Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hasta, iyi, kesilen, olmasından, oruç, tutamayacak, yapar, yaşlı, ümit

Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta ne yapar?

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta ne yapar?



Sual: Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta ne yapar?

CEVAP

Çok yaşlanıp, ölünceye kadar Ramazan orucunu veya kaza oruçlarını tutamayacak ihtiyar ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, gizli yiyip içmelidir! Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:

(Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta fidye verir) [Nesai]


Çok yaşlı olup oruç tutamayan kimse, zengin ise, her günün orucu için fidye verir Fakir olan fidye vermez, dua eder Fidye olarak, her gün için bir fıtra miktarı un, hurma veya üzüm verilir Mesela 30 gün oruç için 53 kg un veya 105 kg hurma veya üzüm verilmesi kâfidir Yahut bu kadar unun kıymeti kadar altın, tutulamayan otuz gün orucun fidyesi olarak, bir veya birkaç fakire, Ramazanın başında veya sonunda verilebilir Fakir, aldığı fidyeyi kendisi kullandığı gibi, başka birine de verebilir Fidye verdikten sonra, oruç tutabilecek hâle gelen tutamadığı oruçlarını kaza eder (Nehr-ül-fâık)


Hastalık, yaşlılık gibi bir özürden dolayı Ramazan orucunu tutamayan zenginin, bu durumu ölünceye kadar devam etse, fakirlere yemek verilmesini vasiyet eder Velisi de, onun, tutamadığı her oruç için, fakire bir fıtra veya değerini verir (Bedâyi)



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.