![]() |
İstiklal Harbi'nin En Küçük Askeri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiklal Harbi'nin En Küçük Askeri![]() Nene Hatun, Halide Edip, Erzurumlu Kara Fatma, Adile Onbaşı, Kara Ayşe ve daha nicesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı'nın hikâyesi aslında Çanakkale Savaşı günlerine kadar uzanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() At sırtında geçen ilk günün gecesinde donma tehlikesi atlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEN BABAMLA ÖLMEYE GİDİYORUM, SİZ NEREYE GİDİYORSUNUZ? İstiklal Savaşı başladığında Alay Komutanı Albay Halit'e, Yunan askerleriyle en çetin çarpışmaların yaşandığı Gediz hattını müdafaa görevi verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk askeri Yunan saldırıları karşısında zor anlar yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() Babasına destek olmak isteyen bir çocuğun çırpınışlarının ötesindedir gayreti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İLK İSTİKLAL MADALYASI’NI BU ÇOCUĞA VERELİM Bu kahramanlık hikâyesi Cumhuriyet'in ilânından hemen sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en hararetli tart ışmalarından birine konu olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum Mebusu Celaleddin Arif Bey izahat verilmesini ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bolu Mebusu Tunalı Hilmi Bey araya girer, İstiklal Madalyası’nın da ötesinde küçük Nezahet'in asker yapılmasını, mirimiran (tuğgeneral) rütbesiyle ödüllendirilip, paşa hanım olmasını teklif eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem Kurtuluş Savaşı gazisi babası Albay Hafız Halit Uzel Bey hem kendisi defalarca başvurmasına rağmen İstiklal Madalyası'nı bir türlü alamaz ![]() ![]() ![]() Aradan yıllar geçer ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı şimdi Anadolu yakasındaki Karacaahmet Mezarlığı'nda İstiklal Madalyası sahibi kocası emekli Albay Rıfat Baysel ile yan yana yatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK'TEN İLTİFAT Küçük Nezahet'in birbirinden ilginç anıları da var tabii ki ![]() ![]() ![]() ![]() İlk asker elbisesini 1920'de giyer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASKER KIYAFETLERİ İÇİNDE MİNİK BİR KIZ Asker kıyafetleri içindeki küçük kız Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa'nın da gözünden kaçmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiklal Harbi sona erer, Nezahet Onbaşı babasıyla birlikte İstanbul'da yaşamaya devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okuma sevgisi ve asker olma isteği yüreğinden hiç çıkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı ve ailesi Atatürk'e çok yakın oldukları halde hiçbir zaman alamadıkları İstiklal Madalyası’nı şikâyet konusu yapmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliliğinin yedinci yılında ilk kızı İnci, daha sonra Oya dünyaya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() SON İSTEĞİ TÜRK BAYRAĞINA SARILMAKTI Annesinin son günlerinde yeniden Milli Mücadele günlerini yaşamaya başladığını söyleyen büyük kızı İnci Üçok (Baysel), Nezahet Onbaşı'nın ölüm anını şöyle anlatıyor: "Çok rahatsızlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük kız İnci, "Askerler onun her şeyiydi ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi Felsefe öğretmeni küçük kızı Oya Baysel ise tek bir isteğini yerine getiremediklerini dile getiriyor: "Onun son dakikasına kadar hep yanında olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı 24 Eylül 1993'te GATA'da vefat eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TBMM'NİN İLK İSTİKLÂL MADALYASI TARTIŞMASI Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 140 ![]() ![]() ![]() Gündem Maddesi 4 ![]() - Bursa Mebusu Operatör Emin Beyin, muhtelif harp cephelerinde bilfiil müsademata iştirak eden (çatışmalara katılan) 12 yaşlarındaki Nezahet Hanımın İstiklal madalyasiyle taltif edilmesine dair takriri ![]() Türkiye Büyük Millet Meclisi Riyaseti Celilesine Muhtelif harp cephelerinde bilhassa son Gediz ve İnönü meydan muharebelerinde bilfiil müsademata iştirak ve heran efrat ve hatta zabitanı teşci eden (cesaretlendiren) yetmişinci alay Kumandanı Hafız Halid Beyin kerimesi on iki yaşlarında Nezahet Hanıma ilk İstiklal madalyasının itasını teklif ve teklifi vakım Heyeti Umumiye'nin tasdikina arz edilmesini rica ederim ![]() ![]() CELALEDDİN ARİF BEY (Erzurum) - İzahat verirlerse iyi olur efendim ![]() OPERATÖR EMİN BEY (Bursa) - Efendim, bu Nezahet Hanım denilen küçük hanım, mini mini hanım, sekiz yaşında öksüz kalmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMDİ NAMIK BEY (İzmit)- Efendim Emin Bey biraderimizin buyurdukları Halit Beyle kerimesini bendeniz de tanırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TUNALI HİLMİ BEY (Bolu) - Efendim bendeniz ilk defa olarak olmak üzere Osmanlı tarihinde bir paşa hanım görmek istiyorum ![]() ![]() ![]() REİS - Operatör Emin Beyin teklifi veçhile Nezahet Hanıma ilk İstiklal madalyasının şimdiden tevcihini ![]() ![]() ![]() HAMDİ NAMIK BEY (İzmit) - Efendim izahat vereceğim ![]() ![]() ![]() REİS - Kanunu mahsusu mucibince Divan-ı Riyasete havalesini tensip buyuranlar el kaldırsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DR ![]() ![]() TUNALI HİLMİ BEY (Bolu) - Efendim benim de teklifim nazar-ı dikkate alınsın, mirimiran olsun ![]() MEHMET RAGIP BEY (Amasya) - Aksini reye koymaya mecbursunuz ![]() ![]() YAHYA GALİP BEY (Kırşehir) - Riyasete karşı bu kadar itap edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() REİS - Beyefendi; sükuta davet ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Tartışmalar bu şekilde noktalanır ![]() ![]() *Kaynak TBMM Tutanakları 7 ![]() ![]() İLK HARP HEYECANI Nezahet Hanım Milli Mücadele'ye katılışının ilk safhalarına ait anılarını Tarih ve Coğrafya Dünyası Mecmuası'na şöyle anlatmış: "Gelinkondu Köyü'nde kurduğumuz karargah benim için yeni bir hayata başlangıç teşkil etti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir akşam üstüydü ![]() ![]() ![]() ![]() - Haydi, dedi; benimle gel ![]() -Nereye gidiyoruz? -Askerlikte sual sorulmaz ![]() ![]() -İyi ama ben asker miyim? -Şu dakikadan itibaren askersin ![]() Hiçbir cevap hayatımda bu derece beni sevindirmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bölükler emir aldıktan sonra yürüyüş koluna geçtik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kimsiniz siz? Bu silah sesleri nedir? -Ben Gavur Ali; biz de sizdeniz ![]() ![]() ![]() -Ya duyduğumuz silah sesleri neydi? -Köy kenarından geçiyordum, bizimkiler aşka geldi ![]() -Ben, keyif için mermi yakanlara cephane vermem ![]() ![]() Çeteciler babamın bu sözlerinden memnun olmadılar, homurdana homurdana uzaklaştılar ![]() ![]() ![]() ÇERKES ETHEM SİLAH HEDİYE ETTİ Gelinkondu Köyü'nden şafakla beraber ayrıldık ![]() ![]() ![]() İkinci karargahımızı Geyve Akhisarı'nda kurduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki atlı ile birlikte karargahtan yel gibi uzaklaştık ![]() ![]() ![]() -Bursa grubu, diye bağırdı ![]() -Ne yapacağız şimdi? Diye sordum ![]() -Hiç, dediler; Kuvayı Milliyecidir ![]() ![]() ![]() Atlı grup bize yaklaşınca önlerindeki adam attan indi ![]() -Sen kimsin küçük? -Nezahet ![]() -Baban kim senin? Yanımdaki asker cevap verdi: -Bizim kumandanımız Halit Beyin kızıdır bu ![]() Çete Reisi beni okşadı: -Sen, dedi; iyi bir asker olacaksın ama birşeyin noksan ![]() Üstüme başıma göz gezdirdim; herşeyim tamamdı ![]() -Benim hiçbir şeyim eksik değil ![]() -İyi düşün bakalım küçük ![]() -Herşeyim tamam benim ![]() -O halde nasıl harp edeceksin? Silahsız olduğumu ima etmek istediğini anladım ![]() -Bana göre silah yok ki ![]() ![]() ![]() Güldü: -Ben sana silah bulurum ![]() Sonra adamlarından birini çağırdı ![]() ![]() ![]() -Al bakalım küçük, dedi; işte şimdi tam asker oldun ![]() Görüştüğüm ve bana silah hediye eden bu çete reisinin Çerkes Ethem olduğunu sonradan öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Nezahet Onbaşı'nın bu silahını daha sonra babası Hafız Halit alır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İstiklal Harbi'nin En Küçük Askeri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiklal Harbi'nin En Küçük Askeri![]() Nene Hatun, Halide Edip, Erzurumlu Kara Fatma, Adile Onbaşı, Kara Ayşe ve daha nicesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı'nın hikâyesi aslında Çanakkale Savaşı günlerine kadar uzanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() At sırtında geçen ilk günün gecesinde donma tehlikesi atlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEN BABAMLA ÖLMEYE GİDİYORUM, SİZ NEREYE GİDİYORSUNUZ? İstiklal Savaşı başladığında Alay Komutanı Albay Halit'e, Yunan askerleriyle en çetin çarpışmaların yaşandığı Gediz hattını müdafaa görevi verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk askeri Yunan saldırıları karşısında zor anlar yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() Babasına destek olmak isteyen bir çocuğun çırpınışlarının ötesindedir gayreti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İLK İSTİKLAL MADALYASI’NI BU ÇOCUĞA VERELİM Bu kahramanlık hikâyesi Cumhuriyet'in ilânından hemen sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en hararetli tart ışmalarından birine konu olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum Mebusu Celaleddin Arif Bey izahat verilmesini ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bolu Mebusu Tunalı Hilmi Bey araya girer, İstiklal Madalyası’nın da ötesinde küçük Nezahet'in asker yapılmasını, mirimiran (tuğgeneral) rütbesiyle ödüllendirilip, paşa hanım olmasını teklif eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem Kurtuluş Savaşı gazisi babası Albay Hafız Halit Uzel Bey hem kendisi defalarca başvurmasına rağmen İstiklal Madalyası'nı bir türlü alamaz ![]() ![]() ![]() Aradan yıllar geçer ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı şimdi Anadolu yakasındaki Karacaahmet Mezarlığı'nda İstiklal Madalyası sahibi kocası emekli Albay Rıfat Baysel ile yan yana yatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK'TEN İLTİFAT Küçük Nezahet'in birbirinden ilginç anıları da var tabii ki ![]() ![]() ![]() ![]() İlk asker elbisesini 1920'de giyer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASKER KIYAFETLERİ İÇİNDE MİNİK BİR KIZ Asker kıyafetleri içindeki küçük kız Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa'nın da gözünden kaçmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiklal Harbi sona erer, Nezahet Onbaşı babasıyla birlikte İstanbul'da yaşamaya devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okuma sevgisi ve asker olma isteği yüreğinden hiç çıkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı ve ailesi Atatürk'e çok yakın oldukları halde hiçbir zaman alamadıkları İstiklal Madalyası’nı şikâyet konusu yapmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliliğinin yedinci yılında ilk kızı İnci, daha sonra Oya dünyaya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() SON İSTEĞİ TÜRK BAYRAĞINA SARILMAKTI Annesinin son günlerinde yeniden Milli Mücadele günlerini yaşamaya başladığını söyleyen büyük kızı İnci Üçok (Baysel), Nezahet Onbaşı'nın ölüm anını şöyle anlatıyor: "Çok rahatsızlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük kız İnci, "Askerler onun her şeyiydi ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi Felsefe öğretmeni küçük kızı Oya Baysel ise tek bir isteğini yerine getiremediklerini dile getiriyor: "Onun son dakikasına kadar hep yanında olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezahet Onbaşı 24 Eylül 1993'te GATA'da vefat eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TBMM'NİN İLK İSTİKLÂL MADALYASI TARTIŞMASI Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 140 ![]() ![]() ![]() Gündem Maddesi 4 ![]() - Bursa Mebusu Operatör Emin Beyin, muhtelif harp cephelerinde bilfiil müsademata iştirak eden (çatışmalara katılan) 12 yaşlarındaki Nezahet Hanımın İstiklal madalyasiyle taltif edilmesine dair takriri ![]() Türkiye Büyük Millet Meclisi Riyaseti Celilesine Muhtelif harp cephelerinde bilhassa son Gediz ve İnönü meydan muharebelerinde bilfiil müsademata iştirak ve heran efrat ve hatta zabitanı teşci eden (cesaretlendiren) yetmişinci alay Kumandanı Hafız Halid Beyin kerimesi on iki yaşlarında Nezahet Hanıma ilk İstiklal madalyasının itasını teklif ve teklifi vakım Heyeti Umumiye'nin tasdikina arz edilmesini rica ederim ![]() ![]() CELALEDDİN ARİF BEY (Erzurum) - İzahat verirlerse iyi olur efendim ![]() OPERATÖR EMİN BEY (Bursa) - Efendim, bu Nezahet Hanım denilen küçük hanım, mini mini hanım, sekiz yaşında öksüz kalmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMDİ NAMIK BEY (İzmit)- Efendim Emin Bey biraderimizin buyurdukları Halit Beyle kerimesini bendeniz de tanırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TUNALI HİLMİ BEY (Bolu) - Efendim bendeniz ilk defa olarak olmak üzere Osmanlı tarihinde bir paşa hanım görmek istiyorum ![]() ![]() ![]() REİS - Operatör Emin Beyin teklifi veçhile Nezahet Hanıma ilk İstiklal madalyasının şimdiden tevcihini ![]() ![]() ![]() HAMDİ NAMIK BEY (İzmit) - Efendim izahat vereceğim ![]() ![]() ![]() REİS - Kanunu mahsusu mucibince Divan-ı Riyasete havalesini tensip buyuranlar el kaldırsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DR ![]() ![]() TUNALI HİLMİ BEY (Bolu) - Efendim benim de teklifim nazar-ı dikkate alınsın, mirimiran olsun ![]() MEHMET RAGIP BEY (Amasya) - Aksini reye koymaya mecbursunuz ![]() ![]() YAHYA GALİP BEY (Kırşehir) - Riyasete karşı bu kadar itap edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() REİS - Beyefendi; sükuta davet ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tartışmalar bu şekilde noktalanır ![]() ![]() *Kaynak TBMM Tutanakları 7 ![]() ![]() İLK HARP HEYECANI Nezahet Hanım Milli Mücadele'ye katılışının ilk safhalarına ait anılarını Tarih ve Coğrafya Dünyası Mecmuası'na şöyle anlatmış: "Gelinkondu Köyü'nde kurduğumuz karargah benim için yeni bir hayata başlangıç teşkil etti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir akşam üstüydü ![]() ![]() ![]() ![]() - Haydi, dedi; benimle gel ![]() -Nereye gidiyoruz? -Askerlikte sual sorulmaz ![]() ![]() -İyi ama ben asker miyim? -Şu dakikadan itibaren askersin ![]() Hiçbir cevap hayatımda bu derece beni sevindirmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bölükler emir aldıktan sonra yürüyüş koluna geçtik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kimsiniz siz? Bu silah sesleri nedir? -Ben Gavur Ali; biz de sizdeniz ![]() ![]() ![]() -Ya duyduğumuz silah sesleri neydi? -Köy kenarından geçiyordum, bizimkiler aşka geldi ![]() -Ben, keyif için mermi yakanlara cephane vermem ![]() ![]() Çeteciler babamın bu sözlerinden memnun olmadılar, homurdana homurdana uzaklaştılar ![]() ![]() ![]() ÇERKES ETHEM SİLAH HEDİYE ETTİ Gelinkondu Köyü'nden şafakla beraber ayrıldık ![]() ![]() ![]() İkinci karargahımızı Geyve Akhisarı'nda kurduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki atlı ile birlikte karargahtan yel gibi uzaklaştık ![]() ![]() ![]() -Bursa grubu, diye bağırdı ![]() -Ne yapacağız şimdi? Diye sordum ![]() -Hiç, dediler; Kuvayı Milliyecidir ![]() ![]() ![]() Atlı grup bize yaklaşınca önlerindeki adam attan indi ![]() -Sen kimsin küçük? -Nezahet ![]() -Baban kim senin? Yanımdaki asker cevap verdi: -Bizim kumandanımız Halit Beyin kızıdır bu ![]() Çete Reisi beni okşadı: -Sen, dedi; iyi bir asker olacaksın ama birşeyin noksan ![]() Üstüme başıma göz gezdirdim; herşeyim tamamdı ![]() -Benim hiçbir şeyim eksik değil ![]() -İyi düşün bakalım küçük ![]() -Herşeyim tamam benim ![]() -O halde nasıl harp edeceksin? Silahsız olduğumu ima etmek istediğini anladım ![]() -Bana göre silah yok ki ![]() ![]() ![]() Güldü: -Ben sana silah bulurum ![]() Sonra adamlarından birini çağırdı ![]() ![]() ![]() -Al bakalım küçük, dedi; işte şimdi tam asker oldun ![]() Görüştüğüm ve bana silah hediye eden bu çete reisinin Çerkes Ethem olduğunu sonradan öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Nezahet Onbaşı'nın bu silahını daha sonra babası Hafız Halit alır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|