Tarla Sarmaşığı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarla SarmaşığıTarla Sarmaşığı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tarla Sarmaşığı Yetiştiriciliği - Tarla Sarmaşığı Hakkında TARLA SARMAŞIĞI (Convolvulus arvensis) Sarmaşıkgiller familyasındandırDiğer adları kuzu sarmaşığı,çadır çiçeği,kaplumbağa otu 3 metre uzayabilen ,sürünücü,sarılıcı yada tırmanıcı,köksaplı çok yıllık,otsu bir bitkidirKöksap 1 metre yan kökler 3 metre derine ve 2 metre yanlara gidebilirUzun saplı , mıraksı uçlu,basit yaprakları 2-5 cm uzunluğundadırNisan- eylül aylarında 5 cm uzunluğunda bir sapın üzerinde pembemsi –morumsu yada genellikle beyaz hunimsi çiçekler açar Anadolu’da 3 bin metre yüksekliğe kadar olan yerlerde bolca bulunurKoyun kuzu türü hayvanlar bu bitkiyi çok severlerTarım yapılan topraklarda zararlı bitki muamelesi görür ve kimyasal yolla onu yok etmek mümkün değildir Sivas dolaylarında yapraklarından çorba yapıldığı kaydedilmektedirBitkinin köklerinde şekerler ,nişasta ve kendine özgü etkili bir reçine bulunur Taze çevresi gün doğmadan açılır bir çakı yada bıçakla kökün üst kısmı çizilir, çıkan süt yalanırsa bir süre sonra güçlü bir ishal meydana gelir ishalle birlikte bağırsaklarda bulunan kurtlar da dışarı atılır Kökten çıkan sütün kesme şekerlere emdirilip bu şekerlerden iki adedin yenmesi de aynı sonucu verir Çizilen kökten eğilip süt yalanmasına Konya Karapınar köylerinde “Mamıza yalamak” denirmiş |
|