Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nedenleri, otlukbeli, savaşı, sonuçları

Otlukbeli Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları 2

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Otlukbeli Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları 2

Otlukbeli Savaşı Nedeni - Otlukbeli Savaşı Hakkında - Otlukbeli Savaşı Sonuçları - Otlukbeli Savaşı Kimler Arasında Yapıldı

(1473)

Osmanlı Akkoyunlu İlişkilerinin Bozulma Sebepleri

1Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın Fatih'in Anadolu'daki fetih hareketlerini engellemek istemesi

2Akkoyunlu Devleti'nin kendisine sığınan Karamanoğlu Beyliğini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtması

3Gücüne güvenen Akkoyunluların Sinop ve Trabzon'u Osmanlıdan geri istemesi

-Tüm bu sebeplerden dolayı doğunun güvenliğini sağlamak isteyen Fatih sefere çıktı

-Akkoyunlu ordusu ile Osmanlı ordusu 1473 yılında Otlukbeli Savaşı'nda karşı karşıya geldi

-Yapılan savaşı Osmanlılar kazandı

Otlukbeli Savaşı'nın Sonuçları

1Akkoyunlu Devleti yıkıldı

2Doğu Anadolu'nun güvenliği sağlandı

3Fırat nehrine kadar olan yerler Osmanlı denetimine girdi

Sebepleri :

- Fatih'in Trabzon'u ele geçirmesi

- Karamanoğulları beylerinin Uzun Hasan'a sığınması

- Uzun Hasan'ın kendisini Timur gibi görmesi

- Her iki hükümdarın da Anadolu'ya hakim olmak istemesi

- İki hükümdarda da cihan hakimiyeti düşüncesi olması

- Akkoyunluların Tokat'ı yağmalamaları

Savaşta teknik üstünlüğe sahip olan Osmanlılar galip gelmiş, Akkoyunlular yıkılış sürecine girmişler ve Osmanlı için bir tehlike olmaktan çıkmışlardır Doğu Anadolu toprakları Osmanlı nüfuzu altına girmiştir

Not: Fatih'in Anadolu'daki faaliyetlerinin temel sebebi Anadolu Türk birliğini sağlamak istemesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com