Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anıları, çanakkale, kısa

Kısa Çanakkale Anıları

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kısa Çanakkale Anıları

Kısa Çanakkale Anıları - Atatürk'ün Canakkale Anisi - Conkbayiri Anisi - Bombarsti Olayi

CONKBAYIRI TAARUZU 10 AGUSTOS 1915

Gecenin karanlık perdesi tamamen kalkmıştıArtık hücum anıydısaatime baktımdört buçuğa geliyorduBirkaç dakikka sonra ortalık tamamen ağaracak düşman askerlerimizi görebilecekti

Düşmanın piyademitralyöz ateşi başlarsa ve kara ve deniz toplarının mermileri bu sıkı düzende duran askerimizin üzerinde bir kere patlarsahücumun imkansızlığına şüphe etmiyordumHemen ileri koştumTümen kumandanına rastladımoda ve her ikimizin refakatimizde bulunanlar beraber olduğu halde hücum safının önüne geçtikGayet seri ve kısa bir teftiş yaptımÖnünden geçerek yüksek sesle askerlere selam verdim ve dedimki:

"Askeler!Karşımızdaki düşmanı mağlup edeceğimize hiç şüphe yokturFakat siz acele etmeyinEvvela ben ileri gideyimsiz ben işaret verdiğimde hep birden atılırsınız"

Kumandan ve subaylarada işaretime askerleri dikkatini çekmelerini emrettim

Ondan sonra hücum safının önünde bir yere kadar gidildi ve oradan kırbacımı havaya kaldırarak hücum işaretini verdim

Bütün askerlersubaylarartık herşeyi unutmuşlar bakışlarını kalplerini verilmiş işareteyönetmiş bulunuyorlardıSüngüleri ve bir ayakları ileri uzatılmış olan askerlerimiz ve onların önünde tabancaları kılıçları ellerinde subaylarımız kırbacımın aşağıya inmesiyledemirden bir kitle halindeaslanca bir saldırıyla ileri atıldılarbir saniye sonra düşman siperleri içinde gökyüzüne yükselen bir sesten başka birşey işitilmiyordu: Allah Allah Allah!

Düşan silah kullanmaya vakit bulamadıboğaz boğaza kahramanca mücadele neticesindeilk hatta bulunan düşman tümüyle imha edildi

dört saat mücadeleden sonra 23 ve 24 alaylarımız Conkbayırını tümüyle düşmandan temizlemiş ve 28alayda Şahinsırt'ın en yüksek sırtını geri aldıktan sonra SarıtarlaAğıl üzerine batıya saldırdılarÖnüne çıkan düşman kıtalarını mağlup ediyor ve hezimete uğratıyorlardı()

()Gece karanlıkta yaralıları dolaştığım sırada Mehmet çavuş adında birinin düşmana hücum sırasında elindeki silahın kullanılmaz hale gelmesi üzerine hücuma taşla devam ettiğimi anladığımdaözendirmeye örnek olacağı düşüncesiylederhal adı geçenin orada nişanla ödüllendirlmesini arz ve istirham ederim(sonradan pek ziyade şöhret alan Mehmet Çavuş budur)

Bombasırtı olayı ( 14 Mayıs 1915 ) çok önemli ve dünya harp tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir hadisedir Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölüm muhakkak Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulamamacasına hepsi düşüyor İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerine gidiyor Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Bomba, şarapnel, kuşun yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor Sarsılma yok Okuma bilenler Kur’anıkerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyor Bilmeyenlerse kelimeişahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar Sıcak, cehennem gibi kaynıyor 20 düşmana karşı her siperde bir nefer süngüyle çarpışıyor Ölüyor, öldürüyor İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebriğe değer bir örnektir Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur

Mustafa Kemal ATATÜRK

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com