citrolellol (Sitrolellol) ve Eugenol içerir 2) Flavonitler : Quercetin; ve Kampferol glikozitler 3) Ayrıca % 5 Tanin, Saponin, Kaffeeasidi, Asculosit ve Phenylpropanoidler (Fenilpropanoitler örnek olark Metilsimnamat) Tesir Şekli: Teskin edici, antibakteriyel, mikropları öldürücü, şişkinlik gi-derici, sindirimi kolaylaştırıcı, süt üretimini artırıcı, kramp çözücü, doğumu kolaylaştırıcı, kadınlaştırıcı yani kadınların cinsel gücünü artırıcıdır Kullanılması: a) Komisyon E tarafından 18031992 tarihli ve 54 nolu monografi bildirisi yayınlamış ve başta şişkinlik, tıkanma, İştahsızlık, Sindirim zafiyetine karşı ve idrar artırıcı olarak kullanılabileceği beyan edil¬miştir b) Aroma tedavisinde; Reyhan yağı, Stres, hazımsızlık, bağırsaklarda ko-kuşma, şişkinlik, tıkanma ve iştahsızlık gibi rahatsızlıklara karşı kul-lanılır 1) Halk arasında Sinirlilik, Stres, Depresyon, Korku, kolik, şişkinlik, tıkanma, boğaz ağrıları ve iltihapları, Sara ve boğmacaya karşı ve de kadınların cinsel arzularını artırıcı olarak kullanılmaktadır Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur |
Reyhan Bitkisi |
07-26-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Reyhan Bitkisireyhan otu nasil kurutulur - reyhan bitkisi - reyhan bitkisi yetiştirilmesi - reyhan yagi - reyhan yetiştirmek - reyhan bitkisi nasıl yetiştirilir - reyhan nasıl kurutulur - reyhan otu kurutulması - reyhan otunun toplanması Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır Morfolojik özellikleri Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever Fesleğenin kullanımı Bitkinin kullanilan kisimlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlaridir Uçucu yag tasimaktadir Bu yag içinde estragol,linalol, cineol ve pinen vardir Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi değildir Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar Fesleğenin Faydaları Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır Enerji verir İştah açıcıdır Hazımsızlığı giderir Öksürüğü ve baş dönmesini keser Ağız içindeki yaralara karşı faydalıdır Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir Cildi rahatlatır Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır Reyhan nasıl kurutulur Toplama/kurutma :Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır Daha sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir |
Reyhan Bitkisi |
07-26-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Reyhan BitkisiReyhan bitkisine reyhan otu'da denir Reyhan bitkisinin otunun faydaları ve yararları çeşitlidir Ballıbabagillerden sahil ülkelerinde yetişen, yaprakları güzel kokulu; tadı acı, beyaz veya pembe çiçekli bir süsü bitkisiDiğer bir adı da fesleğendir Mizacı hareketlidirGüzel kokulu her bitkiye reyhan denilir Her ülke halkı bu kelimeyi (reyhan kelimesini) güzel kokan bitkilerden biri hakkında özel olarak kullanmışlardırMesela Arap ve mağrib halkı "mersin ağacı"na reyhan dedikleri halde; Irak ve Suriye halkı ise "yarpuz"a reyhan derlerReyhanın faydalar ve yararları; Reyhan koklamak kalbe kuvvet verir Yaprakları su ile ıslatılıp içilirse uyku getirir Türkiyede yetiştiği yerler: Yerli değildir Süs bitkisi olarak yetiştirilir Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları, tâze çiçekli dalları ve tohumlarıdır Uçucu yağ taşımaktadır Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır Fesleğen midevî, yatıştırıcı ve bağırsaklarda gaz teşekkülüne mâni olucu özelliklerinden dolayı % 1-2 lik çay hâlinde kullanılır Uçucu yağda da ayni hassalar vardırİdrar yolları hastalıklarına karşı tesirlidir Tohumlarından öksürük kesici olarak istifade edilir Baharat olarak salata ve çorbalarda kullanılır Ete, balığa ve sosise konur Süte ve hardala karıştırılırAnadolu�a aroma vermesi için pekmez yapılırken içine konulur Uçucu yağı parfümeride de kullanılır Ayrıca öksürüğü kesici, hazımsızlığı ve bas dönmeleri giderici özelliği de bilinir arı sokmalarına karşı da faydalıdır |
|