Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ali, bin, çocukluğu, doğumu, ebu, talib

Ali Bin Ebu Talib (Doğumu Ve Çocukluğu)

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ali Bin Ebu Talib (Doğumu Ve Çocukluğu)

Mekke'de, Fil Yılı'nın (Amm’ul- Fil) 30 ayının 13 ya da Recep ayının 13 günü, bir başka görüşe göre de Zilhicce ayının yedinci günü, Kabe’nin içinde dünyaya geldi (MS 599) Annesi Fatıma Ali'yi doğurmak üzere iken Kabe duvarına dayandı Bu esnada duvarın yarıldığına ve bir sesin içeri gelmesini söylediğine inanılır[12] Dördüncü gün dışarı çıktığında Fatıma'nın kucağında bir erkek çocuğu vardır Ebu Talib ve ailesine müjde verilir, Muhammet herkesten önce gelerek bebeği kucağına alır ve Ebu Talib'in evine kadar kucağında taşır (o sıralarda Muhammet eşi Hatice bint Hüveylid ile birlikte amcasının evinde kalmaktadır[13] ve evliliğinin henüz ikinci ya da üçüncü yılındadır [14])

Alevîlik'te ve Şiîlik'te önemli bir yere sahip olan Zülfikar isimli kılıcın temsîlî bir resmi

İsmi
Bebeğin ismini kimin verdiği konusunda iki farklı görüş vardır; birincisi Ebu Talib'e bu ismin ilham olduğu[15], daha çok kabul gören ikincisi ise bebeğe bu ismi Muhammet'in verdiğidir[2][16]

Annesi
Ana madde: Fatıma bint Esed
Ali'nin annesi, Muhammet'in dedesi olan Abdülmuttalib'in (Şeybe bin Haşim) kardeşi olan Esed bin Haşim'in kızıdır Abdülmuttalib öldüğünde, öksüz ve yetim Muhammet'e annelik eden onu koruyup kollayan ve İslam Peygamberi'nin ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den ardından müslüman olan ikinci kadındır

Babası
Ana madde: Ebu Talib bin Abdülmuttalib
Ali'nin babası, Kureyş'in mutlak liderliğini babası Abdülmuttalib'den (Şeybe bin Haşim) devralan Ebu Talib idi Ebu Talib, dedesinin ölümü sonrası kimsesiz kalan Muhammet'i himayesine aldı ve ölümüne dek (43 yıl boyunca) himayesini sürdürdü Muhammet (sav )peygamberliğini ilan ettiğinde ise Kureyş, Ebu Talib'in ölümüne değin, kendisinden çekinmiş ve Muhammet'e zarar vermeye cesaret edememişlerdir[17]

Çocukluğu
Ali'nin çocukluk dönemi, İslâm peygamberinin çocukluk döneminin geçtiği evde geçmiştir Her ikisi de Ebu Talib'i bir baba ve yönetici olarak tanıyorlardı; Fatıma bint Esed'e de anne diyorlardı Bu ortamın, onun yetişmesinde çok önemli bir yeri olmuştur Muhammet büyüdüğünde, bir kuraklık Mekke'yi sarmıştı, amcasının birer çocuğunu kendi yanlarına alarak onun ekonomik sıkıntısını hafifletmek istediğini bir diğer amcası Abbas'a bildirdi ve Abbas Cafer'i, Muhammet'se Ali'yi büyütmek üzere yanlarına aldılar[18] Ali, hutbelerinin, sözlerinin ve emirlerinin toplandığı kitabı olan Nechül Belağa'da o günleri şöyle anlatır:
"Çocuktum henüz, o beni bağrına basar, yatağına alırdı, beni koklardı, lokmayı çiğner, ağzıma verir yedirirdi Ben de her an, devenin yavrusu, nasıl anasının ardından giderse, onun ardından giderdim; o her gün bana huylarından birini öğretir ve ona uymamı buyururdu Her yıl Hira Dağı'na çekilir, kulluğa koyulurdu Onu ben görürdüm, başkası görmezdi" [19]
Yine dönemin bir başka kaydına göre, Muhammet, Ali'yi omzuna alır Mekke'nin dağlarında, vadilerinde ve sokaklarında dolaştırırmış[20]

Müslüman oluşu
Şii ve Alevi inançlarına göre Ali, Müslümanlar arasında ilk iman getiren, 'Kâbe'de dünyaya gelen tek insan'dır Sünni inancına göre ise, Muhammet'in eşi Hatice'den sonra iman etmiş olup, ikinci müslümandır
Hicret [değiştir]
Mekke'lilerin İslâm peygamberini katletme kararı aldıkları hicret gecesinde Ali, canı pahasına, peygamberin yatağında yatmıştır Birçok Şia ve Ehli Sünnet müfessirlerinin görüşüne göre 'Allah-u Teala bu fedakarlığı takdir ederek şu ayeti nazil etmiştir:
“İnsanlardan öylesi de vardır ki, Allah’ın rızasını arayıp kazanmak amacıyla canını satar” (Bakara/207)
Muhammet bu sayede gizlice evden ayrılarak emniyet içerisinde Medine'ye doğru yola koyulabilmiştir İslâm peygamberinin emniyete kavuşmasından sonra da emri üzerine, Muhammed'e emanet olan çeşitli malları sahiplerine iade ederek annesini, Muhammet'in kızı Fatma'yı ve başka iki kadını da yanına alarak Medine'ye doğru hareket etmiştir

Medine dönemi
Ali Medine'de devamlı Muhammet ile birlikteydi Müslümanlar arasında kardeşlik akdi okuttuğunda Muhammet Ali'yi kendisine kardeşliğe layık gördü Kızı Fatıma'yı zevce olarak ona münasip gördü Bir yıl sonra da ilk çocuğu olan Hasan dünyaya geldi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com