![]() |
Hamd İle Şükür Arasındaki Fark |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamd İle Şükür Arasındaki FarkHamd İle Şükür Arasındaki Fark YA RABBİ ŞÜKÜR DEMEK; Daima nimet ve ikram-ı Rabbaniye karşı duyulan minnet ve Mahcubiyetin ifadesidir ![]() Şükrün ifadesinde; Tekrarının, Devamının ve fazlalaşmasının arzu edildiği gizlidir ![]() Çok şükür denilince Ya Rabbi bunu devam ettir, bunu çekme, bunu kesme arzusu vardır insanda ![]() ![]() ![]() YA RABBİ HAMD OLSUN DEMEK; Hamd edersen Elhamdülillah Yani Ya Rabbi bu kadar kafidir, fazlasını arzulamam, Kanaat hududundan bir santim ilerlemesini istemiyorum demektir ![]() ![]() Halbuki Şükürde, kafi Ya Rabbi ama devam ettir vardır ![]() O Halde; İnsanın başına Musibet, Felâket, Sıkıntı, Güçlük, ve Bela geldiği zaman en büyük silah Hamd’dır burada ![]() Hamd edilecek yerde şükür yapmak, Şükredilecek yerde Hamd etmek caiz değildir ![]() ![]() Elhamdülillah diyen bir insan ne demek istemiştir? Ya Rabbi Kudretlerin kaynağı sensin, her şey senin arzunla mümkündür ![]() ![]() Elhamdülillah çok şükür demek ise; Halime razıyım beni bu halimi bana aratma, Peşinende, Ya Rabbi sana teşekkür ederim demektir ![]() Ben seni tanıyan, Sen beni tanıyan yarattın, bunlardan dolayı Hamd ediyorum, fena bir kul, Asi münkir bir kimse yaratabilirdin bu bana kafidir demektir ![]() ![]() Çok ince haller vardır, Hamd veya Şükrün hangisini yapmak gerekir noktasında hataya girebilir insan ![]() Bundan dolayı bu hataları yok etmek için ESTAĞFURULLAH demek lazımdır ![]() Onun için çok Şükür Elhamdülillah deyip ikisini birbirine karıştırdımı insan, Bunların ikisini birbirinden ayıran ESTAĞFURULLAH’tır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|