![]() |
Talhâ Bin Ubeydullah |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Talhâ Bin UbeydullahTalhâ Bin Ubeydullah İlk Müslüman olanlardan ![]() Hazret-i Talhâ bin Ubeydullah, Resûlullah efendimizin; "Talhâ ve Zübeyr, Cennette komşularımdır" hadîs-i şerifiyle medhedilen sahâbidir ![]() Hazret-i Talhâ, ticâretle uğraştığı için sık sık Mekke dışına çıkardı ![]() ![]() - Panayıra gelenlere sorun; içlerinde Mekke'den gelen var mı? diye seslendi ![]() - Evet, ben Mekkeliyim, dedi ![]() - Ahmed zuhûr etti mi? - Ahmed kimdir? - Abdullah bin Abdülmuttalib'in oğludur ![]() ![]() ![]() ![]() Olan bir şey var mı? Râhibin sözleri Hazret-i Talhâ'nın kalbine yer etti ![]() - Olan biten bir şey var mı? diye sordu ![]() - Evet var ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine doğruca Hazret-i Ebû Bekir'in yanına gitti ![]() - Sen Muhammed aleyhisselâma tâbi' mi oldun? diye sordu ![]() - Evet, tâbi oldum ![]() ![]() Bunun üzerine Talha bin Ubeydullah, râhibin söylediklerini anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() Talhâ bin Ubeydullah, Müslüman olduğu zaman, en yakın akrabâları dâhil olmak üzere Mekke müşriklerinden çok işkence gördü ![]() ![]() ![]() ![]() Nevfel bin Huveylid bin Adeviyye, adamları ile birlikte Hazret-i Ebû Bekir ve Hazret-i Talhâ'yı yakalayarak iple bağladılar ve işkence yaptılar ![]() ![]() ![]() Dînimden dönmem Hazret-i Me'sûd bin Hırâş, gördüğü bir hâdiseyi şöyle nakleder: Safâ ile Merve arasında dolaşırken, elleri boynuna bağlı ve kalabalık bir grup tarafından tâkib edilen bir delikanlı gördüm ![]() - Bu kimdir, hangi suçu işledi de böyle bağladınız? - Bu Talhâ bin Ubeydullah'dır ![]() ![]() - Ya şu kadın kim ? - Onun annesi Sa'ba binti Hadramî'dir ![]() Talhâ bin Ubeydullah, bütün bu akıl almaz sıkıntılara göğüs geriyor: - Beni öldürseniz de dinimden asla dönmem, diye karşılık veriyordu ![]() Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebû Bekir'le, Medine-i münevvereye hicret buyurduğu zaman, Hazret-i Talhâ ticâret için Şam'a gitmiş ve dönerken Medîne'ye uğramıştı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|