Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
basra, körfezi

Basra Körfezi...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Basra Körfezi...

Basra Körfezi (Farsça: ???? ???? Halîc-e Fars; Arapça: ?????? ?????? El khalij'al-arab) ya da tarihsel adıyla Pers Körfezi, Arabistan Yarımadası ile İran arasındaki körfez Zengin petrol ve doğal gaz yataklarıyla bilinir

Basra Körfezi'ne kıyısı olan ülkeler

Etimoloji

Ana madde: Basra Körfezi adlandırma sorunu
Körfezin tarihsel adı "Pers Körfezi"dir Ama körkezin Pers kıyılarının Arap fethileriyle ele geçmesi ve Arap denizcililerin Afrika kıtasında koloniler kurabilecek kadar gelişmesi sonucu "Arap Körfezi" tanımı doğmuştur Körfezin, Türkçe adı ise, İzmir, Antalya veya İskenderun Körfezinde olduğu gibi körfezin kıyısındaki en gelişmiş yerleşim yeri olan Basra kentinden dolayı "Basra Körfezi"dir İran, Pers ismini korumak için "Milli Pers Körfezi Günü" ilan etmiştir Ama özellikle körfezin Arap ülkeleri tarafından "Arap Körfezi" ismi hala kullanılmaktadır BM ise Pers Körfezi ismine destek vermiştir

8-9 yüzyıla ait Basra Körfezi Haritası

Coğrafya

Körfezin sıcak suları Hürmüz Boğazı kanalıyla Umman Denizi ve Hint Okyanusu'na karışır Kuzeydoğuda Şattülarab (Ervend) ırmağı ağzından başlayan ve Güneydoğuda Hürmüz Boğazı'na kadar uzanan Basra Körfezi'nin uzunluğu yaklaşık olarak 805 km’dir Genişliği yaklaşık 280 km derinliği ise ortalama 40-50 m arasında değişmektedir Derinliğin en fazla olduğu ve 100 metreye ulaştığı yer Hürmüz Boğazı'dır

Basra Körfezi'nin kıyıları, İran'ın güneybatı sınırlarından Bender Abbas'a, Kuveyt'e, Suudi Arabistan'ın Kuveyt sınırlarından Khobar'a, Bahreyn'e, Katar'a (Doha'ya da kıyısı var), Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Umman'a ve Maskat'a hatta Pakistan'ın bir kısmına kadar uzanmaktadır

Tarih

1980 ile 1988 arasında süren İran-Irak Savaşı'nın odak noktasıdır 1991 yılında Körfez Savaşı'nda temel olmuştur

Bir kum fırtanısı altında Basra Körfezi'nin uydudan görünümü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com