Keçi Boynuzu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Keçi BoynuzuKeçi Boynuzu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Keçi Boynuzu Hakkında - Keçi Boynuzu Faydaları - Keçi Boynuzu Yetiştiriciliği Keçiboynuzu /Cerotonia Siligua L Yeryüzünün en eski bitkilerinden biridirMÖ 79 da patlayan venüz yanardağının yok ettiği yerlerdeki yanmış bitki kalıntıları arasında keçiboynuzuna rastlanmıştırTürkiyede Hrnup,boynuz,buynuz kutsal kitaplarda Yaban Balı isimleri ile adlandırılan bu değerli ürün buğün Avrupada Yahya Peygamberin ekmeği anlamına gelen İnğilizce ve Almanca isimleri ile kullanılmaktadır Keçiboynuzu Akdeniz iklim özelliğini taşıyan bölgelerin tipik bir meyvesidirKeçiboynuzu ağacı baklagiller familyasına ait düşük sıcaklıklara oldukça duyarlı bir meyve ağacı dırBu ağaç genellikle hiçbir kimyasal maddeye ihtiyaç duymadan yetiştirilebilmekte ilk meyvesini 5-10 yaşında vermekte ve ekonomik ömrüneyse 10-15 yaşında ulaşmaktadırGeçen her yıl meyve miktarını ve kalitesini arttırabilen ağaç elli yıl içerisinde 15 metre yüksekliğe erişebilmektedşr Meyveleri Mayıs ayı başında büyümeye başlar ve haziran –temmuz aylarında olgunlaşırMeyve rengi olgunlaştıktan sonra yeşilden kahve rengiye dönüşürOlgunlaşan meyveler Eylül ayında hasat edilmeye başlar ve hasat mevsim koşullarına bağlı olarak kasım-aralık aylarına kadardevam edebilir Keçiboynuzu kullanım alanı çok fazla olan bir bitkidirKeçiboynuzunda meyveler hasat edildikten sonra bir ay kadar kurumaya bırakılırKuruyan meyve ya doğrudan yada çerez ve hayvan yemi olarak tüketilirEğer bu şekilde tüketilmeyecekse kuruduktan sonra çekirdek ve etli kısım birbirinden mekanik yöntemlerle ayrılarak farklı endüstrilerde hammadde olarak kullanılmak üzere ayrılır Keçiboynuzu meyvesi şeker kamışından daha çok şeker içerirÇekirdeği alınmış keçiboynuzu ağırlıgının 52 si şekerdirAyrıca kakao ve kahvenin kullanıldığı tüm alanlarda ikame edicidirKeçiboynuzu kahvesi kafein ve teobramin türü maddeler içermediği için kalp mide ve sinir rahatsızlıkların olanlara önerilir Sinir sistemi bozukluklarında gastrit karaciğewr ve özellikle de akciğer diş ve diş etleri rahatsızlıklarında kolestrol düşürücü olarak kas gelişiminde vede yüksek eneji potansiyeli nedeniyle doğal dopinğ olarak kullanılmaktadır |
|