Ayıüzümü |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
AyıüzümüAyıüzümü Hakkında - Ayıüzümü Resimleri - Ayıüzümü Faydaları - Ayıüzümü Kullanılan Kısımları BULUNDUĞU YERLER:Kuru taşlıklı ve kayalıklı alanlarda, kuru iğneli yapraklı orman ve yüksek dağlarda yetişir YAPISI:Kış ve yaz yeşil kalan 30 cm kadar yüksek sürüngen bir çalıdırYapraklar almaşık, derimsi, bütünkenarlı ve ucu yuvarlak, kama şeklinde kaideye doğru daralarak kısa sap haline gelirÜst yüzü koyu yeşil, damarları çukurlu ve örümcek ağı gibi, alt yüzü açık yeşil, damarlar örümcek ağı gibi, şişkindirÇiçekler beyaz veya pembe, çiçek demetleri sap uçlarında salkım gibi salkarÇanak sığ bölümlü kaynaşık, taç 5 yapraklı ve erkek organ 8-10 adettirMeyve kırmızı, kuru etli, 3-7 çekirdekli çiçektir KULLANILAN KISIMLAR:Yapraklar kullanılırYapraklar çiçek açma zamanında (Mayıs-Haziran aylarında) toplanırTepe dallar kesilir, sonra yapraklar toplanırGölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru yaprakların üst yüzü koyuyeşil, alt yüzü-solukpembe, kokusuz, azacı ve buruk tattadırRutubet payı %12’dirKağıt-kenevir torbalarda paketlenirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilir Yapraklar toplanırken kırmızı ayıüzümü (Vaccinium vitisidaea L) yapraklarıyla karıştırılmamalı, bunun yaprakları oval ve alt kısmında siyahi kahve noktalar vardır; şimşir (Baxus semperviren L) bunun yapraklarının anadamarında yan damarlar yoktur; küt yapraklı ayıüzümü (mavi) (Vaccinium ulignosum L) yaprakları daha geniş, bütünkenarlı, derimsi değildir; siyah ayıüzümü (Vaccinium myrtillus L) yaprakları dişli ve derimsi değildirBu cinslerin yaprakları ile karıştırılmamalıdır KİMYEVİ TERKİBİ:Bitki arbutin, sepi maddeler, gal asidi, galotanin, elagasidi, elagtaneni, serbest hidrohinon, uvaol, hiperozid, kversetin, kinin ve karıca asidi ve az miktarda eterik yağ ihtiva eder HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Çok iyi dezenfeksiyon ve idrar söktürücü hassaya sahiptir Ayı üzümü halk tababetinde mesane ve böbreklerin iltihabı, böbreklerde kum ve taş, kanlı işeme, alttan kaçırma, su toplama, şeker hastalığı, beyaz akıntı, böbrek veremi, gayri iradi meni akması (ihtilat) vsde kullanılır KULLANILIŞI:Dövülmüş yapraklardan 1 çorba kaşığı 0,5 lt suda 10 dakika kaynatılır, süzüldükten sonra, günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır Yapraklarda dezenfeksiyon ve idrar söktürücü, ayrıca sistem üzerindeki tesiri arbutinin hidrihinon ve metilhidrohinon’a ayrılmasından ileri gelirBunlar alkalik idrarda kuvvetli antiseptikliktirlerBundan dolayı ayıüzümü yaprağı alınırken az miktarda ekmek sodası (bikarbonat) karıştırılmalıdır |
|