Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mahidevran, mustafa, oğlu, sultan

Mahidevran Sultan Oğlu Mustafa

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mahidevran Sultan Oğlu Mustafa

Şehzade Mustafa (d1515, ö1553) Hürrem Sultan'ın Kanuni'yi tahttan indirme planları yaptığı gerekçesiyle boğdurtarak öldürttüğü ve Mahidevran Sultan'ın doğurduğu tek şehzadedir

Şehzade Mustafa Olayı

1553'te Şehzade Mustafa olayı yaşandı Şehzade Mustafa yetişkinliğe ulaşınca Osmanlı geleneğine uyarak Amasya'ya vali olarak gönderildi Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Amasya 'ya gitti Şehzade Mustafa'nın I Süleyman'ın en büyük oğlu olması ve sevilen bir şehzade olması nedeniyle babasından sonra tahta çıkması bekleniyordu Bir süre sonra Kanuni onu büyük bir tehlike olarak görmüş ve 1553 yılında Ereğli ovasında boğdurmuştur

Bazı yazarlar Mustafa'yı, bazıları I Süleyman'ı bir kısmı ise Hürrem Sultan ve Damat Rüstem Paşa'yı eleştirir

Kanıtlanamamış bir iddiaya göre onun ölümünden sonra Düzmece Mustafa denen olay gerçekleşmiştir Onun padişah olmasını isteyenler (Düzmece Mustafa Kuvvetleri) isyan çıkarmıştır Hatta kardeşi Bayezıd'ın da o isyanda olduğu gerekçesiyle Kütahya'ya sürgün edildiği söylenmektedir Bilinen ise bir süre sonra ise Şehzade Bayezit'in ayaklandığı ve İran'a gittiğidir İran Şahı ise barışı bozmamak için şehzadeyi öldürmüştür Bu olayda bazı yazarlar Şehzadeyi haksız bulurken, bazı yazarlar II Selim'i bazı yazarlar ise Safevi Devleti'ni tahtta şehzade bırakmamak amacıyla komplo kurduğunu belirtir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com