Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayasofya’nın, camiye, çevrilişi

Ayasofya’Nın Camiye Çevrilişi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ayasofya’Nın Camiye Çevrilişi

Ayasofya,sanat tarihi ve mimarlık dünyasının,en önemli eserleri arasında yer alırİstanbul'un fethiyle birlikte,Fatih Sultan Mehmet tarafından fethin sembolu olarak camiye çevrilmiş ve ilk Cuma namazı burada kılınmıştır(1 Haziran 1453) Ayasofya,ilk inşaa edildiği tarihten itibaren bir şaheser olarak günümüze kadar gelmiş önemli bir mabeddir

Bizans döneminde Hagia Sophia kilisesi olarak hizmet veren bu mabedin,yapılış tarihi 537'dirBizans İmparatoru Justianus devrinde Aydınlı Antihemis ve Miletli İzidor adlı iki mimar tarafından binlerce kişinin gayretleriyle 5 yılda tamamlanmıştır

İstanbul fethedildiğinde,Ayasofysa ve çevresi bakımsız bir halde idiFatih,burayı vakfederek yanına sonraları çeşitli değişiklere uğrayan bir medrese (Üniversite) yaptırmış,caminin doğu köşesine de tahtadan bir minare yaptırarak tahrip olup yıkılmaktan kurtarmıştır

Osmanlı padişahları,Ayasofya Camii'ne büyük önem vermişlerdirIIBayezid tahta minareyi tuğlaya çevirtip yanına bir minare daha yaptırmıştırIISelim ise;Mimar Sinan'la birlikte iki minare daha ilave edip kubbeyi de destekle güçlendirerek yüzyılların yüküne dayanabilecek sağlamlığa kavuşturmuşturDaha sonra IIIMurat mermer mihrap ve mahfilleri,IVMurat taş kürsüyü,IIIAhmet avludaki şadırvanı yaptırmıştırHattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin sekiz metre çapındaki daire şeklinde yazı levhaları,birer sanat şaheseri olarak camide yerini almıştır

Uzun yıllar camii olarak hizmet veren Ayasofya,24 Ekim 1934 tarihinden itibaren müzeye çevrilerek Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com