![]() |
Abdullah Bin Atîk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin AtîkAbdullah Bin Atîk Medîneli ilk Müslümanlardan ![]() Medîne’de, hicretten önce Hazret-i Es’ad bin Zürâre’nin ve Peygamberimiz tarafından oraya Kur’ân-ı kerîmi ve İslâmiyeti öğretmek için gönderilen Hazret-i Mus’ab bin Umeyr’in tebliğ hizmetleri sebebiyle birçok kimse îmân etmişti ![]() ![]() Hazret-i Abdullah bin Atîk, Bedir ve Uhud harplerinde, Resûlullahın yanında birçok hizmetlerde bulunmuştur ![]() ![]() Her hususta yardımcı oldular Mekke’de müşriklerin zulmünden kurtulmak için Peygamberimiz ve Müslümanlar Medîne’ye hicret etmişlerdi ![]() ![]() Öteden beri bunlara düşman olan Yahûdilerin kini, İslâm düşmanlığı ile birleşmişti ![]() ![]() Hayber Yahûdilerinin reisi olan Ebû Râfi, azılı İslâm düşmanı birisi idi ![]() ![]() ![]() Zengin olduğu için, Resûlullahın düşmanlarına dünyalık yardım da yapıyordu ![]() Eshâb-i kirâm, kendilerine yapılan sıkıntıya katlanıyor, fakat Resûlullaha verilen rahatsızlığa bir türlü râzı olamıyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz izin vererek, başlarına Hazret-i Abdullah bin Atîk’i emîr tâyin etti ![]() ![]() Ebû Râfi’nin kendisine âit muhkem bir kalesi vardı ![]() ![]() Kaleye yaklaştıklarında, Hazret-i Abdullah arkadaşlarına dedi ki: - Siz burada kalın, kaleye yaklaşmayın! Ben kalede kalan birisiymiş gibi, içeri girmeye çalışayım ![]() Herkes içeri girsin! Kale kapısına iyice yaklaştığında, kapılar kapanmak üzere idi ![]() ![]() - Herkes içeri girsin, kapıları kapatıyorum, sonra dışarıda kalırsınız! Bu fırsatı iyi değerlendiren Hazret-i Abdullah, hemen içeri girdi ![]() İçeri girince, ahıra girip saklandım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Râfi’nin, sohbet ettiği yerden ayrılmasını bekledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir şey mi istediniz? Odası karanlık olduğu için, yatanlardan hangisinin olduğunu anlayabilmek için, “Yâ Ebâ Râfi” diye seslendim ![]() ![]() ![]() ![]() “Yetişin, birisi beni öldürmek istiyor!” diye bağırdı ![]() - Yâ Ebâ Râfi, birşey mi istediniz? - Canı Cehenneme! Sen seslenmeden önce birisi gelip, beni oda içinde kılıçla yaraladı! Artık hedefimi tam tesbit etmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük acılar içinde kıvrana kıvrana beklemeye başladım ![]() - Ey Hicaz halkı! Büyük tâcir Ebû Râfi, odasında öldürülmüş olarak bulundu ![]() Ebû Râfi’nin işi tamam! Artık maksat hâsıl olmuştu ![]() ![]() - Artık kurtulduk! Ebû Râfi’nin işi tamam! Hep beraber, Resûlullahın huzûruna varıp, müjdeyi verdik ![]() ![]() - Ayağını uzat! Ben de, ayağımı uzattım ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Abdullah bin Atîk, bu seriyyesinden sonra, Hayber’in fethine katılarak, burada da büyük yararlıklar gösterdi ![]() ![]() Abdullah bin Atîk hazretleri, mürtedlerle yapılan savaşta çok özlediği şehîdlik rütbesine kavuştu ![]() |
![]() |
![]() |
|