![]() |
Atatürk'ün Eğitim İle İlgili Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Eğitim İle İlgili SözleriAtatürk'ün eğitim ile ilgili sözleri - Atatürk ve eğitim - Atatürkün eğitime verdiği Önem - Atatürkün eğitim hakkındaki sözleri Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlar zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir ![]() (Atatürk) Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz ![]() ![]() (Atatürk) Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır ![]() Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder ![]() (Atatürk) Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() (Atatürk) Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder ![]() (Atatürk) Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister ![]() (Atatürk) Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir ![]() (Atatürk) En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir ![]() ![]() ![]() (Atatürk) Bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatan da, köleliğe, yoksulluğa düşüren de eğitimdir ![]() (Atatürk) Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur ![]() (Atatürk) Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir ![]() (Atatürk) Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir ![]() (Atatürk) Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınızın kazandığı için yol açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Atatürk) Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır ![]() ![]() (Atatürk) Gençliği yetiştiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır ![]() Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır ![]() Milli eğitimde süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin, hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır ![]() Milli eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına, yayılmasına özellikle dikkat ediyoruz ![]() Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır ![]() Türkiyenin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, sayın öğretmenler, sizin sosyal ve fikri inkılâptaki başarılarınızla pekiştirilecektir ![]() ![]() Öğretmenler; yeni nesli Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, aşama aşama ilerlemeye ve her halde refah sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() · Millete gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü iliminden, keşiflerinden, gelişmelerinden yararlanalım, ama unutmayalım ki, asıl temeli kendi içimizden çıkarmak zorundayız ![]() ![]() ![]() · Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, ilkbal nurusunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Türkiye'nin eğitim ve öğretim tutumunu her katında, tam bir açıklıkla hiçbir teretdüde yer vermeden saptamak ve uygulamak gerekir; bu tutum, her anlamıyla ulusal bir nitelikte olacaktır ![]() ![]() ![]() · Tarih, bir milletin kanını, hakkını, varlığını hiçbir zaman inkar edemez ![]() ![]() ![]() · Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün mana ve şekliyle uygar bir toplum haline getirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() · Uydurma hikayeler ve boş fikirler kafalardan tamamen çıkarılacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() · İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Eğitim ve öğretimde uygulanacak yol, bilgiyi insan için fazla bir süs, bir zorbalık vasıtası yahut medenî bir zevkten ziyade, maddî hayatta muvaffak olmayı temin eden pratik ve kullanılması mümkün bir cihaz haline getirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() · Cumhuriyet'in temelinin laik bir dünya görüşüne dayalı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve bu gerçek gözden kaçmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefine, mutluluğa eriştirmek için iki orduya ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Bir millet, irfan ordusuna sahip olmadıkça savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin köklü sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Siz genç arkadaşlar, yorulmadan beni takip etmeye söz vermişsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() s ![]() · Eski hocalar nasıl dini esastan hakim olmuşlarsa öğretmenler de ilim esasından kazanmaya başladıkları hakimiyeti sonuçlandırsınlar ![]() ![]() · Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır ![]() ![]() ![]() · Dünya'da her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Eğitimdir ki, bir ulusu ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır, ya da bir ulusu esaret ve sefalete terkeder ![]() · Milli eğitimin ne demek olduğunu bilmekte artık bir karışıklık ve yanlış anlama olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() s ![]() · Öğretmenler; yeni nesli Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() · Öğretmenler ! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı şekilde bütün öğretim basamaklarındaki eğitimleri uygulamalı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar ! yeni Türkiye'nin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, sayın öğretmenler, sizin sosyal ve fikri inkılâptaki başarınızla pekiştirilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() · Devlet bünyesinde yüzyıllar boyu derin idari ihmallerin neden olduğu yaraları iyileştirmede verilecek emeklerin en büyüğünü hiç kuşku yok ki irfan yolunda göstermemiz lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() · Herhangi bir yabancı kültür, şimdiye kadar izlenen yabancı kültürlerin yıkıcı sonuçlarını tekrar ettirebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Fikirler anlamsız, mantıksız, boş sözlerle dolu olursa, o fikirler hastalıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() · İlim ve fen çalışmalarının merkezi okuldur ![]() ![]() ![]() · Okul genç beyinlere; insanlığa hürmeti, millet ve memleket sevgisini, şerefi, bağımsızlığı öğretir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Milli Eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() · Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, boş inançların korunmasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz ![]() ![]() ![]() · Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımlar, Beyler ! (Öğretmenler) Kesinlikle bilmeliyiz ki, iki parça halinde yaşayan milletler zayıftır, hastadır ![]() ![]() ![]() Hanımlar, Beyler ! (Öğretmenler) Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için yalnız zemin hazırladı ![]() ![]() ![]() ![]() · Muhterem Gençler, hayat mücadeleden ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum ![]() ![]() ![]() · Ülkeler çeşitlidir, fakat medeniyet birdir ve bir milletin ilerlemesi için de bu tek medeniyete katılması gerekir ![]() ![]() ![]() · Bir milletin kültürü yükseldikçe kişisel hürriyetin uygulama sahaları genişler ve çoğalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Yeni nesil; en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır ![]() ![]() ![]() · Büyük atalarımız ve onların anaları tarihin yaşanmışlığıyla sabittir ki cidden büyük erdemler göstermişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() · Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, analarımızın ve atalarımızın oldukları gibi yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır ![]() ![]() ![]() · Fikirler; zorla, şiddetle, topla ve tüfekle kesinlikle öldürülemez ![]() ![]() ![]() · Dünya bir sınav alanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() · İnsanların yaşamına, çabalarına egemen olan güç; yaratma, yeni bir şey bulma yeteneğidir ![]() ![]() ![]() · Ahlâk kutsaldır; çünkü aynı kıymette eşi yoktur ve başka hiç bir çeşit kıymetle ölçülemez ![]() ![]() ![]() · Milliyetin çok açık niteliklerinden biri dil'dir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Atatürk'ün Eğitim İle İlgili Sözleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Eğitim İle İlgili SözleriATATÜRK'ÜN EĞİTİM-ÖĞRETİM İLE İLGİLİ VECİZ SÖZLERİ · Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, aşama aşama ilerlemeye ve her halde refah sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() · Millete gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü iliminden, keşiflerinden, gelişmelerinden yararlanalım, ama unutmayalım ki, asıl temeli kendi içimizden çıkarmak zorundayız ![]() ![]() ![]() · Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, ilkbal nurusunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Türkiye'nin eğitim ve öğretim tutumunu her katında, tam bir açıklıkla hiçbir teretdüde yer vermeden saptamak ve uygulamak gerekir; bu tutum, her anlamıyla ulusal bir nitelikte olacaktır ![]() ![]() ![]() · Tarih, bir milletin kanını, hakkını, varlığını hiçbir zaman inkar edemez ![]() ![]() ![]() · Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün mana ve şekliyle uygar bir toplum haline getirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() · Uydurma hikayeler ve boş fikirler kafalardan tamamen çıkarılacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() · İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Eğitim ve öğretimde uygulanacak yol, bilgiyi insan için fazla bir süs, bir zorbalık vasıtası yahut medenî bir zevkten ziyade, maddî hayatta muvaffak olmayı temin eden pratik ve kullanılması mümkün bir cihaz haline getirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() · Cumhuriyet'in temelinin laik bir dünya görüşüne dayalı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve bu gerçek gözden kaçmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefine, mutluluğa eriştirmek için iki orduya ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Bir millet, irfan ordusuna sahip olmadıkça savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin köklü sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Siz genç arkadaşlar, yorulmadan beni takip etmeye söz vermişsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() s ![]() · Eski hocalar nasıl dini esastan hakim olmuşlarsa öğretmenler de ilim esasından kazanmaya başladıkları hakimiyeti sonuçlandırsınlar ![]() ![]() · Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır ![]() ![]() ![]() · Dünya'da her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Eğitimdir ki, bir ulusu ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır, ya da bir ulusu esaret ve sefalete terkeder ![]() · Milli eğitimin ne demek olduğunu bilmekte artık bir karışıklık ve yanlış anlama olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() s ![]() · Öğretmenler; yeni nesli Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() · Öğretmenler ! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı şekilde bütün öğretim basamaklarındaki eğitimleri uygulamalı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar ! yeni Türkiye'nin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, sayın öğretmenler, sizin sosyal ve fikri inkılâptaki başarınızla pekiştirilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() · Devlet bünyesinde yüzyıllar boyu derin idari ihmallerin neden olduğu yaraları iyileştirmede verilecek emeklerin en büyüğünü hiç kuşku yok ki irfan yolunda göstermemiz lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() · Herhangi bir yabancı kültür, şimdiye kadar izlenen yabancı kültürlerin yıkıcı sonuçlarını tekrar ettirebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Fikirler anlamsız, mantıksız, boş sözlerle dolu olursa, o fikirler hastalıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() · İlim ve fen çalışmalarının merkezi okuldur ![]() ![]() ![]() · Okul genç beyinlere; insanlığa hürmeti, millet ve memleket sevgisini, şerefi, bağımsızlığı öğretir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Milli Eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() · Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, boş inançların korunmasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz ![]() ![]() ![]() · Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımlar, Beyler ! (Öğretmenler) Kesinlikle bilmeliyiz ki, iki parça halinde yaşayan milletler zayıftır, hastadır ![]() ![]() ![]() Hanımlar, Beyler ! (Öğretmenler) Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için yalnız zemin hazırladı ![]() ![]() ![]() ![]() · Muhterem Gençler, hayat mücadeleden ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum ![]() ![]() ![]() · Ülkeler çeşitlidir, fakat medeniyet birdir ve bir milletin ilerlemesi için de bu tek medeniyete katılması gerekir ![]() ![]() ![]() · Bir milletin kültürü yükseldikçe kişisel hürriyetin uygulama sahaları genişler ve çoğalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Yeni nesil; en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır ![]() ![]() ![]() · Büyük atalarımız ve onların anaları tarihin yaşanmışlığıyla sabittir ki cidden büyük erdemler göstermişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() · Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, analarımızın ve atalarımızın oldukları gibi yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır ![]() ![]() ![]() · Fikirler; zorla, şiddetle, topla ve tüfekle kesinlikle öldürülemez ![]() ![]() ![]() · Dünya bir sınav alanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() · İnsanların yaşamına, çabalarına egemen olan güç; yaratma, yeni bir şey bulma yeteneğidir ![]() ![]() ![]() · Ahlâk kutsaldır; çünkü aynı kıymette eşi yoktur ve başka hiç bir çeşit kıymetle ölçülemez ![]() ![]() ![]() · Milliyetin çok açık niteliklerinden biri dil'dir ![]() ![]() ![]() ![]() herkese teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|