Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayrıkotu

Ayrıkotu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ayrıkotu

Ayrıkotu Nedir - Ayrıkotunun Kullanılan Kısımları - Ayrıkotu Resimleri - Ayrıkotu Hangi Hastalıkta Kullanılır

BULUNDUĞU YERLER:Kumsal otlu yerlerde, çayır ve meralarda, avlu ve yol boylarında, tarlalarda, 1500 m deniz seviyesine kadar her yerde yetişir

YAPISI:kordon biçiminde, çok gelişken sürüngen köksap ve 1,5 m kadar yüksek, düz, içi boş, silindirik, filizlenen çok yıllık otsu bir bitkidirYapraklar şeritimsi, yassı, uzun, yeşil veya boz yeşildirçiçekler 4-9 geniş mızrak biçiminde yeşil, boz yeşil veya hafifi menekşe renginde olup uzunca iki sıra halinde olup bileşik başak teşekkül ederHaziran-Temmuz aylarında çiçek açar

KULLANILAN KISIMLAR:Köksaplar kullanılırBitkide gelişme başladığında, erken ilkbaharda Nisan ayında veya güz mevsiminde, tohumların olgunlaşmasından sonra Ağustos-Eylül aylarında topraktan çıkarılır, yıkandıktan sonra 20 cm kadar parçalara kesilirGölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru ayrık sarımtrak renkte, karakteristik kokulu ve tatlımsıdırRutubet payı %12’dirBalya halinde paketlenir veya torbalara doldurulurGölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir

KİMYEVİ TERKİBİ:Tritisin, manit, agropiren, glikovanilin, albüminli maddeler, yağlı maddeler, eterik yağ, vitamin C, provitamin A, inozit, inulin, levuloz, acı maddeler vs ihtiva eder

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Ayrık kökü idrar söktürücü ve hafif yumuşatıcı tesirdedirMesane ve böbreklerde taş, prostat, mide ve bağırsak iltihaplarında kullanılır

Halk tababetinde nikris, kısırlık, karaciğer ağrıları, öksürük, romatizma vsde kullanılırHaricen deri sivilceleri ve şişkinliklere karşı lapa halinde kullanılır

KULLANILIŞI:2 çorba kaşığı ayrık 0,5 lt suda 10 dakika kaynatılırGünde 4 defa yemeklerden evvel alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com