|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hadisler, iyilik, kütübi, müteferrik, sitte, üzerine |
![]() |
Kütüb-İ Sitte Hadisler - İyilik Üzerine Müteferrik Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kütüb-İ Sitte Hadisler - İyilik Üzerine Müteferrik HadislerİYİLİK ÜZERİNE MÜTEFERRİK HADİSLER 183 - Safvân İbnu Süleym (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz ![]() Buhârî, Nafakât 1, Edeb 25, 26; Nesâî, Zekât 78, (5, 86, 87); Müslim, Züd 41, (2982); Tirmizî, Birr 44, (1970) ![]() 184 - Amr İbnu'l-Âs (radıyallahu anh) anlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Hibe 35; Ebu Dâvud, Zekat 42, (1683) ![]() 185 - Ebu Musa (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Her Müslümanın sadaka vermesi gerekir" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Zekât 30, Edeb 33; Müslim, Zekât 55, (1008) ![]() 186 - Yine Buhârî ve Müslim, Ebu Hüreyre'den (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Cihâd 72, 128, Sulh 33; Müslim, Müsâfirîn 84, (720), zekât 56, (1009) ![]() 187 - Hakîm İbnu Hizâm (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resûlü, dedim, cahiliye devrinde yaptığım hayırlar var: Dua, köle âzad etme, sadaka vermek gibi, bana bunlardan bir sevab gelecek mi?" "Sen dedi, zaten, daha önce yaptığın bu iyiliklerin hayrına Müslüman olmuşsun ![]() Buhârî, Zekât 24, Büyü 100, İtk 12, Edeb 16; Müslim, İman 194-196, (123) ![]() Bir diğer rivayette der ki: Dedim ki: "Allah'a kasem olsun, İslâm'da yaptıklarımdan hiçbirini eksik bırakmadan, câhiliye devrinde hepsini yapmıştım ![]() Diğer bir rivayette Hâkim'in câhiliye devrinde yüz köle âzad ettiği, yüz deve yükü mal tasadduk ettiği, Müslüman olunca da aynı miktarda hayır yaptığını belirtir ![]() 188 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, İman 365, (214) ![]() 189 - Ebu Zerr (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Yapılan hayırdan (ma'ruf) hiçbir şeyi küçük bulup hakir görme, kardeşini güler yüzle karşılaman bile olsa (bunu ehemmiyetsiz görüp ihmâl etme)" Müslim, Birr 144, (2626) ![]() 190 - Huzeyfe (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Her bir ma'ruf sadakadır" Buhârî, Edeb 33; Müslim, Zekât 52, (1005); Ebu Dâvud, Edeb 68, (4947); Tirmizî, Birr 45, (1971) ![]() Bu hadisi Tirmizî, Hz ![]() ![]() 191 - Adiy İbnu Hâtim (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Sizden herkese Rabbi, aralarında bir tercüman olmaksızı, doğrudan doğruya hitab edecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Rikâk 49, 51, Tevhid 36, 24, Zekât 9, Menâkıb 25, Edeb 34; Müslim, Zekât 67, (1016); Timizî, Kıyamet 1, (2427) ![]() 192 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bilin ki, bir ev halkına, sütünden ve yününden istifâde etmeleri için, akşam ve sabah bol süt veren devesini, geçici olarak bağışlayan kimsenin ecri cidden büyüktür ![]() Müslim, Zekât 73, (1019) ![]() |
![]() |
![]() |
|