![]() |
Aşkı Görebilmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşkı Görebilmekİnanılmaz bir sahneydi okuduğum: Görmeyenler arası futbol müsabakası ![]() ![]() ![]() Görmeyen bir forvet, görmeyen bir kaleciye penaltı atacak ![]() İyi de kaleyi nasıl "görecek"? İşte Halis Kuralay, Ayşe Arman'a buna buldukları çözümü anlatıyordu ![]() Kale direği niyetine, görmeyen iki insan koyuyorlarmış ![]() "- Sağ kale direği? ![]() ![]() Karşıdan ses geliyor: "- Buradayım! ![]() ![]() "- Sol kale direği? ![]() ![]() "- Ben de buradayım! ![]() ![]() "- Kaleci? ![]() ![]() "- Burada! ![]() ![]() Şut ![]() ![]() ![]() Selis yayınlarından çıkan "Hayata Dokunmak" kitabında görme özürlülerin sorunlarını yazan, Boğaziçi Psikoloji mezunu İngilizce öğretmeni Halis Kuralay, o söyleşisinde - görenleri kastederek - "Sizler" diyordu "Boğaz köprüsünden geçerken köprünün üzerinde olduğunuzu titreşimlerden fark etmeyi düşünmezsiniz değil mi? Ya da 'Otobüs birazdan sola meyil yapıp duracak, iki durak sonra da ben ineceğim' demezsiniz ![]() Hayata bir başka gözle "bakmamı" sağlayan bir söyleşiydi ![]() Zil sesi duysak, "Telefona bak" diyorduk ![]() Rüya da öyleydi ![]() "Rüya gördün mü" diye soruyorduk ![]() Kuralay, rüyasında yumuşak bir yastığı hissediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Görüntü yoktu yani ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altı Nokta Körler Derneği'nden gelen mesajla anımsadım bu söyleşiyi ![]() ![]() ![]() Mesaj "Körlüğün Nezaket Kuralları"nı sıralıyordu, görenlerin acemiliğini gidermek istercesine ![]() ![]() ![]() "Ben sıradan bir insanım, yalnızca görmemek gibi bir engelim var ![]() ![]() Ne istediğimi yanımdaki kişiye sormayın, 'Kahvesine krema ister mi' demeyin, bana sorun ![]() Yolda beyaz baston ya da rehber köpek kullanabilirim veya kolunuza girmeyi rica edebilirim ![]() ![]() 'Görmek'le ilgili sözcükleri kullanmaktan kaçınmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bana acınmasını istemem ![]() ![]() Eğer sizin misafirinizsem bana banyoyu, lavaboyu, pencereyi ve hatta ışık anahtarını gösterin; ışığın açık olup olmadığını bilmek isterim ![]() Çok merak ediyorsanız, körlük hakkında konuşabiliriz, ama bu benim için eski bir hikaye ![]() ![]() Bugün caddelerde daha çok görme engelliye rastlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Kuralay'ın bir cümlesi çarptı beni: "Görenler bana görmediğimi söylemese, ben görmediğimi bilmiyordum ki! ![]() ![]() Bu cümleyi söyleyen adam, söyleşide öyle bir sevda tarifi yapıyor ki, insan "Bunu görebilen biri söylemese, ben aşkı görmediğimi hiç bilemeyecektim" diyor ![]() Gören bir eşi var Kuralay'ın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Karınız güzel mi?" sorusuna yanıtı bir yaşam dersi: "Kendisi 'Değilim' diyor ![]() ![]() ![]() İşte - görebilene - güzellik bu! ![]() ![]() Yüzde değil, bizde ![]() ![]() ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|