Zahide |
07-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
ZahideHalk arasında "Zahidem" adıyla ün yapan türkünün şairi Aşık Arap Mustafa, 1901 yılında Çiçekdağı'na bağlı Orta Hacı Ahmetli köyünde dünyaya gelir Babasını ve annesi çok küçük yaştayken kaybeder İlk önce akrabalarının yanında sonra da başkalarının yanında büyür Arap Mustafa'nın babası düğünlerde,toplantılarda "Koca Oyunu " denilen oyunda "Arap" rolünü üstlenirmişBu nedenle de Mustafa'ya da "Arap" lakabı takılırKüçük yaşta kimsesiz kalan Arap Mustafa 10 yaşına gelince Yukarı Hacıahmetli köyünden Hacı Bürozadeler'den Mehmet'e çiftçi olarak gider Zaman içinde çalışkan,babayiğit,giyimine özen gösteren yakışıklı bir delikanlı olan Arap Mustafa,ağasının kızı Zahide'ye gönlünü kaptırır Fakir ve kimsesiz olduğundan içindeki bu sevdayı kimseye söyleyemez 20 yaşına gelince askere giden Mustafa'nın aklı hep Zahide'dedirMustafa bu yüzden köydeki dostlarına gönderdiği mektuplarda hep Zahide'den haber almaya çalışır Ve bir gün Zahide'nin bir hafta sonra evleneceği haberini alır Duyunca şu mısraları yazar: Zahide kurbanım n'olacak halim Gene bir laf duydum kırıldı belim Gelenden gidenden haber sorarım Zahidem bu hafta oluyor gelin Hezeli de deli gönül hezeli Çiçekdağı döktü m'ola gazeli Dolaştım alemi gurbet gezeli Bulamadım Zahide'mden güzeli Ay ile doğar da gün ile aşar, Zahide'mi görünin tebdili şaşar İyinin kaderi kötüye düşer Diken arasında kalmış gül gibi Zahide'm kurbanım kurtar bu dardan Baban anlamadı bizim bu haldan Kekiline sürmüş kokulu yağdan, Derdin beni del'ediyor Zahide'm Ziyaret'ten çıktım Cender'in özü Kum gibi kaynıyor Zahide'm gözü Aslını sorarsan esalet yerden Hacı Bürolardan Mehmet'in kızı Gurbet ellerinde esirim esir Zahide'm kurbanım hep ben de kusur Eğer baban seni bana verirse Nemize yetmiyor el kadar hasır Çiçekdağı'nda da hiç gitmez duman Zahide'm kurbanım hallarım yaman Yapamadım şu babayın gönlünü Fakir diye bana vermedi baban Anamdan doğalı çok çektim cefa Şu yalan dünyada sürmedim sefa Adımı namımı soran olursa Orta Hacı Ahmetli Arap Mustafa Arapoğlu Mustafa'nın kendisine Mecnun gibi aşık olduğunu gören Zahide etkilenir ve Mustafa için şiirler söyler Bu şiirin üç kıtasını HVahit Bulut,1973 yılında hacı Ahmetli köyünden Zahide'nin yakın arkadaşı ve sırdaşı Fatik'ten derler Bu nasıl sevdaymış geldi başıma Felek ağu kattı tatlı aşıma Sevda çeknelere zor gelir gurbet Gece gündüz elim kalkmaz işime Aşağıda sap kağnısı geliyo Derdin beni elik elik ediyo Kurbanlar olayım kara Mustafa'm Babam beni yad ellere veriyo Arapoğlu derler gayetten atik Gözleri kara da,kaşları çatık Git nazlı yardan bir haber getir Bastığın yerlere kurbanım Fatik Ağlayarak yayığımı yayrım Yarim gitti günlerini sayarım Çıksa Büyüköz'e mendil sallasa Islık çalsa ıslığını duyarım Çoşkuna da deli gönül çoşkuna Aşkından zahide döndü şaşkına Sensiz edemiyom nazlı civanım N'olur bir yol görün Allah aşkına Kaynak: Öyküleriyle Kırşehir Türküleri,Destanları, Ağıtları umarım beğenirsiniz |
|