Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
57alay, askerlik, birliği, dünya, tarihinin, unutulmaz

57.Alay Dünya Askerlik Tarihinin Unutulmaz Birliği

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kardeşlerim

* 57 ALAY *

* Onlar Dönmeyi Düşünmediler *

20 Ocak 1915de Mustafa Kemal tarafından komutası üstlenilen tümen, biri 7 Tümenden 57 Piyade Alayı ile ikisi Acemileri yetiştiren Depo Alayından kuruludurO, askerlerine savaş gücü vermeye çalışırken, müttefik çıkartması tehlikesini yakın gören Başkomutan Vekili, bu iki alay yetişmemiştir diye acemileri İstanbuldaki 6 Kolordudan 72 ve 77 Alaylara değiştirdiDaha bu alaylar gelip tümen kuruluşunu bitirmeden, 57 Piyade Alay ile hareket emrini aldıVapurla Tekirdağdan Maydosa yola çıktı [24 Subat 1915] Geliboluya ulaşan Mustafa Kemal , kendi tümeninden 57 Alayı Sarafim Çiftliğine, kalan birliklerini de geldikçe Maydos bölgesine tertiplemeye başladıBölgeyi gezerek 26 Alayı Seddülbahir, 27Alayı Kabatepe kıyılarına yerleştirdikten sonra Seddülbahire bir de akıncı müfrezesi çıkardı 24-25 Nisan akşamı,çıkarmanın ilk günü, İngiliz ve Anzak kuvvetleri Arıburnundan karaya çıkmaya başlamışlardı Bu bölgede kıyı gözetlemesi yapan bir Türk takımının direnişine karşın, kıyıdan belli bir noktaya kadar ilerlemeyi başardılarBölge yakınlarındaki 27 Alayın ise sahile geniş birşekilde yayılmış olmasıda karşı koymayı oldukça güçleştiriyordu Bu sırada Bigalı köyünde bulunan ordu yedeği 19Tümen Conkbayırı yönünde tatbikat yapmakta idiTop seslerinin duyulmasıyla 19Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Ordudan emir gelmemiş olmasına karşın girişimi ele alıp tüm sorumluluğu yüklenerek,57Alayı bir batarya ile Kocaçimentepe yönünde harekete geçirdiKendisi de durumu izlemek üzere Conkbayırına çıktığında, Arıburnu kesiminden bazı askerlerin çekilmekte olduklarını ve düşman birliklerinin de bunları izlediklerini gördü O anı Mustafa Kemal , Ruşen Eşref Ünaydın ile yaptığı görüşme sırasında şöyle anlatmaktadır:
*Bu esnada Conkbayırının güneyindeki 261 rakımlı tepeden sahilin gözetleme ve korunmasıyla görevli olarak orada bulunan bir müfreze askerin Conkbayırına doğru koşmakta, kaçmakta olduğunu gördüm Bu askerlerin önüne kendim çıkarak:
-Niçin kaçıyorsunuz ? dedim
-Efendim düşman dediler!
-Nerede?
-İşte! diye 261 rakımlı tepeyi gösterdiler
Gerçekten de düşmanın bir avcı kuvveti 261 rakımlı tepeye yaklaşmış ve tam bir serbestlik içinde ileriye doğru yürüyorduŞimdi vaziyeti düşününBen kuvvetleri geride bırakmışım, askerler on dakika istirahat etsin diyeDüşman da bu tepeye gelmişDemek ki düşman bana benim askerlerimden daha yakın! Ve düşman benim yere gelse kuvvetlerim çok kötü bir duruma düşecektiO zaman artık bilemiyorum, bilinçli bir düşünme ile midir, yoksa önsezi ile midir, bilmiyorumKaçan askerlere:
- Düşmandan kaçılmaz, dedim
- Cephanemiz kalmadı, dediler
- Cephaneniz yoksa süngünüz var,dedim
Ve bağırarak bunlara süngü taktırdımYere yatırdımAynı zamanda Conkbayırına doğru ilerlemekte olan piyade alayı ile dağ bataryasının yetişebilen askerlerinin marş marşla benim bulunduğum yere gelmeleri için, yanımdaki emir subayını geriye yolladımBu askerler süngü takıp yere yatınca, düşman askerleri de yere yattıKazandığımız an bu andır*
Bu sırada Türk askerleri mevzi alınca karşı taraf da mevzilenir ve 57Alayın öncü bölüğünün Conk Bayırına yerleşmesi için süre kazanılmış olurBu an Çanakkale Savaşının kilit anıdırÇıkarmanın hızı kesilmiştirDaha sonra, Kolordu Komutanı Esat Paşanın izniyle, 27 Alaydan geri kalan birlikleri de emrine alan Tümen Komutanı Mustafa Kemal, karşı saldırıya geçmek üzere 57Alaya şu emri verir :
* Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorumBiz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir *
25 Nisan 1915 günü, vakit ikindiye yaklaşırken, ilk çıkarma kademesi olan tümenin sahile çıkışı da tamamlanmıştırNe var ki, 27 Alayın birlikleri ve 57 Alayın yaptığı karşı saldırı ile süngü hücumları sonucu Anzaklar çok sayıda kayıp vermiş ve sahile çekilmişler, kritik ve endişeli anlar yaşamaktadırlarGene de gün batarken,Anzak Kolordusunun sahile çıkan Tümeni, Arıburnunun sarp yamaç ve tepelerinde yerleşme olanağı bulurBu tarihten başlayarak harekat, 1915in Ağustos ayına kadar dört ay boyunca, Conkbayırı- Kocaçimentepe-kabatepe bölgelerinde, tarafların karşılıklı saldırı ve özellikle gece yapılan süngü hücumlarıyla, yakın boğuşmalar şeklinde ve çok kanlı çarpışmalarla geçecektir Arıburnunda görev yapan 27 Alayımızın yardımına koşan birliklerimizin bazıları dağılınca, 57 Alayımız daha geniş bir araziye yayılmak mecburiyetinde kaldı dolayısıyla yoğunluğu azaldıKumandanı Kurmay Yarbay Hüseyin Avni şehit olduKumandayı ele alan Kurmay Binbaşı Yusuf Ziyada şehit olunca alay müftüsü Hasan Fehmi kumandan oldu oda şehit düştü Kumandanları şehit düşen birlikler Arıburnu sırtlarında düşmanı durdurmak için canla başla savaşıyorlardıBombalarla düşmana saldıran Nazif Çakmak Fevzi Çakmakın kardeşi şehit düşerken, ardından gelen 57 Alayın 6 Bölüğü ile, Anzak Kolordusunun 3 Alayının 4 Bölüğü süngü ve dipçiklerle birbirlerine girdiler Sisli bir nisan sabahı 57 Alay komutanı araziye yayılmış beyazlıklar görür ve takım komutanına bu beyazların ne olduğunu sorarTakım komutanı, sabahleyin düşmana hücum emrini almış 57 Alayın, Rablerinin huzuruna temiz çıkmak için çamaşırlarını yıkadıklarını söyler bu beyazlıklar, onların ak niyetleridirder
* Mustafa Kemalin ,Yarbay Hüseyin Avni Beyin ve silah arkadaşlarının Türk ulusu için yaptıklarının unutulması mümkün değildir
Sizleri hiç unutmayacağız

Kaynak:
* Çanakkale Tarihi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-25-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Paylaşım için teşekkürler Bir kere resim çok etkileyici evet 57 Alay için bir film bile çekilmişti Allah razı olsun onlardan mekanları cennet olsun
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-25-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Bugun biz turkuz diye gurula haykirabiliyorsak,bunlar allahin izni ile onlarin sayesinde
ellerine saglik

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-25-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

o gün 57 Alay olmasaydı bugün bu rahatlıkta yaşayamazdıkNur içinde yatsınlar
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-25-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Allahım ne güzel atalarımız vardı yaa Allahım hepsine cennetin en güzel yerlerinden mekan versin insanın kendisini tutması imkanısz
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com