Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fidan, üretimi

Fidan Üretimi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fidan Üretimi

tüplü fidan nasıl üretilir - fidan üretme teknikleri - boylu fidan üretimi - kaplı fidan üretimiBilindiği gibi kurak ve yarı-kurak mıntıka ağaçlandırmalarında tüplü fidan ile yapılan çalışmalarında başarı oranı çok daha yüksek olmaktadırBu bakımdan yurdumuzun büyük bir bölümünde yapılan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarında tüplü fidan büyük bir önem taşımaktadırTüplü fidan üretiminin maliyetinin çıplak köklü fidan üretimine göre daha yüksek olması,özel bir teknik gerektirmesi özel dikkat ve itina istemesi nedeni ile önceden bazı hazırlıkların yapılması zorunludur Aksi takdirde tüplü fidan üretiminde başarı düşecektir

TÜPLÜ FİDAN VE ÖZELLİKLERİ

Tüplü fidan gerek şaşırtma, gerekse ekim yolu ile muhtelif cins ve kaplar içinde yetiştirilen ve kabı ile ağaçlandırma sahasına taşınarak toprağı ile dikilen fidan demektir Tüpte fidan yetiştirmenin bazı avantajları bulunmaktadır

Şöyle ki;

- Fidanın tutma başarısı ve gelişmesi tüpte iyi olmaktadırZira özellikle kök sistemi rahatsız edilmemektedir

- Bazı türlerin çıplak köklü fidanlarının yetiştirilmesi güçtürBöyle yetiştirilmesi güç türleri üretiminde tüplü fidan tekniği tercih edilmelidirYine çok zor elde edilen kıymetli tohum materyalinde yüksek bir çimlenme oranı ve düşük bir zayiat için tüplü fidan üretim tekniği tercih edilmelidir

- Tüplü fidan üretimi sayesinde dikim mevsimini uzatmak mümkün olabilmektedir Zira çıplak köklü fidanların dikim mevsimi fidanın uyanma zamanı ile kısıtlıdır

- Tüplü fidan üretim tekniği, üretimde ve dikimde verimliliği arttırırÖzellikle sera imkanlarının da kullanılması fidanın daha hızlı gelişmesini ve erken yaşta dikilmesini sağlar Dikimde verimlilik ise tüplü fidanın dikim şokuna girmeden kök faaliyetine daha erken başlaması ile elde edilir

- Tüplü fidan tekniği, çıplak köklü fidan üretimine göre üretimde artış için esneklik sağlarÖzellikle orman yangını gibi afetlerde ve fidanlık ve ağaçlandırmalardaki başarısızlıklarda daha hızlı telafi imkanı sağlamaktadır

- Tüplü fidan üretim tekniği mekanizasyon ve otomasyona uygunluk arz eder Yapılacak eğitim çalışmaları ile el işçiliğinin verimini 2 kat arttırmaktadır Ağaçlandırmada elde edilecek başarı ile birlikte düşünülürse sistemin yararı daha iyi anlaşılacaktır

Ülkemizde kaplı fidan üretiminde kullanılan ambalaj malzemeleri şunlardır;

1-) Ayık tipi kaplı fidan üretimi

2-) Enso tipi fidan üretimi

3-) Klasik naylon tüp ve torbalarda fidan üretimi

4-) Kutu-Tenekelerde fidan üretimi

5-) Plastik ve sac bidonlarda fidan üretimi

6-) Beton,Plastik ve toprak saksılarda fidan üretimi

7-) Kontainer içinde fidan üretimi

8-) Arazide topraklı fidan üretimi;

a-)Çuvallı repikaj

b-)Rutbollu üretim

BOYLU VE KAPLI FİDAN ÜRETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Boylu ve kaplı fidan üretiminde kullanılan kap ne kadar özenle seçilmiş olursa olsun, fidan kökleri özgürce gelişemeyeceği için köklerde deformasyonlar görülür (Kıvrık kök, yumak kök, kuş yuvası kök,vs) Bu tür fidanlar dikildikleri yerde normal bir köke kavuşamazlar Derinlere ulaşamayan kökler gövdeyi ayakta tutmaya yetmez Rüzgar devrilmelerine rastlanır Topraktan beslenemeyeceği için kaplı fidanların yeterli ve düzgün sulanması, gübrelenmesi, soğuktan ve sıcaktan korunması, fazla sudan kök çürümesi oluşturmaması, ters yıkanma ve tuzlanmaya neden olunmaması gibi konularda özen gösterilmelidir Kaplı fidan her mevsim dikilebilir Uygulama alanlarına ve satış yerlerine kolayca taşınabilir Bu nedenle çıplak köklü fidanlara göre kullanımda büyük avantaj sağlar

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com