Diz Vurmak |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diz VurmakDİZ VURMAK Kağan’ın işareti üzerine davullar, borular durdu Kağan solundaki beğlere dönerek, Tunga Tigin’e şöyle dedi: - Tunga Tigin! Bugün sen kılıç oyunu yapacaksın! Bakalım senden özge bahadırlar var mı? Bu alpların içinde sana denk bir er çıkarsa onu yüceltirim Hepsini yenersen sana kendi elimle seçeceğim en iyi atlarımdan dokuzunu vereceğim Tunga Tigin, yere diz vurup “Buyruk Kağanındır” dedi Kara Kağan, bu sefer karşıya baktı Gülümsedi Haykırdı: - Ötüken’in yenilmez yiğidi, Bozkurt ailesinin kolu bükülmez bahadırı, Gök Türkler’in yüce beği Tunga Tigin’le boy ölçüşmek istiyen varsa beri gelsin! Bir an ortalıkta çıt çıkmadı Tunga Tigin’e kıyışamadıkları belli idi Sonra dört kişi çıkarak Kağan’a doğru yürüdüler Otağa yaklaşınca diz yere vurup kendilerini tanıttılar - Ben Çuluk Kağan’ın savaşta yoldaşı, bilgide eşi Apa Tarkan’ım! - Ben kılıcı çakından keskin, svaşta yağıya baskın ağaç söken Kül Çur’um! - Ben, kırk defa Çin’e akın etmiş, üç kardeşi savaşta, dört eçisi uğraşta, ataları dövüşte, dedeleri kırışta ölmüş Binbaşı Makaraç Alp’ım! - Ben yüzbaşı Işbara Alp’ım! İşte Bozkurtların Ölümü'nde okuduğumuz bu bölümündede bahsedildiği üzere Türk Kültürü'nde yer alan önemli bir gelenek ''yere diz vurmadır'' Bu gelenek Türklerin en ulu kişisine karşı bir saygı ve selamlama ifadesidirKişinin önünde sol ayak ileri atılıp''L'' pozisyonuna getirilir ve sağ ayak kırılarak diz yere değdirilirBaş hafifçe eğilirBu hareket karşındaki kişinin büyüklüğüne,yüceliğine saygıyı gösterirTürkler yalnızca Kağanlarına ve Tanrıya yakarırken bu hareketi yaparlarDüşman Kağanlarına veya devlet yönetimi içinde Büyük Kağan'dan başkasına yapılmaz Genel manada Kağan'ın otağında veya tahtında otururken verilir Baş eğmeyen manasındada kullanılan ''Türk'' ismi 3 nesne karşısında bunu bozarTanrı,Töre ve Kağan |
|