Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hukuk, islamiyetten, türk, uygarlıklarında, öncesi

İslamiyetten Öncesi Türk Uygarlıklarında Hukuk

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslamiyetten Öncesi Türk Uygarlıklarında Hukuk

İslamiyetten Öncesi - Türk Uygarlıklarında Hukuk
Türk devletini kurmuş olan Hunlar'ın adına tarihte İÖ 4yüzyıldan itibaren rastlanmaktadırHunlar Moğolistan'ın güneydoğu kesiminde yaşayan göçebe bir kavimdiTeomanMete gibi hükümdarlarla büyüyen ve güçlenen bu kavim Atilla ile 378 yıllarında Roma İmparatorluğu'na kadar

Büyüyen bir devlet haline geldi

Atilla

Hunlar Göktürkler ve Uygurlar ilk Türk Hukuk anlayışını ve ögelerini ortaya koyan devletlerdir

Hunlar,Göktürkler ve Uygurlarda kamu hukuku-özel hukuku ayrımı başlamıştırOrhun Anıtları ve Kutadgu Bilig gibi kaynaklar ilk Türk hukuk kaynaklarıdırBu kaynaklardan az da olsa bazı bilgiler günümüze ulaşmıştırBu dönemde hukukun yazılı olmaktan çok örf ve adete dayalı oluşu gözlenir

Yerleşmeyen bir kavmin hukuk yaratması da düşünülemez

İÖ Şaman dininin etkisi ile kadın-erkek ilişkilerinde eşitsizliğin olmaması kadının toplum içinde önemli bir yerinin olması ve bunun örf ve adet ile şaman anlayışına dayalı olması başlıca toplumsal kurallardır

İlk Türklerde hukuk'u anlayabilmek için Şamanizm' i de bilmek gerekmektedirHunlarGöktürkler ve Uygurlar'da hukuk denince din kurallarını ortaya koyan Şaman kurallarını anlamak ve bilmek gerekmektedirŞaman danışılan yorumuna başvurulan kişi idiYargısal ve dinsel kisvesi olan kişi idiAncak hükümdar en büyük güç idi

Ailesavaşölüm sonucu ailenin ve malların idaresi rejimi trampa kurallarıkardeşlik anlaşmaları( farklı klanların birleşmesi) toplum içindeki kategorilerin oluşum kuralları(sınıflar)kölelik düzenine ait anlayışlar ölümyaralamakan davalarıkız kaçırma gibi hallerde uygulanacak kurallar bu döneme damgasını vuran hukuksal kural ve uygulamalardı

İktidarın kaynağı dinsel kurallarla açıklanırdıKısaca belirtmek gerekirse bu dönemde yaşananlara hukuk denebilirse hukuk dinsel ve eski adetlere dayalı kurallar idi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com