Kahraman Vitaminler |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahraman VitaminlerVitaminleri doğal yolla almak en iyisi Fakat ya yeterli olmuyorsa İşte o zaman vitamin haplarından yararlanmakta fayda var Aman dikkat! Bu aylar hastalık ayları Yediklerimize dikkat etmemek, uygun giyinmemek gibi nedenler vücut direncini kırıyor Hastalıktan uzak durmak için beslenmenize özellikle aldığınız vitaminlere özen gösterinVitaminlerin pek çok önemli işlevi ve koruyucu özelliği olan doğal maddeler olduğunu belirten Kadıköy Şifa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr Emel Terzihan bu doğal maddelerin vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan takviye edilmesi gerektiğini söylüyor Özellikle sonbaharda ve kışın Enfeksiyonlardan korunmada beslenmenin birinci derece rol oynadığını belirten Terzihan, vücut direncini arttırmak için protein ve vitamin açısından zengin besinler tüketilmesinin şart olduğunu ifade ediyor Yoğun ekim, hasat sonrası saklama yöntemleri ve olgunlaşma sürecinde müdahale edilmesi yüzünden besinlerin vitamin değerlerinin önemli bir kısmını kaybettiğine dikkat çeken Dr Emel Terzihan ürünlerin toplandıktan hemen sonra yenilmesinin en doğru seçim olduğunu söylüyor Terzihan içinde bulunduğumuz aylarda beslenmeye yönelik şunları anlatıyor: "Özellikle bu aylarda vücut direcini korumak açısından bol protein almalı, A vitamini içeren besinleri soframızdan eksik etmemeli, üç öğün düzenli beslenmeli, bol sıvı alıp, bol bol C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmeliyiz Eğer yeterli miktarda C vitaminini doğal yoldan alamıyorsak C vitaminini ilaç olarak kullanmalıyız Özellikle kış aylarında yeteri miktarda güneş ışınlarından yararlanamadığımızdan özellikle çocuk ve yaşlıların D vitamini gereksinimi artıyor" Hangi vitamin nerede bulunurB1 sebzelerde, tahıllarda, baklagillerde, meyvelerde bulunur B2 sakatatta, süt ve peynirde ve bazı yeşil sebzelerde bulunur Eksikliği görme bozukluklarına, dudak kenarlarında çatlaklada, der ve mukoza hastalıklarına yol açar B6 eksikliğinde dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür Tahıllar, yumurta, et ve ciğer yoğun olarak B6 içerir Sinir hücrelerini kaplayan beyaz bir madde olan miyelinin kaybına neden olarak sinir sistemini zedeleyen ve anemiye yol açan B12 vitamini eksikliği özellikle katı vejeteryan diyet uygulayanlar ve *****iklerde görülür Et, balık, deniz ürünleri ve yumurtada bulunan bu vitamini süt ve süt ürünleri de az miktarda içerir Turunçgiller, brokoli, domates, bibire, karnıbahar ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan C vitamini dokular için kolejen üretimini sağlayı cilt güzelliği için gereklidirA vitamini (retinol) en çok balık ciğerinde, yumurtada, tereyağında ve sarı renkli meyvalarda bulunur Eksikliğinde gece körlüğü, deri lezyonları ve infeksiyonlara karşı dirneç kaybı olur D vitamini hem beslenme hem de güneş ışığı yoluyla alınır Balık ciğerinde, az olarak peynir, süt, tereyağı ve yumurta sarısında bulunur Eksikliği çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde kemiklerin deforme olmasına neden olur Antioksidan etkisi olan, cildi koruyan ve yaşlanma etkilerini geciktiren E vitamin ayçiçek yağında ve yeşil sebzelerde bulunur Kanda pıhtılaşma için gerekli olan K vitalini yeşil yapraklı sebzelerde bulunur Kaynak: Anneyiz |
|