Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
türlü, vardır, özür

Kaç Türlü Özür Vardır

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kaç Türlü Özür Vardır

Kaç Türlü Özür Vardır

1-Yaptığı şeye mazeret göstermek, mesela (Unuttuğum için gelemedim) veya (Hastaydım, gelemedim) demek gibi Böyle bir özrü, doğru olup olmadığını araştırmadan kabul etmelidir Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, Kevser havuzundan içemez) [Hâkim]

(Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günahtır) [Ebu Davud]

(Özrü kabul etmeyen, özür dileyenin günahını yüklenmiş olur) [İbni Mace]

Bu hadis-i şerifler, din kardeşinin kötülük yaptığını ve özrünün yalan olduğunu bilmeyen kimse içindir Böyle kimsenin özrünü reddetmek, suizan etmek olur

2- (Yaptım; ama bir daha yapmam, keşke yapmasaydım) demek Bu, suçunu kabul edip özür dilemektir Müslümanın özrünü kabul etmemek mekruhtur Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır Bir hadis-i şerif meali:
(Allahü teâlâ, özür dileyenin özrünü kabul eder) [Ebu Ya’la]

Böyle özrü kabul etmeyene, Allahü teâlâ azap ve gazap eder Mümin, affetmek için özür dilenmesini bekler; münafık, ayıpların ortaya çıkmasını ister

3- Yapmadım diyerek inkâr etmek Bu da pişmanlık alâmetidir Yalan söylediğini bilerek özrünü kabul etmek, o kimseyi affetmek olur Yalan söyleyerek özür dileyen böyle bir kimseyi affetmek, vacib değil müstehabdır Affetmek çok faziletlidir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah rızası için affedeni, Allahü teâlâ yükseltir) [Müslim]

(Affedin ki affedilesiniz!) Ahmed]

(Özür dileyen kardeşiniz niyetinde samimi olmasa da, özrünü kabul edin) [Hâkim]

(Kaba davranana nazik olan, zulmedeni affeden, vermeyene ihsan eden, kendinden uzaklaşana yaklaşan, yüksek derecelere kavuşur) [Bezzar]

Allahü teâlâ, acımayana merhamet etmez, affetmeyeni affetmez, özür kabul etmeyenin özrünü kabul etmez O halde, özürleri kabul edip, suçları örtmeliyiz!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com