Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devrinin, genel, lale, özellikleri

Lale Devri'nin Genel Özellikleri

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lale Devri'nin Genel Özellikleri

1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlasmasından 1730 yılındaki "Patrona Halil isyanı"na kadar geçen döneme Lale Devri denir Bu dönemin padisahı III Ahmet, Sadrazamı Nevsehirli Damat ibrahim Pasa'dır

Lale Devrinin Genel Özellikleri
Bu dönemde Avrupa ile savas yasanmamıs, barıs içinde yasamak fikri ortaya çıkmıstır Osmanlı Devleti Avrupa'yı daha iyi tanıyabilmek için Paris, Londra gibi sehirlere elçiler göndermistir Bu devirdeki diğer yenilikler ve ıslahatlar sunlardır:

Matbaa kuruldu (Sait Efendi ve ibrahim Müteferrika tarafından 1727'de İstanbul'da kuruldu Matbaada basılan ilk eser Vankulu Lügatı'dır)
Yeniçerilerden bir itfaiye bölüğü olusturuldu
Yalova'da kağıt, istanbul'da kumas ve çini fabrikaları kuruldu
Yeni Kütüphaneler açıldı Doğu ve batı eserleri tercüme edildi
Çiçek asısı yaygınlık kazandı
Lağımcı ve Humbaracı ocaklarında ıslahatlar yapıldı
Mimarlık, resim ve minyatür sanatları gelisti

Lale Devrinin Sona Ermesi
Halkın büyük bir kısmı zor durumdayken istanbul'da bazı devlet büyüklerinin rahat bir yasam sürdürmeleri, eğlenceye düskünlükleri huzursuzluklara sebep oluyordu Patrona Halil isimli bir yeniçeri bu durumdan memnun olmayanları yanına alarak isyan çıkardı isyan sonucu Nevsehirli Damat ibrahim Pasa ve yakınları öldürüldü Padisah III Ahmet tahttan indirildi, yerine I Mahmut getirildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com