Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlaşmalar, konferansı, tersane

Anlaşmalar - Tersane Konferansı

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anlaşmalar - Tersane Konferansı

Tersane Konferansı

Tersane Konferansına katılan ülkelerin temsilcileri

Tersane Konferansı (23 Aralık 1876), Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki eyaletlerinin yönetim koşullarını düzenlemek üzere Avrupa ülkelerinin baskısı sonucu İstanbul'daki Haliç Tersaneleri'nde toplanmış uluslararası bir konferanstır
1876 yılının Nisan ayında Panagürişte bölgesinde başlayan Bulgar İsyanları bütün Orta Dağ bölgesine yayıldı Bu dönemde bölgeye Rusya tarafından Kafkasya'daki yurtlarından zorla atılmış bir çok Kafkasyalı (Çerkez, Abaza, vs) Müslüman yerleştirilmişti Ruslar gibi Slav olan Bulgarlarla, Ruslardan büyük eziyet çekmiş Kafkasyalı Müslümanlar arasında karşılıklı katliamlar yaşandı Osmanlılar bu isyanları kısa zamanda bastırdılar Ancak batı dünyasında Osmanlı Devleti'nin bu isyanların bastırılmasında kullandığı yöntemler büyük eleştirilere neden oldu Bulgarların uğradığı katliamlar tek taraflı olarak yansıtıldı Müslümanların uğradığı katliamlar gözardı edildi Eski İngiltere başbakanı William Ewart Gladstone, bilim adamı Charles Darwin, yazar Oscar Wilde ve Victor Hugo, İtalyan siyasetçi Giuseppe Garibaldi gibi etkili kişiler Osmanlı Devleti aleyhinde tek taraflı yazılar yazarak Avrupa'da Bulgarların lehinde bir kamuoyu oluşmasına neden oldular
Bunun üzerine İngiltere'nin öncülüğüyle İstanbul'da bir konferans toplanmasına karar verildi Konferans Haliç Tersanesi’nde bulunan Bahriye Nezaretinde toplandığı için Tersane Konferansı adıyla tarihe geçmiştir 23 Aralık 1876'da toplanan bu konferansa Prusya, İngiltere, Rusya, Fransa ve Osmanlı Devleti katıldı Konferanstan Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki topraklarını elinden alacak kararların çıkacağını anlayan Osmanlı yetkilileri tahta yeni çıkmış olan II Abdülhamit'i konferansın toplandığı gün I Meşrutiyet'i ilan etmeye ikna ettiler Osmanlı yetkilileri, Balkanlardaki Hristiyanların Kanun-i Esasi'yle kazandıkları özgürlüklerden dolayı, Avrupa ülkeleri tarafından Osmanlı Devleti'nin yönetimini altında bırakılacaklarını hesaplanmıştı Ancak bu gelişmeler konferansın kararlarını etkilemedi Konferansta,
  • Sırbistan ve Karadağ için bağımsızlık kararı alındı
  • Bulgaristan ve Bosna-Hersek'e özerklik verilmesi kararlaştırıldı
Osmanlı Devleti bu durumu kabul etmeyince Rusya Osmanlı Devleti'ne savaş açtı Böylece 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) başladı Tersane Konferansı kağıt üzerinde kalmış bir konferanstı Konferansta tartışılan konular ancak 93 Harbi'nden sonra toplanan Berlin Antlaşması'yla kesinliğe kavuştu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com