Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
camii, çoban, gebze, mustafa, pasa

Çoban Mustafa Pasa Camii Gebze

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çoban Mustafa Pasa Camii Gebze

Mimar Sinan Eserleri - Çoban Mustafa Pasa Camii Hakkında - Çoban Mustafa Pasa Camii Tarihçesi - Çoban Mustafa Pasa Camii Mimarisi

Çoban Mustafa Paşa Cami ve Külliyesi :

Cami, yapılar topluluğunun merkezinde ve Gebze´ye hakim bir mevkide yer alır1510 yıllında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştırKülliyenin yapımının çok önceden planlandığı ve anonim bir çalışma ile ortaya çıkarıldığı anlaşılmaktadır

Paşa mısır bezemelerinden etkilenerek,camisi için taşına bilir parçaları Kahire´de yaptırmıştırDarıca iskelesinden Gebze´ye ulaştırılan süsleme öğeleri mısırlı ustalar tarafından yerlerine yerleştirilmiştir

Kare planlı üzeri dört sütunun taşıdığı 24 metre yüksekliğindeki geniş bir kubbe ile örtülüdürDuvarları taş zemin üzerine kesme taş ve muntazam tuğlalarla örülmüştürAyrıca caminin çevresi 25 metre yüksekliğinde oldukça kalın duvarlarla çevrilidirHer cephesinde bir tane olmak üzere dört giriş kapısı vardırMihrap ve duvarları kufi yazılarla süslenerek renk düzeni görkemli Türk çinileri ile sağlanmıştır

Bazı araştırmacılar,bu görkemli camin de bulunduğu külliyenin planının Mimar Sinan´a çizdirildiğini,baş kalfası Hüseyin Ağa´ya da inşa ettirildiğini ileri sürmüştürEvliya Çelebi Seyahatnamesi´nde ise Çoban Mustafa Paşa Camisi´nin Mimar Sinan´ın baş halifesi Hüseyin Kalfa´nın yaptığından bahsedilmektedir

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi;

Cami,medrese,bimarhane,kütüphane,han,hamam,kerva ns aray,paşa odaları,tekke,arşiv,hela,su kuyusu,şadırvan ve bir türbeden oluşmaktadır

Çoban Mustafa Pasa Camii Resimleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com