Ebe Gümeci |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ebe GümeciEbe Gümeci Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ebe Gümeci Hakkında - Ebe Gümeci Faydaları - Ebe Gümeci Yetiştiriciliği Bulunduğu Yerler: Gürlüklü yerlerde, yol boylarında, kazılmış yerlerde, hemen her yere yetişir Yapısı: Bir, iki veya çok yıllık otsu bir bitkidir Sapı 1m kadar yüksek, hafif kıllı, doğru veya yaslanmış vaziyette, çok dallıdır Kök 1m kadar uzun, etlidir Yapraklar yuvarlak, dip kısmı kalp şeklinde, uzun saplı, yassı el ayası şeklindeparçalı, kenarları dişli,5-7 bölümlü kıllı Çiçekler 2 şer adet çiçek demeti halinde yaprakların koltuğunda bulunurlar Çanak ikili, taç yaprakları uzunluğunda menekşe rengi damarları ile açıkkırmızı renkte, hafif ikişer bölümlü, ters ymurta biçimindedir Erkek organlar pek çoktur Meyve disk şeklinde, tohumları pek çok olup böbrek biçimindedirler, çatlayarak dökülür Balverici bir bitkidir Kullanılan Kısımlar: Çiçek ve yapraklar kullanılır Çiçekler, çiçek açma zamanının başlangıcında (Haziran- Temmuz aylarında) toplanır Toplanan çiçeklerasla çiğnenmemeli, zira kururken kararırlar Gölgede veya 45 derece ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru çiçekler mavi menekşe renginde, kokusuz ve helmeli tattadır Rutubet payı%12 dir Balya halinde veya tahta kasalrda paketlenir, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir Kimyevi Terkibi: Helme , vitamin C, provitamin A, antisian glikozidi malvin, tanenler vs ihtiva eder Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki balgam söktürücü, yumuşatıcı tesirdedir Öksürük nefes darlığı, amfizrem, mide ve bağırsak ağrıları ve gazlarda kullanılır Halk tababetinde: zorluklu işemede, bademcik iltihaplarında böbrek ve mesane iltihabında, sıraca, göğüs ve (meme) kanseri vs de kullanılır Haricen banyo halinde, kabakulak hastalığında lapa hainde, göz ve göz kapakları iltihabında bağırsak iltihabında bağırsak iltihabında klizma (tenkiye) şeklinde, yaralarda yıkama ve lapa halide kullanılır Kullanışı: Çiçeklerden 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır 1 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır, bal ile tatlılaştırılır |
|