Tellibaba Tatlısı |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tellibaba Tatlısı=MALZEMELER= 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı sirke Yarım paket tereyağı 15 çay bardağı ayçiçek yağı 1 su bardağı yoğurt 1 tutam tuz Alabildiği kadar un içi için: 250 gr tel kadayıf 3 çorba kaşığı toz şeker 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 tatlı kaşığı tarçın Üzeri için: 20-25 adet badem Şerbeti için: 3 su bardağı toz şeker 25 su bardağı su Yarım limonun suyu =HAZIRLANIŞI= # İlk işlem olarak şerbet hazırlanır Su ve şeker kaynatılır Limon suyu eklenir ateşten alınır # Tereyağı yakmadan eritilir Ilıyınca ayçiçek yağıyla karıştırılır # Kadayıfa bu karışımdan 3 çorba kaşığı eklenir Daha sonra işlem yapmak üzere bir kenara bırakılır # Yoğurma kabına tereyağı ve ayçiçek yağı karışımı konur Üzerine yoğurt sirke tuz ve ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenir # Hamur üzeri kapalı olarak 20 dakika dinlendirilir # Bu arada iç malzemesi hazırlanır Üzerine yağ eklenmiş kadayıf önce karıştırılır sonra tel tel olması için didiklenir # Üzerine ceviz ve tarçın eklenir iyice karıştırılır # Dinlenmiş hamurdan yarım portakal kadar parçalar alınır # Unlu zeminde çay tabağından biraz büyük açılır Ortasına alabileceği kadar bol miktarda kadayıflı karışımdan konur # Hamurun kenarları büzdürülerek ortaya toplanır Kat kısmı alta getirilir # Malzeme bitene kadar aynı işlemler tekrarlanır Tellibabalar az aralık bırakarak yağlanmış tepsiye dizilir # Tam ortalarına 1'er adet badem saplanır # Tepsi önceden ısıtılmış 180 derece fırına verilir Tatlılar kızarana kadar pişirilir # Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet gezdirilir Not: Tel kadayıf sıkışabilen özelliğe sahip bir malzemedir Bu nedenle iç olarak tellibaba tatlısına bol miktarda konabilir |
|