|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bin, büreyde, hasîb, resulullahın, sancaktarı |
![]() |
Resûlullahın Sancaktarı: Büreyde Bin Hasib |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resûlullahın Sancaktarı: Büreyde Bin HasibEshâb-ı kirâmın büyüklerinden olup, Horasan taraflarında vefât eden en son sahâbîdir ![]() ![]() Resûlullah efendimiz, beraberinde Ebû Bekir-i Sıddîk ve onun azadlı kölesi Amir bin Fuheyre olduğu hâlde Medîne-i münevvereye doğru gidiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() İçimiz serinledi Hicret yolu üzerinde bulunan kabîleler, bu iş için seferber olmuşlardı ![]() ![]() - Sen kimsin? - Büreyde ![]() Bu cevap üzerine Resûlullah, Hazret-i Ebû Bekir'e dönüp buyurdu ki: - Yâ Ebâ Bekir, içimiz serinledi ve iyi oldu ![]() Sonra tekrar Büreyde bin Eslem'e dönerek sordu: - Kimlerdensin? - Eslem kabîlesindenim ![]() - Selâmetteyiz ![]() - Sehm kolundan ![]() - Yâ Ebâ Bekir senin nasîbin çıktı ![]() - Ya sen kimsin? - Allahü teâlânın Resûlü Muhammed'im ![]() ![]() Bunun üzerine Büreyde ve yanındakiler, Eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh [Ben şehâdet ederim ki, Allahü teâlâdan başka ilâh yoktur ![]() ![]() - Allahü teâlâya hamd ve senâlar olsun ki, bizler zorla değil, isteyerek Müslüman olduk ![]() Büreyde ve yanındakilerin elinde az miktarda süt vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Büreyde ertesi gün Peygamber efendimize dedi ki: - Yâ Resûlallah yanınızda sancak olmadan Medîne'ye teşrif etmemiz uygun değildir ![]() Daha sonra başındaki sarığı sancak gibi, mızrağın ucuna bağladı ![]() Büreyde hazretleri Medîne-i münevvereye kadar Resûlullahın önlerinde, Livâ-i Muhammedîyi, ya'nî sancağı taşımıştır ![]() Hayatım at sırtındadır Hazret-i Büreyde, Resûlullah efendimiz ile beraber birçok savaşlara katılmış, Mekke'nin fethinde bulunmuştur ![]() ![]() Hazret-i Büreyde Resûlullahın son zamanlarında Üsâme kumandasında Şam tarafına gönderdiği orduda da sancak taşımıştır ![]() ![]() Büreyde hazretleri demiştir ki: - Benim damarlarımda cihâd kanı akmaktadır ![]() ![]() 683 tarihinde, Yezid zamanında vefât etti ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|