Kuranda Adı Geçen Yiyecekler |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuranda Adı Geçen YiyeceklerKuranda Adı Geçen Yiyecekler Çağımız müslümanları, kendilerini sağlıklı yapacak yiyecekleri öğrenmek için sık sık kitaplara, mecmualara başvurmaktadır Halbuki, Kuran ve hadisler ideal diete dahil olabilecek pekçok yiyecek maddesini bize bildirmektedir Mesela Kuran’da 55ci sure 58ci ayette “meyvalar, hurma ve nar var” mesajı verilmektedir Bu ve benzeri mesajlar ışığında zikri geçen bazı yiyeceklere göz atalım Kavun Sahih-i Buhari’de belirtildiğine göre Peygamberimiz (sav) tarafından sık sık yenen meyvalardan biri de kavundur Kavun ise C vitamini, beta karoten ve potasyum bakımından çok zengin bir yiyecektir Vücudumuz, aşırı biriken sodyumu, potasyumun yardımı ile elimine etmektedir Aşırı miktardaki sodyum zararlı kollestetrolün atar damar duvarlarına yapışmasına dolayısı ile kan basınıcının yükselmesine sebep olur Kavunlar, aynı zamanda pekçok nadir bulunan besleyici maddeler ihtiva ederler Bunlardan biri de doğum kusurları ve kalp hastalıklarına karşı mücadelede vücut için gerekli olan B vitaminidir Turunçgiller Turunçgiller de Kuran ve Hadisler’de isimleri geçen önde gelen yiyeceklerdir Peygamberimiz (sav) buyurdu: “Düzenli olarak Kuran okuyan müminin meseli bir portakalınki gibidir ki, portakalın tadı güzel, kokusu güzeldir” Bütün turuçgiller, C vitamini deposudur C vitamini güçlü antioksiden özellik gösterir Yani, kanser ve kalp hastalıklarına sebep olan vücuttaki güçlü oksijen moleküllerini zararsız duruma getirir Vücut C vitaminini aynı zamanda kollegen üretmek için kullanır ki kollagen, hücreleri birbirine yapıştıran ve sağlıklı tutan maddedir Portakallarda bulunan; Hesperidinin, aspirin gibi mide zarına zarar vermeksizin iltihabı durduracak bir madde olduğu Brezilyalı araştırmacılar tarafından ortaya konumuştur Portakallar ayrıca limon maddesi ihtiva ederler ki bu maddenin kanser hücrelerinin kendi kendilerini yok etmeyi sağladıklarını Wisconsin Medical School Üniversitesinde insan onkolojisi öğretim üyesi Prof Dr Michael Gould çalışmaları ile ortaya koymuştur Üzüm Kuran, yalnız başına 6 yerde üzümden bahsetmektedir Aslında, flavoroidlerin en önemli kökeni olduğu yakın zamanda bulunmuştur ki, bu madde kanser için daha düşün risk, daha düşük kollesterol, damar sertliğini önleme ve kalp hastalıkları ile savaşma konularında büyük önem taşımaktadır Kabak Peygamberimiz (sav) tarafından övülen kabak, bir dizi zengin vitamin, mineral ve bileşik ihtiva etmektedir Bilim adamları bu özelliklerinden dolayı kabağın iyileştirme diet programlarında kullanılmasını öngörmektedirler %25 C vitamini, %66 beta-karoten oranları bakımından en zengin köken olması itibari ile kabak çok önemli bir gıda maddesidir Bilhassa ciğer hastalıklarında aşırı uzun süren dietlerde ihtiyaç duyulan daha fazla vitamin dozaşlarının söz konusu olduğu kabak eşi bulunmaz bir şifa kaynağıdır Kuru Meyvalar Kuran ve Hadislere göre meyveler aynı derecede yararlı gıda maddeleridir Peygamberimiz (sav) inciri zikretti ve sonra söyledi: “ Eğer cennetten gelme bir meyvayı zikretmem gerekse idi, incirdir derdim Çünkü cennetlik meyvaların çekirdekleri yoktur Hemoroid ve gut hastalıkları olanlar bu meyvalardan yesinler” Buhari İncir İncir, potasyum ve B6 vitamin zenginliği kadar lifli yapının da en üst örneklerinden biridir Lifli yapı dışkının yumuşaklığını sağlar, bu ise kabızlık hemoroid ve kolon kanserinin meydana gelmesi riskini azaltır Lifli yapı aynı zamadan, daha düşük kollesterol ve kalb rahatsızlığı riski demektir Bilim adamlarının yaptığı çalışmalarda çıkan sonuca göre, günde 10 gr Lif, yada 6 adet incir yenmesi halinde kalb hastalıklarının riski %30 azalmaktadır Hurma ve Peygamberimiz (sav) efendimizin övdüğü diğer lifli yiyecekler de bu özelliği sağlayabilir Müslüman olarak, bizim diyetimizde bu gıdaların yer olduğunun farkında olmalıyız Allah bize, pekçok güzel yiyeceklerle ikramda bulunmuştur Kuran’da “ Size verdiğimiz rızıkların temizlerinden yiyiniz ” (7/160) ikazı ise çarpıcı bir mana taşımaktadır Kaynak: |
|