Hint Deniz Seferleri Nedenleri Ve Sonuçlar 1 |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hint Deniz Seferleri Nedenleri Ve Sonuçlar 1Hint Deniz Seferi - Hint Deniz Seferi Nedeni - Hint Deniz Seferi Konu Anlatım (1538 - 1553) Coğrafi Keşiflerin yapılmasından sonra Portekizliler; 1 Hindistan'da sömürgeler elde edip Hint Deniz Ticaret Yolunu denetim altına aldılar 2 Hint Okyanusundaki Müslüman tüccarların ticaretini engellediler, Müslümanların gemilerine el koydular 3 Hindistan'daki Müslüman devletlere zorluklar çıkarmaya ve onlar üzerinde egemenlik kurmaya çalıştılar -Bu gelişmeler üzerine Hindistan'daki Müslüman devletler Kanuni'den yardım istedi -Kanuni de; Hint Deniz Seferlerini başlattı -Bu amaçlarla dört deniz seferi yapıldı Ancak istenilen sonuçlar elde edilemedi Osmanlı Devleti'nin Hint Deniz Seferlerinde Başarılı Olamamasının Nedenleri 1 Osmanlı gemilerinin Akdeniz şartlarına göre yapılmış olmasından dolayı (Hint) okyanus şartlarına dayanıklı olmaması, 2 Osmanlı devlet adamlarının bu seferlerin ekonomik önemini kavrayamaması, 3 Güney Afrika üzerinden Uzak Doğu ticaretini ele geçiren ve zenginliğini buna borçlu olan Portekizin Uzak Doğu yollarının önemini iyi kavraması Hint Deniz Seferlerinin Sonuçları 1 Seferlerden istenilen sonuç alınamadı, Portekizliler Hint Okyanusundan çıkarılamadı 2 Yemen, Aden ve bazı kaleler ile Habeşistanın bir kısmı Osmanlı topraklarına katıldı 3 Arap Yarımadası tamamen Osmanlı Devletinin egemenliğine girdi 4 Kızıldeniz ve Basra Körfezi, Osmanlı denetimine girdi Hint Deniz Seferleri Nedenleri Ve Sonuçları 2 (1538 - 1553) 1-Portekizler Hindistan'daki Müslümanlara zarar vermeleri 2-Baharat yolun ticaretine engel olmaları 3-Osmanlılar buradaki Portekiz egemenliğine son vermek amacı ile bu seferlere başlamışlardır -Hindistan'a 4 sefer düzenlendi Fakat istenilen başarı sağlanamadı Nedenleri 1-Donanmaların okyanuslarda dayanıklı olmaması 2- Hindistan ve Hint deniz yolu ticaretinin öneminin iyice kavranamaması 3- Bu seferler Kanunin yaşlılık dönemine gelmesi Sonuçları 1-Osmanlı maliyesi ilk kez açık verdi 2-Yemen Aden Maskat kaleleri alındı 3-Baharat yolunun denetimi elden çıktı 4-Doğu ticareti Portekizlerin eline geçti |
|