Çikolata Ve Kestaneli Buche De Noel – Kütük Pasta |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çikolata Ve Kestaneli Buche De Noel – Kütük PastaÇikolatalı Genoise Kek tarif Martha Stewart Living Aralık 2003 sayısından alınmıştır Malzemeler 26*36 cm ebadında bir adet kek için
Yapılışı [*]Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın 26*36 cm’lik 2 cm kalınlığındaki bir fırın tepsisini yağlayın ve parşömen kağıdı serin Kağıdı da hafifçe yağlayın ve unlayın[*]Bir kaba un ve kakaoyu iki kez eleyin ve bir kenara ayırın[*]Ufak boy bir tencerede tereyağını düşük ısıda eritin, üzerinde oluşan beyaz tabakayı bir kaşık yardımıyla atıp erimiş yağı ayrı bir kaba alın ve oda sıcaklığında bekletin[*]Isıya dayanıklı orta boy bir kapta yumurtaları ve şekeri çırpın Bu çırptığınız karışımı içinde hafif fokurdayan su dolu olan bir tencereye oturtup (kabın altı suya değmeyecek- benmari usulü) karışım ısınıp bütün şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin Ardından tencerenin üzerinden alıp karışım 3 katına çıkana kadar çırpmaya devam edin Vanilya özütünü ekleyip 2-3 dakika daha çırpın[*]3 seferde un ve kakao karışımını tekrar elekten geçirerek azar azar bu karışıma ekleyin ve her ekleyişte kabarmış olan yumurtalı karışımı söndürmemeye dikkat ederek bir spatula yardımıyla karıştırın Tarifte en çok dikkat edilmesi gereken yer burası Karıştırmak derken çorba karıştırmak gibi düşünmeyin Spatulayı kabın sizden uzak olan tarafından sokup yavaşça kabın altından ve ardından size yakın olan tarafından çıkartın Bu işlemi tekrarlarken bir elinizle de kabı kendi etrafında döndürün ve her eklemede un ve kakao tam anlamıyla karışana kadar devam edin Bir anlamda karışımın sadece etrafını karıştırmış oluyoruz Böylelikle karışım sönmemiş oluyor Un ve kakaonun 3 seferinde eritilmiş tereyağı da onunla birlikte ekleyin ve tamamen yedirene kadar karıştırın[*]Ardından karışımı fırın tepsisine döküp (eğer karıştırma kabının altında tereyağı kaldıysa bırakın, karışıma yedirilmiş miktar yeterli olacaktır) üzerini düzleyin ve iki elinizle 2-3 santim havaya kaldırıp tezgahın üzerine bırakın Bu işlem karışımın içindeki hava kabarcıklarını dışarıya atar Bu işlemi 2-3 kere tekrarlayın[*]Keki önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin Fazla pişirirseniz kek çatlayacaktır, dikkat![*]Fırından aldığınız kek biraz soğuyunca (yaklaşık 15-20 dakika) parşömen kağıdıyla beraber kalıptan çıkarıp üzerine çok az pudra şekeri veya kakao serpin Islatıp sıktığınız nemli bir mutfak havlusunu tezgaha serip keki de (parşömenli kısmı alta gelecek şekilde) bunun üzerine koyun ve parşömen kağıdından yardım alarak kekin uzun kenarından başlayarak rulo halinde yuvarlayın (yuvarlarken bir yandan da parşömen kağıdını soyuyor olacaksınız) Ardından mutfak havlusuna da sarıp buzdolabında minimum 30 dakika boyunca soğumaya bırakın Ben ertesi güne kadar beklettiğim için açarken biraz sorun yaşadım Çikolata Ganaj ve Kestaneli Dolgu Malzemeler Yaklaşık 3 su bardağı ganaj ve 1 su bardağı kestaneli dolgu için
[*]Çikolatayı doğrayıp ısıya dayanıklı bir kaba koyun Ufak boy bir tencerede kremayı kaynama noktasına getirip ardından çikolatanın üzerine dökün 1 dakika bekleyip çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın Buzdolabında soğumaya bırakın Tarifi aynı gün içerisinde yapıyorsanız ganaj buzdolabında beklerken katılaşmayacaktır ama benim gibi sonradan kullanmak üzere hazırlayıp saklayacaksanız, kullanacağınız zaman sıcak su dolu bir kapta bekleterek oda ısısına getirebilirsiniz[*]Kestaneleri süzüp bir mutfak robotundan geçirip püre haline getirin ve ufak boy bir kaba aktarın Mantar ve Meşe Palamudu Süslemeler Malzemeler 3?er adet mantar ve meşe palamudu için
[*]Mantarlar için, badem ezmesinden ufak parçalar kopartıp yuvarlayın ve ikiye kesin Bu kestiğiniz baş kısımlarını azıcık düzleyip parmağınızla altında hafif boşluklar açın Yine ufak badem ezmesi parçalarını elinizde silindir şeklinde yuvarlayarak mantarların alt kısımlarını hazırlayın ve bu parçaları birleştirin[*]Meşe palamutları için, 3 çay kaşığı kadar badem ezmesini kakaoyla karıştırıp elinizde yoğurun ve 3 ufak top haline getirip düzleyin Ortalarına delik açıp kuru incirlerin tepesindeki ufak saplara geçirin Rendenin en ufak gözleri veya bir kürdan yardımıyla delikler açın Son haline getirmek için [*]Kekinizi buzdolabından alıp açın ve kenarlarından 2?şer santim boşluk kalacak şekilde ganajın yarısını üzerine yayın Onun üzerine de kestaneli dolguyu yayın Keki tekrar yuvarlayıp birleşme noktası alta gelecek şekilde servis tabağına alın Kekin ön tarafını 45 derecelik bir açıyla 3-4 santim kalınlığında kesin ve kekin ortasına doğru tepesine yerleştirin Buzdolabında biraz soğumaya bırakın[*]O sırada ganajın geri kalan yumuşak tereyağı kıvamına gelene kadar çırpınKekin tepesine ve yanlarına spatula yardımıyla sürüp tekrar buzdolabına koyun Yaklaşık yarım saaat sonra katılaşmış olan ganajın üzerine ağaç gövdesini anımsatacak şekilde bir çatal yardımıyla çizikler atın (veya daha ufak bir spatulayla boydan boya derin izler yapın)[*]Yanlarına mantar ve meşe palamutlarını dizip servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında bekletin |
|