Ahududu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
AhududuAhududu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ahududu Hakkında - Ahududu Faydaları - Ahududu Yetiştiriciliği BULUNDUĞU YERLER:Bütün dağlarda, ağaçları kesilmiş sahalarda, yangın yerlerinde seyrek ormanlarda, taşlıklı yamaçlarda ve kayalıklı yerlarde yetişirKültür de yetiştirilir YAPISI:1-2 m kadar yüksek, köklerden çok sayıda fışkın salan yarıçalı bir bitkidirBir yıllık fışkınlar otsu, mavi yeşil yapışkan ile kaplı, kısa dikenli, meyve vermezlerİki yıllık fışkınlar hafif ağacımsı olup meyve verdikten sonra kururlarYapraklar almaşık (3-5-7) bölümlü, iri dişli, üst tarafı yeşil,alt tarafı tüyden bir tabaka teşkil ederÇiçekler beyaz, çanak sabit 5 bölümlü, taç 5 yapraklı ve çok sayıda erkek organları bulunurMeyve kırmızı, nadiren sarı, küçük çekirdekli karma meyveciklerden ibaret olup olgunlaşınca koni şeklindeki çiçek tablasından kolaylıkla ayrılırBalverici bitkidirMayıs-Haziran aylarında çiçek açar KULLANILAN KISIMLAR:Yaprak ve meyveler kullanılırYapraklar çiçek açtıktan sonra (Temmuz-Eylül aylarında) toplanırGölgede veya 45 derecye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru yaprakların üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsıdırKokusuz, hafif acı tatdadırKabul edilen rutubet %12,dirBalya halinde paketlenirMeyveler olgunlaşınca toplanırGölgede veya 60 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru meyvelerin rengi kırmızı veya sarı, hoş kokulu, tat mayhoşturKabul edilen rutubet miktarı %16’dırTorbalarfa paketlenirYaprak ve meyveler kuru, gölge ve havadar binalarda muhafaza edilir KİMYEVİ TERKİBİ:Yapraklar flavonlar, tanenler, vitamin C, provitamin A, elma ve limon asidi vs ihtiva ederMeyveler limon, elma, salisil, kapron ve karınca asidleri, vitamin C, provitamin A, B grubu vitaminlerden eserler, çeşitli karbonhidratlar, sepi maddeler, eterik yağ, vitamib P, boyama, pektin potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır bileşimi asidler, pürinli maddeler vs ihtiva ederTohumlar yağlı maddeler (%15 dolayında) dan başka fitosterin (%0,7), helmeli maddeler vs ihtiva eder HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Meyveler taze veya şurup haline, vitamin aracı olarak bütün hastalıklara, özellikle küçük çocuklar için zindeleştirici mükemmel bir ilaçtır Ahududu yaprakları halk tababetinde ishal,mide ekşimeleri,mide ve bağırsak ağrıları, kan tükürme, devamlı ve aşırı adet kanamaları, baş ağrısı, deri sivilceleri, soğuk alğınlığında terlrme, su toplama (kökler), istiska vs hastalıklarda kullanılırYapraklar haşlanarak elde edilen mayi boğaz, diş iltihablarında gargara olarak kullanılır Ahududunun köksaplarıda aynı hastalıklarta karşı kullanılırHalk tababetinde ahududu çiçekleri (20 gün zeytin yağı içerisinde bekletilerek) zehirli yılan, akrep ve böcek sokmalarına karşı ilaçtırBundan başka meyveler içki ve tatlıcılık sanayinde kullanılır KULLANILIŞI:Yapraklardan 2 çorba kaşığı 0,5 ltkaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilirGünde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır |
|